StoryEditorOCM
ForumUZNEMIRUJUĆE SLIKE

Podsjetimo se galerije krvavog hobija Nadana Vidoševića: na safariju u Mozambiku lovio je i ubijao ‘veliku petoricu‘ po cijeni od pola milijuna kuna

Piše PSD
22. prosinca 2021. - 21:18

Nadan Vidošević, nepravomoćno osuđeni bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore bio je u žiži javnosti zbog svog stila života i skupih hobija. Među njima je i sudjelovanje u lovu za što se nije libio otputovati na egzotične destinacije.

Njegova ljubav prema trofejima bila je očita i prilikom uhićenja, nakon upada policije u njegov tajni bunker u kojem se posebno isticao preparirani polarni medvjed. Medo je tek jedan u nizu  njegovih odstrijeljenih trofeja, a najveća  galerija završila je na naslovnicama kada je "Dobra kob“, lovački magazin  u izdanju Slobodne Dalmacije otkrio da je  ljeto 2012. godine proveo na safariju u Mozambiku.

Niz fotografija sa službene stranice safarija "Mashambanzou Safaris" oslikale su njegovu strast prema ubijanju divljih životinja. Nadan Vidošević je tijekom kolovoza 2012. godine lovio u Mozambiku visokorangiranu divljač, a među njima se posebno ističe i slon.

image
Nadan Vidošević na safariju
Mashambanzou Safaris

Vidošević je, kako je pisala Dobra kob, u Mozambiku lovio više dana, domogavši se trofeja cijenjene krupne divljači, među kojima su i oni iz elite “big five” (eng za "velika petorka", op.a.): slon, lav, nosorog, bivol i leopard. Ljudi se najčešće pitaju koliko koštaju elitni lovački gušti i kako se može na njih toliko trošiti dok su drugi praktički na rubu gladi i preživljavanja.

Kako smo tada pisali, cijena takvog lovačkog aranžmana za pojedinu životinju može se kretati od 5000 do najviše 30.000 eura, a sve ovisi o životinju koju se lovi. Aranžman za lov na veliku petoricu - slona, lava, nosoroga, bivola i leoparda - u trajanju od tri do četiri tjedna, može se dobiti za cijenu od oko 100.000 dolara (oko pola miliona kuna), kazao je tada sugovornik "Dobre kobi".

Sudeći prema Nadanovoj fotografiji s web stranice “Mashambanzou safaris”, slon kojega je odstrijelio Bivši šef HGK, težak je oko četiri tone, starosti je oko 40 godina. Svaka kljova Nadanova slona teška je u prosjeku od 25 do 25 kilograma.

Za usporedbu, kljova vrhunske trofejne vrijednosti zna biti teška i do 80 kilograma, pa tako na ljestvici od 1 do 10 trofej bivšeg gazde HGK vrijedi između 3 i 4, procijenio je tada  izvor iz lovačkih krugova. Spomenimo također da su neki iskusni lovci govorili kako se u lov na polarnog medvjeda ne ide bez 50 tisuća eura u džepu, pisala je "Dobra kob".

Na internetu su tada pronašli ponudu za vrlo kvalitetno krzno tog krupnog mesojeda što se kreće čak do 180 tisuća dolara. U državnom lovištu "Mosor" Nadan Vidošević je, kako su neslužbeno doznali, nekoliko godina prije avanture u Mozambiku lovio muflone te lov korektno odradio i platio.

30. travanj 2024 19:57