StoryEditorOCM
ForumTEŠKA SITUACIJA

Plenković letio iznad granice pred kojom su tisuće migranata, objavio je i fotografije iz helikoptera: ‘Grčka je sada štit i jamac stabilnosti‘

Piše PSD
3. ožujka 2020. - 16:29

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom te predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu na kojoj se po podacima UN-a nalazi 13.000 migranata koji pokušavaju prijeći u EU iz Turske

Na konferenciji za novinare kazali su kako je situacija teška i zahtjevna, ali na pameti treba imati ljudsko dostojanstvo:

"Šaljemo jasnu poruku da migranti izbjeglice ne mogu biti korišteni kao pijuni u geopolitičkoj igri. Oni su žrtve ovakvih politika i to je pristup koji ne može biti prihvatljiv. Ako Europa želi zaštiti građane mora biti u mogućnosti zaštiti svoje granice i upravo to mi radimo".

Plenković je pohvalio grčku odluku da zatvori granice migrantima i da čuva vanjsku granicu Europske unije.

- Grčka je sada štit, vanjska granica EU i jamac stabilnosti za europski kontinent. Govorim to kao premijer jedne od zemalja koja je na migracijskoj ruti. U našem je interesu da grčka granica ostane neporozna - kazao je hrvatski premijer i najavio kako će ministar Božinović sutra predsjedati sastankom ministara unutarnjih poslova.

"Poslat ćemo Turskoj poruku da dobri odnosi između EU-a i Turske ovise o obje strane", kazao je i dodao kako će se truditi deeskalirati situaciju. 

Plenković je s kolegama obišao grčki dio kopnene granice s Turskom, a granicu na kojoj su tisuće migranata je i preletio. Na Twiiteru je objavio fotografije, među njima i one iz helikoptera.

19. travanj 2024 18:21