StoryEditorOCM
ForumOŠTRO I NA NOVINARE

Plenković: Milanovića kao diplomata se nitko ne sjeća, nije ostavio trag. Ono po čemu ga se u Bruxellesu sjećaju je po kupovini rabljenih vozila!

Piše Mišel Kalajžić
28. travnja 2021. - 16:24
Zadar, 280421 Premijer Andrej Plenkovic je danas u drustvu zadarskog gradonacelnika Branka Dukica i zupana Bozidara Longina sa suradnicima obisao SC Visnjik. Na fotografiji: premijer na Visnjiku.Luka Gerlanc/Cropix

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je u srijedu Zadar gdje su ga na Sportskom centru Višnjik zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan zadarske županije Božidar Longin upoznali s planovima financiranja izgradnje velikog vanjskog olimpijskog bazena.
Plenković je odgovarao i na brojna pitanja novinara koji su ga pitali hoće li obilježavanje akcije u Okučanima proći bez vojnog vrha, kako je to dao naslutiti predsjednik RH Zoran Milanović.
- Postoji protokol koji je dogovoren na razini svih institucija koje su uključene, svaki potez koji bi na obilježavanju vojno-redarstvene operacije Bljesak nakon 26 godina obilježavanja isključio vojsku, djeluje mi loš, nerazuman, neracionalan i nelogičan – rekao je.
Novinari su u Zadru nadalje tražili reakciju Plenkovića na prozivanje Milanovića iz Knina za nerad i „strast za uništavanjem“. Premijer mu nije ostao dužan:
- Tu je još jedna potvrda da imamo nekoga tko je izabran za predsjednika, a tko je zapravo licemjer koji sve što govori o drugima zapravo priča o sebi – kazao je Plenković koji se pri tom brecnuo na reporterku Nove TV.
- Nemojte gledati na mobitel nego me slušajte jer vama odgovaram! – odbrusio je Plenković koji je opet docirao novinarima kako su svi redom odšutjeli Milanovićeve prozivke novinara Kosanovića u Jasenovcu, pohvalivši pisanje Večernjeg lista o tome u srijedu „dok svi ostali šute“.
Kad će prestati verbalno prepucavanje s predsjednikom Milanovićem? – upitan je premijer.
- Trebali biste ući u detaljnu analizu tko koga vrijeđa. Svi ostali pobjegnu glavom bez obzira, neću mu ostati dužan. Pročitajte kolumnu kolege (iz Večernjeg lista), da ste je pročitali drugačije bi formulirali pitanje – uzvratio je novinarima, kazavši kako je izboru Milanovića za predsjednika presudila „Škorina svita“, a sad se dodvorava krajnjoj desnici.
- Milanović je izišao iz cipela svih građana. On je predsjednik koji se bori protiv HDZ-a, on to priznaje, ali to nije njegova uloga, on treba biti predsjednik svih – kazao je Plenković koji očigledno opet (samo) u Milanoviću vidi pravu oporbu.
- Milanovića kao diplomata se nitko ne sjeća, nije ostavio nikakav trag. Mene na Europskom vijeću u pet godina nitko nikad nije pitao za njega. Ono po čemu ga se u Bruxellesu sjećaju je po kupovini rabljenih vozila. To je rezime njegove karijere – kazao je Plenković i nastavio:
- Vlada je dostavila Uredu predsjednika popis prijedloga veleposlanika koji su mogli ići na mandat, ako im se netko ne sviđa neka kažu, ali nema tog propisa koji bi podrazumijevao da netko od strane izvršne vlasti ispuni 50 posto kućica, a ostalih 50 posto ostavi praznih. A on pri tom kaže „ja nemam nikoga“. Nema prijedlog. Kad dođe s prijedlogom, mi ćemo ga razmotriti. Loptica je kod njih. Javnost ima problem razmotriti kako funkcionira ta procedura – rekao je Plenković.
Na pitanje kako komentira tvrdnje Sandre Benčić iz stranke Možemo da su dvoje ministara Tomislav Ćorić i Nataša Tramišak držali predavanja u privatnim tvrtkama koje se bave privlačenjem EU fondova, te da se radi o sukobu interesa odnosno pogodovanju jer su se još u studenom iznosili podaci nacionalnog oporavka, Plenković je kazao kako ne zna za to i ne vidi u tome ništa sporno jer je javnost detaljno upoznata s planom, te se pita je li se Benčić žali što i njena kompanija nije sudjelovala u tim seminarima.

Spasimo turizam

Plenković je kazao kako će u Hrvatsku od idućeg tjedna stizati od 250.000 do 300.000 doza cjepiva.
- Moramo povećati cijepljenje diljem Hrvatske, stoga je izdan nalog ministru Berošu da uspostavi učinkovit sustav distribucije cjepiva na teren, aktivnog pozivanja svih na cijepljenje i tako iskoristimo 3,2 milijuna doza cjepiva koja su nam na raspolaganju do 30. lipnja. To treba potrošiti i to munjevito, počeli su se cijepiti turistički djelatnici u Dubrovniku, tako će biti u Zadru, Šibeniku, Splitu, Istri … Pošaljimo tako poruku sigurnog boravka turista u Hrvatskoj – zaključio je Plenković u Zadru.

20. travanj 2024 14:41