StoryEditorOCM
ForumNISMO U TAKVOJ FAZI

Plenković pokušava umiriti javnost: Prestanite sa skupljanjem zaliha, nema ničeg što ja znam, a vi ne znate!

Piše PSD
26. veljače 2020. - 12:31

Premijer Andrej Plenković apelirao je u srijedu na građane da ne dižu paniku oko koronavirusa i ne odlaze u velike šopinge jer je "sve u ovom trenutku onako kako treba biti".

"Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, nismo uopće u takvoj situaciji niti u toj fazi. Vlada će biti sto posto transparentna u realnom vremenu, kako se otkrije da je netko pozitivan ili nije, te ćemo obavještavati javnost.

Sve što budemo znali mi znat će i javnost", izjavio je Plenković novinarima na marginama Europskog obavještajnog kolegija.

Iako se, kaže, kod širenja koronavirusa radi o nekoj vrsti vanjskog ili eksternog šoka, novoj okolnosti koju nitko ne može u potpunosti sagledati koliko će imati efekta na gospodarstvo, poručio je da će Vlada učiniti sve da život normalno funkcionira.

"Nema ničega što trenutno ja znam, a vi ne znate. Sve službe su digle svoju pripravnost", naglasio je Plenković podsjetivši da je danas u 12 sati sastanak šefova županijskih stožera Civilne zaštite. "To su po službenoj dužnosti dožupani, tako da u cijelosti budemo umreženi", dodao je.

Premijer je istaknuo da državni inspektorat, epidemiološke službe i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojačavaju svoje aktivnosti, da se podiže pripravnost u zdravstvenim ustanovama te da se osiguravaju prostori za karantenu u kojima će biti smješteni pacijenti kod kojih bi potencijalno bio potvrđen koronavirus.

"Sve je u ovom trenutku onako kako treba biti. Ne treba dizati pretjeranu paniku niti činiti nešto izvan okvira", ocijenio je.
Građane je pozvao da idu normalno u šoping. "Nemojte ići u šoping tako da drugi ne mogu kupiti namirnice, to nije nužno", poručio je Plenković.

Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio je danas da je u Hrvatskoj zabilježen i drugi slučaj zaraze koronavirusom. Oboje zaraženih imaju blagu kliničku sliku, dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije.

Majetić: Koronavirus ne donosi ništa dobro gospodarstvu

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić ocijenio je u srijedu da koronavisus ne donosi ništa dobro gospodarstvu te da može biti potencijalnih rizika ako se tvrtke budu morale zatvarati te uvedu li se restrikcije za građane.

"Sigurno može biti potencijalni rizik ako dođe do zatvaranja nekih tvrtki te zabrana hodanja i okupljanja. To bi sigurno imalo veliki utjecaj na potrošnju i funkcioniranje nekih tvrtki", rekao je Majetić uoči sastanka Vladina Vijeća za uvođenje eura.

Dodao je kako "stvari naravno nisu nimalo bezazlene" te da će se vidjeti kako će se stvari razvijati i treba li i u kojoj mjeru uvesti restriktivne mjere, kako su učinile neke druge zemlje.

"Ono što je sigurno činjenica, jest da virus neće donijeti ništa dobro gospodarstvu", rekao je Majetić.

25. travanj 2024 02:32