StoryEditorOCM
ForumGROBLJE I MITO

Poduzetnik koji je, prema optužbi, Šegoti dao 670.000 kuna, ubio se prošli tjedan

Piše M. Dešković/JL
14. srpnja 2021. - 20:46

Nakon GSKG-a, Gradskoga ureda za prostorno uređenje, bolnice Srebrnjak i zagrebačkoga Adventa na meti istražitelja iz riječkoga PNUSKOK-a i USKOK-a danas su se našla zagrebačka Gradska groblja, piše jutarnji.hr.

U srijedu rano ujutro uhićeni su bivši direktor te Holdingove podružnice Patrik Šegota i njegova sestra Tamara Šegota, a osim njihovih stanova i poslovnih prostora policija je tijekom dana pretraživala i stanove još nekih Šegotinih suradnika. Šegotu koji je direktor groblja bio nepune dvije godine, od kraja 2018. pa do listopada 2020., policija i USKOK sumnjiče da je poduzetniku Nenadu Bukovcu pogodovao pri dobivanju poslova s grobljima vrijednih oko 4 milijuna kuna, a da mu je ovaj zauzvrat gradio kuću s bazenom na Krku te još platio oko 670.000 kuna.

Kao i u nizu dosadašnjih akcija koje je riječki PNUSKOK provodio s USKOK-om protiv "administracije" bivšega zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, i današnja uhićenja su, kako neslužbeno doznajemo, rezultat više od godinu dana duge tajne istrage u kojoj su korištene tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno je snimana komunikacija osumnjičenika.

Pretresi u Dubrovniku

Šegota, o kojemu su mediji opsežno izvještavali nakon što su otkriveni sumnjivi poslovi dodjele štandova za prodaju svijeća na zagrebačkome Mirogoju, u listopadu 2020. podnio je ostavku. Današnje uhićenje zateklo ga je u Dubrovniku gdje je bio na odmoru.

"Policija je obavila pretrage njegova stana u Dubrovniku, kao i njegova automobila. Nakon toga krenuli su prema Zagrebu, gdje bi policija trebala provesti daljnje radnje", rekao je danas ujutro Šegotin odvjetnik Vladimir Terešak. Nakon uhićenja i pretraga u Dubrovniku Šegota je prevezen u Zagreb gdje bi s ostalim osumnjičenicima trebao u večernjim satima biti saslušan u prostorijama USKOK-a u Vlaškoj ulici. Međutim, za razliku od Šegote, Šegotine sestre i ostalih, danas nije bila uhićena osoba kojoj je Šegota navodno namještao sve poslove u zamjenu za mito. Naime, poduzetnik Nenad Bukovec, direktor i suvlasnik tvrtki Granex 1 i Prigorac-građenje d.o.o., koje su dobile niz građevinskih poslova s Gradskim grobljima, prije tjedan dana izvršio je samoubojstvo.

Šegotu, kako neslužbeno doznajemo sumnjiče za dva različita događaja. Najprije riječ je o namještanju građevinskih poslova vezanih uz groblja na Mirogoju i Markovom polju teških oko 4 milijuna kuna, tvrtkama Nenada Bukovca Granex 1 i Prigorac-građenje. Od ugovorenih 4 milijuna kuna Bukovec je, prema izračunima istražitelja, od Gradskih groblja za dobivene poslove naplatio nešto manje od 3 milijuna kuna. Između ostaloga, riječ je o poslovima obnove dvaju groblja nakon prvoga potresa u ožujku 2020., ali i drugim građevinskim radovima na grobljima. Radovima na mrtvačnici na Markovom polju, popravcima krova zgrada na Mirogoju stradalih u potresu, čišćenje Mirogoja od građevinskoga otpada nastaloga u potresu i slično.

Kuća u Njivicama

Za dobivanje ovih poslova, sumnjaju istražitelji, Bukovec je Šegotu nagrađivao na dva načina - novcem i radovima na izgradnji Šegotine kuće s bazenom u Njivicama na Krku. No, kako bi se izbjeglo povezivanje njih dvojice, to je, sumnja se, napravljeno preko nekoliko tvrtki, u čemu je bitnu ulogu imala Šegotina sestra Tamara odnosno njezina tvrtka Notitia. Umjesto gotova novca, Šegota i Bukovec su, sumnjaju istražitelji, dogovorili da Bukovčeva tvrtka Prigorac-građenje plaća tvrtki Bukovčeve sestre nepostojeće usluge. Riječ je, kako doznajemo, o raznim savjetodavnim uslugama, na osnovi kojih je u godinu dana Prigorac-građenje tvrtki Notitia platilo oko 670.000 kuna.

Provjerom dokumentacije, istražitelji su zaključili kako se radi o fiktivnom poslu, odnosno da Notitia nije izvršila nikakve savjetodavne usluge za Bukovčevu tvrtku, već je to, jednostavno, bio paravan za mito. Još složenija priča vezana je uz dio navodnoga mita koji je trebao biti isplaćen u radovima na kući s bazenom u Njivicama na Krku, a za što istražitelji također terete Šegotu. Za te je radove, sumnja se, Šegota osnovao potpuno novu tvrtku. Riječ je o tvrtki Estorbo koju je u listopadu prošle godine osnovao jedan Šegotin poznanik, navodno na Šegotin nagovor. Ponovno, kako se ne bi vidio direktan poslovni odnos između Šegote i njegove sestre te Bukovca, napravljen je sljedeći poslovni model. Tvrtka Šegotine sestre Notitia naručila je radove na kući od Estorba koji je vodio Šegotin poznanik, a Estorbo je kao podizvođača radova angažirao Prigorac-građenje Nenada Bukovca, koje je zapravo izgradilo kuće.

Famozne kućice

Druga točka koja tereti Šegotu odnosi se na davanje u najam famoznih kućica za prodaju cvijeća na zagrebačkome Mirogoju. Istražitelji sumnjaju da je, kao što je to dnevnik 24 sata otkrio prije nekoliko mjeseci, cijeli posao dodjele tih kućica bio namješten, i to za četiri tvrtke koje su netom prije bile osnovane - Tulipan, Jaglac, Verdura i Kamelia flor. No, ono što predstavlja novost jest da istražitelji sumnjaju da je iza tih tvrtki, zapravo, ponovno stajao Bukovec. Istražitelji sumnjiče Šegotu da je, postavljajući nevjerojatne, kratke rokove za prijavu na natječaj za dobivanje u najam tih mjesta za prodaju cvijeća, on zapravo onemogućio bilo kojega drugoga ponuđača da dobije na natječaju.

Međutim, kad su te četiri tvrtke dobile koncesiju na prodajna mjesta, ispalo je da su zagrizli više nego što su mogli prožvakati jer te tvrtke nisu bile u stanju pripremiti prodaju do blagdana Svih svetih 2020. godine, pa su na kraju Groblja morala angažirati obrt Velina design, bivše dance pjevačice Veline Oršolić, kako bi ljudi uopće imali gdje na Mirogoju za blagdan kupiti cvijeće.

19. travanj 2024 06:15