StoryEditor
ForumAFERA JANAF

Plenković o uhićenjima: DORH radi neovisno i tajno. Da smo znali, mislite li da bismo stavili Barišića na listu? Treba otkriti otkud cure informacije

Piše Hina, Jutarnji list
18. rujna 2020. - 14:49
Paun Paunović/Cropix

Premijer Andrej Plenković predstavio je u petak županima i predstavnicima udruga gradova i općina plan gospodarskog oporavka, poreznu reformu, reformu lokalne samouprave, mogućnosti korištenja europskih fondova i pet razvojnih prioriteta.

U uvodnom je obraćanju Plenković kao cilj Vlade u idućih šest mjeseci istaknuo izradu programa i dokumenata za dugoročni strateški razvoj Hrvatske, i to za pet prioritetnih područja: socijalnu sigurnost, kvalitetnu budućnost za gospodarstvo s naglaskom na nove tehnologije i otvaranje radnih mjesta, samodostatnost u proizvodnji hrane, osnaživanje solidarnosti u društvu i globalno jačanje Hrvatske.

Plenković je to najavio na osmom sastanku Vlade sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina, koji se održava u Gospiću radi usklađivanja višerazinskog upravljanja i partnerstva svih hrvatskih županija, gradova i općina.

Radni dio sastanka zatvoren je za javnost nakon čega se očekuju izjave Plenkovića i drugih sudionika.

Partnerstvo svih razina vlasti u ovom se formatu provodi od prosinca 2016. godine radi ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske, a prethodni su sastanci održani u Zagrebu, Požegi, Šibeniku, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Koprivnici.

Nakon sastanka novinarima se obratio premijer Plenković.

- Drago mi je da smo ovdje u Gospiću održali osmi sastanak sa županima i predstavnicima udruga gradova, rekao je Plenković.

Očekivano, novinare je zanimao premijerov pogled na korupcijsku aferu Janaf.

- Idemo staviti stvari u kontekst. Politika ove vlade, moja osobno i HDZ je da neoivisna tijela su neovisni, samo stalni u svom radu. Nitko im ne govori što da rade ili ne rade. To ste vidjeli i prije, a vidite i sad. Ne postoji čarobna kutija u koju ja ili vi da ste na mom mjestu pogledate i vidite što se radi. Ovo je najbolji dokaz aktivne politike koja ima nultu toleranciju na korupciju. Nemate drugih načina. A ovakvi će slučajevi djelovati preventivno.

- Korupcija je fenomen koji postoji svugdje, ona se pojavljuje na individualnoj razini. Očekujemo da, ukoliko se u pravnom procesu dokaže da je netko kriv, da on odgovara. Što se tiče potpore HDZ-u, ona je jasna, dobivena na izborima. Većina je stabilna, vlada je stabilna.

Novinare je zanimalo i zašto je imunitet Darku Puljašiću skinut tek sada.

- To nije problem. Znate zašto? Sve što se vezuje uz njega nema veze sa saborskim mandatom. Skidao mu se imunitet samo zato što je na izborima postao zastupnik. To nije nešto što bi trebalo spriječiti da bude gradonačelnik Požege, a mogao je i ne postati zastupnik da nismo pobijedili.

- Policija i DORH rade svoj posao neovisno i tajno. Ako je nešto tajno, onda za to znaju samo oni koji na tome znaju. Da smo mi to znali, mislite li da bismo stavili Barišića na listu. Pa rekli bismo, kolega, pauzirajte malo, preskočite ovu utakmicu, rekao je Plenković.

Plenković je progovorio i o curenju informacija iz istrage.

- Ključno je identificirati otkud izlaze informacije prema van. Tri su mogućnosti: policija, DORH i sud, jasan je premijer.

16. travanj 2021 00:44