StoryEditorOCM
ForumRIZIČNA STANJA

Pogađa li četvrti val djecu i trudnice snažnije od onih prijašnjih? Imunolog Trobonjača za ‘Slobodnu‘: Kod najmlađih ovaj sindrom može biti jako opasan, iskoristimo registrirano cjepivo

Piše Marija Vuković/SD
3. studenog 2021. - 08:52

Već nekoliko mjeseci Hrvatska se nalazi u četvrtom valu epidemije koronavirusom, a čini se kako je upravo on i onaj najtragičniji. Tako je u utorak ujutro bitku s omraženom koronom izgubila rodilja koja je bila priključena na 'umjetna pluća' odnosno ECMO aparat na infektivnoj klinici Fran Mihaljević. 

Stanje druge rodilje je nepromijenjeno, ali zato dva teške slučaja novopečenih majki postoje i u splitskom KBC-u gdje u teškom stanju leže dvije trudnice koje vode, kako se čini, životnu bitku s koronavirusom. Tragičan epilog dobila je i Crna Gora jer je u Podgorici istoga dana preminula i jedna djevojčica od 16 godina čije se stanje naglo pogoršalo prije nego je naprasno napustila ovaj svijet. 

O tome zašto u ovom valu sve češće čujemo ovakve tragične sudbine upitali smo i stručnjaka imunologa koji je za Slobodnu Dalmaciju otkrio razlog zbog kojeg viđamo ovakve medijske napise. 

'mRNA cjepiva su sigurna'

- Trudnoća je jedno od rizičkih stanja za teški COVID poput hipertenzije, imunosupresije, dijabetesa i da ne nabrajam. Moramo znati da je već poznato da je koronavirus najopasniji za zadnje odnosno treće tromjesečje trudnoće jer onda može ugroziti život žene, ali i djeteta, objašnjava poznati imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača koji je o opasnostima za trudnice govorio i u lipnju ove godine, ali, kako kaže, tada nije bilo toliko javnog interesa.

image
Zlatko Torbonjača, imunolog
 
Matija Djanješić/Cropix

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju trudnice je i sigurnost cjepiva za njihovo stanje.

- Dobro je poznato, sada već na preko 100 tisuća trudnica da mRNA cjepiva ne utječu ni na zdravlje majke ni na zdravlje djeteta. Žene se mogu cijepiti prije, za vrijeme i nakon trudnoće pa čak i za vrijeme dojenja, nastavlja imunolog pa dodaje kako je velik broj žena u Americi pristao sudjelovati u praćenju nakon što su se cijepile, najčešće nesvjesne toga da su trudne. Onda se, tvrdi, vidjelo da nema razlike u ishodima trudnoća od trudnica koje nisu primile cjepivo.

- Ginekolozi će reći da u prvom tromjesečju ne preporučuju cijepljenje, ali važno je shvatiti da se u prvom tromjesečju dok se djetetu stvaraju organ i tkiva ne preporuča ništa pa tako ni tablete ni kreme. Poželjno je da žene apstiniraju od svih kemikalija i lijekova. Izbjegava se sve živo pa se onda izbjegava i cjepivo.  Ipak, spomenuo sam kako je u Americi dokazano da cijepljenje nema negativan utjecaj, govori te dodaje da već znamo i da virus može inficirati placentu preko koje može zaraziti i dijete.

- Ovakav prijenos virusa je rijedak, ali moguć. Moramo znati da nije problem prijenosa virusa nego do problema dolazi kada žena teško strada čime stradava i dijete koje nosi. Mi se sada čudimo što postoji velik broj zaraženih trudnica, ali ne trebamo se čuditi, sve su to stvari na koje se upozoravalo i ranije.., tvrdi. 

Trebamo li prijeći na online nastavu? 

Osim trudnica, u četvrtom valu se sve češće spominje i visok broj djece oboljelih od težeg oblika koronavirusa, a nerijetko im je potrebna i pomoć respiratora. 

- Pokazalo se da su djeca ispod četiri godine i ona u skupini od 12 do 17 godina sklonije češćoj hospitalizaciji. Težak oblik ne pogađa samo odrasle već i djecu koja sada stradavaju i za dugotrajni covid odnosno mjesecima kasnije imaju glavobolje, umor i temperature. Kada bismo govorili o odnosu smrtnosti s odraslima, ona zahvaća jako mali broj djece, ali postoji i imamo ju, objašnjava.

Najveći izvor virusa trenutno su školska djeca, ali tvrdi da to ne znači da je vrijeme za prelazak na online nastavu. 

- Školski sustav je oštećen od prošlog proljeća i trebamo se dobro zapitati možemo li to djeci priuštiti? U odnosu na odrasle, oni većinom imaju blagu sliku i kočenjem normalnog oblika nastave zapravo bismo kočili epidemiju kod odraslih koji se ne žele cijepiti. Nije u redu i nije pošteno prema djeci, čak 43 posto odraslih se ne želi cijepiti iako su oni ti koji stradaju u većem broju. Zbog njih da zaustavljamo školski sustav?, pita se imunolog koji ističe da zaraza koronavirusom kod djece ima jednu iznimno ružnu mogućnost koja nije prisutna kod odraslih. 

image
Školska djeca najčešći su izvor zaraze

 
Nikola Vilić/Cropix/Ilustracija

Naime, kod djece je moguć multiorganski upalni sindrom koji potencijalno može biti izuzetno opasan ako se ne prepozna na vrijeme. 

Na pitanje trebaju li se cijepiti i djeca, ima spreman odgovor.

- Naravno da da, ako je cjepivo registrirano za djecu stariju od 12 godina onda to treba i iskoristiti. COVID ima posljedice i na djecu i iako nisu toliko strašne i značajne kao kod odraslih, one se događaju, govori stručnjak. 

Privatno poznaje osobe koje su odbile prihvatiti cjepivo, a sada zbog toga gorko žale jer su teško bolesni.

- Odbijanjem cjepiva neki će i umrijeti, a neki su već i umrli. Izgubili su život nepotrebno, bez smisla... zaključuje. 

image
- Izgubili su život nepotrebno, kazao je za imunolog
Željko Hajdinjak/Cropix
15. srpanj 2024 00:12