StoryEditorOCM
ForumSJEDNICA VLADE

Plenković potvrdio da idemo u novo popuštanje: "Od 1. ožujka otvaramo terase kafića!"

Piše JL
25. veljače 2021. - 10:45

U 10 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici počela je sjednica Vlade.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i vezanom za potres, na dnevnom redu sjednice je i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa".

Na dnevnom redu je i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU) te prijedlog uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode (EU).

Na početku sjednice Vlade uvodno se obratio premijer Andrej Plenković. Osvrnuo se na projekte financirane europskim sredstvima u Dalmaciji i na otocima. 

- Drago mi je i da je Ministarstvo regionalnog razvoja pripremilo prvi cjeloviti registar otoka. Riječ je o jedinstvenom registru svih 1244 hrvatska otoka, otočića i hridi. To će svakome omogućiti pristup informacijama o hrvatskim otocima. BIla je i rasprava o izmjeni Zakona o otocima. Investirali smo više od 100 milijuna kuna i potičemo koncept pametnih otoka i ulaganja i to će sigurno biti dobro i za hrvatski turizam. HTZ i ministarstvo je napravilo kampanju 'Stay safe in Croatia' koja će omogućiti posjetiteljima da dođu u RH i provedu tu svoje odmore unatoč pandemiji koronavirusa, rekao je Plenković i nastavio o epidemiološkoj situaciji.

- U odnosu na prošli četvrtak sada bilježimo određeni porast. Još ne znam uzroke ovoga trenda: hladnoća, popuštanje mjera, opuštanje modela ponašanja... I dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo uz Dansku zemlja koja ima najmanju incidenciju zemalja u EU što se tiče novih zaraza. Dobro je da je smanjen broj novozaraženih i hospitaliziranih, onih na respiratorima, preminulih, onih u samoizolaciji... 

Plenković je najavio otvaranje terasa i omogućavanje rada na otvorenim prostorima, no uz epidemiološke mjere. 

- Glede sporta, omogućit će se treninzi u zatvorenim prostorima, dodao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved je izvijestio o situaciji vezanoj za potres.

- Stožer civilne zaštite nastavio je s radom. Radimo na osiguranju privremenog smještaja za stanovništvi. Postavili smo 1518 kontejnera i mobilnih kućica. Konkretno za Petrinju i naselja uz taj grad osigurali smo 533 kontejnera i 109 mobilnih kućica, 642 smještajna objekta. Kada je riječ o postupanju s oštećenim građevinama, predloženo je ukupno 406 objekata za uklanjanje, poručio je Medved.

Izvijestio je i da je voda na Banovini zdravstveno ispravna te ju stanovnici bez ograničenja mogu konzumirati.

O epidemiji je izvijestio ministar zdravstva Vili Beroš.

- Proteklih dana u RH bilježimo blagi porast broja novozaraženih, u protekla 24 sata imamo 544 novih slučajeva. Udio zaraženih u broju testiranih je 8,46% u zadnja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 790 osoba, od kojih je 70 na respiratoru. Bolnicama je upućeno postupno reduciranje kapaciteta za covid-19, uz pripravnost za ponovnu uspostavu takvog rada u slučaju potrebe. Od 27.12. zaprimljena je 251.070 doza cjepiva, a cijepljeno je 135.756 osoba. 77.245 osoba cijepljeno je jednom, a 58.511 osoba i drugom dozom cjepiva. U drugoj fazi cijepljenja HZJZ je proveo u Zagrebu prvom dozom 926 osoba. U drugoj fazi cijepljenje se organizira u zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja, ambulantama, na punktovima i mobilnim timovima. Najčešće prijavljene nuspojave na cjepivo odnosile su se na blage reakcije.

Danas je točno godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u RH. Zdravstveni sustav je ovaj virus dočekao spremno anticipirajući i najlošije scenarije. promptno je odgovorio na izazove ove bolesti. Osiguranjem, naporima Vlade i organizacijom rada pružili smo zaštitu našim djelatnicima u sustavu. Odgovornim ponašanjem građana i mjerama osiguran je blagi rast zaraženih u prvom valu epidemije. Ranom reorganizacijom bolnica osigurali smo neometanu zdravstvenu skrb prioritetnim pacijentima, posebice onkološkim, kao i djeci, trudnicama, rodiljama, korisnicima domova za starije, i ostalim neodgodivim slučajevima. Zabilježen je porast broja hospitalizacija zbog tumora tijekom 2020. godine u odnosu na 2019., što ukazuje na posebnu skrb zdravstvenog sustava za te bolesnike.

23. travanj 2024 09:22