StoryEditorOCM
ForumHND i SNH OŠTRO

Plenkovićev verbalni napad na medije: Premijerov minimum pristojnosti u ophođenju prema novinarima značio bi kolosalnu pobjedu demokracije

Piše PSD
31. svibnja 2021. - 21:22

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) najoštrije su osudili najnoviji verbalni napad predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na medije, njegovo miješanje u uređivačku politiku nacionalnih komercijalnih televizija RTL-a, Nove TV i N1 te prozivku novinara i analitičara koji su pratili kampanju i lokalne izbore u Hrvatskoj, stoji u priopćenju objavljenom na njihovim stranicama.

Priopćenje koje potpisuju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i predsjednica SNH-a Maja Sever prenosimo u cijelosti.

- Samo nekoliko sati nakon što je proglasio kolosalnu pobjedu HDZ-a na lokalnim izborima, premijer Plenković se, ničim izazvan, još jednom obrušio na medije optužujući ih da su "plaćenici koji gade jednu političku opciju" te da su u debatama u prvom izbornom krugu namjerno pogrešno izgovarali ime HDZ-ova kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika Davora Filipovića, dok je analitičara i profesora s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dražena Lalića nazvao plaćenikom koji gostuje na televizijama kako bi blatio HDZ-ove kandidate. Na upit novinara televizije N1 Elvira Mešanovića zbog čega se nikad nije odazvao pozivu na intervju na toj televiziji, Plenković je drsko odgovorio "da bi (N1) trebala napisati plakat kakva je ideološka televizija".

Zašto predsjednik HDZ-a upravo sada, nakon objavljenog veličanstvenog izbornog uspjeha, u novinarima i medijima traži uzroke poraza svoga kandidata za gradonačelnika, koji nije bio ni blizu drugog izbornog kruga, umjesto da pogleda u svoje političko ogledalo, građani i birači zaključit će sami.

Ono što kao najveće profesionalne i sindikalne organizacije koje okupljaju novinare u Hrvatskoj smatramo nedopustivim, otvorene su prijetnje koje je s mjesta najmoćnijeg čovjeka u državi premijer Plenković uputio svim našim kolegicama i kolegama te medijima koji nisu na njegovoj i HDZ-ovoj ideološkoj liniji. Proglašavati plaćenicima sve one koji kritički promišljaju kandidate uoči izbora i označavati kao mete one "analitičare koji gade za novac", nije diskurs koji koriste političari, a kamoli premijeri civiliziranih i demokratskih država Europske unije.

Nije ovo prvi put da Andrej Plenković svoj osvetnički prijeteći prst usmjerava prema novinarima koji mu nisu po ukusu i volji, optužujući ih čak i za vođenje hibridnog rata protiv njega osobno i HDZ-a, pokušavajući sebe nametnuti kao jedinog mogućeg glavnog i odgovornog urednika svih hrvatskih medija koji bi valjda, po njemu, trebali izgledati, djelovati, biti profesionalni, objektivni i neovisni poput HRT-a, kojeg, začudo, nikad ne proziva.

Tvrditi da se na komercijalnim televizijama namjerno, za novac, demoniziraju propali HDZ-ovi kandidati, proglašavati sveučilišnog profesora i gosta komentatora za plaćenika, a novinare koji su pogrešno izgovorili ime do jučer anonimnog HDZ-ovca tendencioznima, koji to čine "namjerno kako bi se mogli hihotati i smijati", pokazuju samo otvorene ambicije premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a da u potpunosti kontroliraju javni prostor i određuju granice medijskih sloboda u Hrvatskoj.

"Ja ću to prozivati, tko su to oni da to rade hrvatskoj javnosti?" poput Kolosa s Rodosa sada će Andrej Plenković s bakljom u ruci osvjetljavati neprijatelje i plaćenike dekretom određujući što je javno dopušteno misliti i govoriti. Podsjećamo kako smo u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana nakon HDZ-ovih poraza imali "zelene, žute i crvene vragove", a danas, u Plenkovićevo vrijeme, imamo "ljevičarske komentatore" i "ideološke televizije".

Prije točno tjedan dana hrvatski premijer Andrej Plenković je zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom ocijenio "nezapamćenim i nedopustivim potezom koji zahtijeva međunarodnu istragu" bjelorusko prizemljenje civilnog aviona i uhićenje novinara i oporbenog aktivista Romana Protaševiča. Od Andreja Plenkovića mi, hrvatski novinari, ne očekujemo ništa više ni manje nego da do nas i naših profesionalnih sloboda drži jednako kao i do onih bjeloruskih kolega. U suprotnom, ovakve njegove javne prijetnje možemo ocijeniti samo "nezapamćenim i nedopustivim potezom" koji, baš kao i Lukašenkov, "zahtijeva međunarodnu istragu". U našem slučaju i premijerov minimum pristojnosti u javnom ophođenju prema novinarima značio bi kolosalnu pobjedu demokracije - stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i predsjednica SNH-a Maja Sever.

18. travanj 2024 21:18