StoryEditorOCM
ForumPRIJETE LI HRVATSKOJ MASOVNI PROSVJEDI?

Pobuna zbog paketa zakona o zapošljavanju mladih: 'Ovim se potiče iseljavanje!'

Piše JL
19. veljače 2017. - 10:31
trgovina

Sindikati koji predstavljaju i javni i privatni sektor najavili su masovne prosvjede, najkasnije 1. svibnja, zbog paketa zakona koje je Sabor u hitnoj proceduri prihvatio u petak, a kojima dodatno proširuje krug korisnika mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) i na mlade sa završenim četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem.

Dosad se pokazalo, ističu sindikalci, da je ta mjera u potpunosti potisnula klasično zapošljavanje mladih i pripravništvo te je primorala mlade da rade za minimalnu plaću, da nemaju prava iz radnog odnosa te da po završetku mjere, koja najčešće traje godinu dana, završavaju na ulici. Naknadu im isplaćuje država te su oni za poslodavce besplatni.

 

- Nedopustivo je da se zakonske promjene ove naravi donose u hitnoj proceduri i bez ikakve rasprave socijalnih partnera. Ovo je sumanuti način da se financiraju trgovački lanci i veliki poslodavci, tj. da zapravo velik broj radnika izgubi svoja radna mjesta jer će biti zamijenjeni SOR-ovcima, besplatnom radnom snagom za poslodavce, budući da su SOR-ovci financirani sredstvima Europske unije koja su namijenjena dobrobiti radnika, a ne poticanju iseljavanja građana Republike Hrvatske i obaranju cijene rada u cijeloj zemlji. Ako se nastavi s odbijanjem razgovora o ovako važnom pitanju, sindikati će biti prisiljeni rad za stolom zamijeniti aktivnošću na ulicama - poručili su sindikalci. Budući da su zakoni ipak doneseni kako bi se, kako je rekao Mladen Novosel, predsjednik SSSH, “prije lokalnih izbora poboljšala statistika zaposlenih” i bez uključenja sindikata kao socijalnog partnera, ne preostaje im ništa drugo nego da provode “dijalog putem industrijskih akcija”.

Sindikatima se pridružio i SDP, tijekom čije je Vlade ova mjera zaživjela. Ističu kako je mjera donesena u vrijeme najžešće krize, kad je nezaposlenih bilo 400.000, od kojih su dobar dio činili baš mladi bez iskustva. Za proširenje te mjere, smatraju, nema razloga.

- Ako ovo zaživi, ionako potplaćene radnice u trgovinama zamijenit će besplatna mlada radna snaga. Trgovačkim lancima tako će se omogućiti da otpuste trenutne radnike te dodatno zarade na besplatnoj radnoj snazi - poručio je šef SDP-a Davor Bernardić.

 

Ministar rada Tomislav Ćorić poručuje pak kako nema razloga za prosvjede, a u ministarstvu upozoravaju da su mjeru SOR proširili tek minimalno.

- I do sada su mladi sa završenim trogodišnjim školama, poput trgovaca, mogli sudjelovati u mjeri SOR-a. Proširili smo mjeru i na mlade s četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem kako bismo ih izjednačili u pravima - kaže Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada.

Dodaje kako će novim zakonom država plaćati i polaganje stručnih i majstorskih ispita onim korisnicima mjere kojima poslodavci nisu plaćali ispite, čija cijena zna doseći i 3000 kuna.

Također ističe kako su svjesni da ova mjera, uz koristi koje nosi mladima, utječe na smanjenje pripravništva i drugih načina zapošljavanja te da će mjeru kontinuirano pratiti i poboljšavati.

- Naknada za SOR se ovim zakonom povećava sa 2400 na 2620 kuna, a nije točno da će mladi, kako se moglo čuti, ostati bez plaćenog prijevoza.

Promjena je što će plaćanje prijevoza biti obaveza poslodavca - kaže Ivanković Knežević. Koliko će točno iznositi naknada za prijevoz, kaže, propisat će se krajem mjeseca. No, neslužbeno doznajemo da će naknada biti ujednačena za sve aktivne mjere zapošljavanja.

16. travanj 2024 17:23