StoryEditorOCM
ForumMACAN ANALIZIRA

Plenković je naučio lekciju s europarlamentarnih izbora, a Bernardić je lukavo ponizio oponente. Puljak i Pranić pokazali su kako se slaže koalicija

Piše PSD
17. lipnja 2020. - 16:08

Andrej Plenković naučio je lekciju s europarlamentarnih izbora. Iako je premoćnom većinom pobijedio oponente unutar HDZ-a, za neke od njih našao je mjesta na izbornim listama.

Miro Kovač, Plenkovićev protukandidat unutar HDZ-a, u Sabor će tako pokušati ući s posljednjeg, 14. mjesta u 6. izbornoj jedinici, koja obuhvaća dio Zagreba i Sisačko-moslavačku županiju.

Presudna bitka vodit će se u četiri tzv. zagrebačke izborne jedinice, u kojima će se HDZ morati boriti na dva fronta: sa SDP-om za poziciju liste s najviše osvojenih glasova, te s Miroslavom Škorom koji će im pokušati otrgnuti dio kolača na desnici.

Kovač u tom planu ima svoju ulogu. U istoj je izbornoj jedinici i Marijana Petir, a uvrštavanjem Kovača Plenković je de facto spriječio bivšu HSS-ovku da u toj sredini pokupi najveći broj preferencijskih glasova desnice.

Grbinov slučaj

– Sve greške koje je imao na EU izborima Plenković je sada popravio. Bernardić je pak išao kazniti svoje disidente i želio se okružiti klimavcima kako ga nakon izbora ne bi mogli rušiti s mjesta predsjednika SDP-a. To je lukav potez. Svoje je političke protivnike ponizio, a istovremeno im je ostavio mogućnost da sa zadnjih mjesta na listi pokušaju ući u Sabor – kaže nam stručnjak za politički marketing Krešimir Macan.

Jedan od najmarljivijih SDP-ovih zastupnika, Peđa Grbin, koji je svojedobno tražio Bernardićevu ostavku, tako je završio na posljednjem mjestu u 8. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istru, Rijeku i Gorski kotar.

– Grbin je jedan od većih protivnika koalicije s IDS-om, a sada se na zajedničkoj listi mora izboriti za prolazak u Sabor. I dobiti 10 posto preferencijskih glasova u izbornoj jedinici u kojoj će Restart koalicija dobiti najviše glasova. Ne bih Grbinu bio u koži, ali vjerujem da će on, kao svojedobno Anka Mrak Taritaš, iz dišpeta proći – upozorava Macan.

Na posljednjem su mjestu završili i Siniša Hajdaš Dončić, Joško Klisović, Željko Jovanović i Vojko Obersnel.

Sada je, ističe Macan, najvažnije pitanje hoće li stranke odobriti da dio novca za kampanju s računa stranke njihovi kandidati troše za vlastite preferencijske kampanje. Ako im to onemoguće, vezat će im jednu ruku i tako ih poslati u ring.

Porast šansi

Macan ima razumijevanja za novi savez Ivice Relkovića, zbog kojeg su ga neki suputnici sada napustili:

– Primjer saveza Stranke s imenom i prezimenom i Pametnog pokazuje kako se slaže koalicija. Da je Stranka s imenom i prezimenom išla sama, Ante Pranić bi bio nositelj. No, nakon sklapanja koalicije Marijana Puljak će biti prva na listi, a Pranjić će je preferencijskim glasovima sa zadnjeg mjesta pokušati preskočiti.

U toj situaciji i Marijana Puljak i Pranjić pokušat će što više maksimalizirati svoj rezultat, što onda ovoj koaliciji doista može osigurati da prijeđu izborni prag – smatra Krešimir Macan.

Podsjeća pritom da je Ivici Puljku 2016. saborski mandat u Zagrebu izmakao za nekoliko stotina glasova. Ovaj se put, zaključuje, izborima pristupilo puno pametnije: sada može proći i netko iz 10. izborne jedinice – i Dalija Orešković, i predsjednik udruge poreznih obveznika “Lipa” Davor Huić –​ zaključuje Macan.

Iz pragmatičnih razloga su i Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar odlučili zakopati ratne sjekire. Staviti po strani sve teške riječi koje su izrekli. I zajedno izaći na izbore.

– Slikovito govoreći, oni su zbrojili svoje rejtinge od 1,5 i 1,5 i vidjeli da samo zajedno imaju neku šansu. Mislim da bi Pernar sada mogao ući u Sabor – ocjenjuje Macan.

27. travanj 2024 20:48