StoryEditorOCM
ForumZAČARANI KRUG

Policajac ogorčen zbog prozivki nakon nasilja u Kaštelima: ‘Uvik smo prvi na udaru! Mi ih privodimo, a oni se vraćaju na ulicu i smiju nam se u lice!‘

Piše V. Urukalo/ SD
1. rujna 2020. - 11:46

Splitska policija je u ponedjeljak oko podneva Općinskom državnom odvjetništvu kazneno prijavila 19-godišnjeg B.K. i 17-godišnjaka zbog iznude i neovlaštenog prometa drogama. Tako je, barem zasad, završila mučna priča koja je počela kada se tijekom nedjelje na društvenim mrežama poput požara proširila snimka brutalnog iživljavanja nekoliko mladića nad momkom za kojeg se navodilo da je "momak s posebnim potrebama".

– Utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su 22. kolovoza 2020. godine na području Kaštel Štafilića s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, od oštećenog 19-godišnjaka tražili da im donese dvije tisuće kuna. Tijekom događaja fizički su ga napali, udarajući ga po tijelu i glavi. Nadalje, u cilju podmirenja navodnog duga, 19-godišnjak je 23. kolovoza, maloljetniku predao i motor, koji mu je isti vratio, navodeći kako više nema dugova.

Nakon događaja 19-godišnjak nije zatražio liječničku pomoć. Također, tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su osumnjičeni u više navrata oštećenom prodavali marihuanu. Također je utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su 19-godišnjak i maloljetnik ostvarili obilježja kaznenih djela Iznuda i Neovlaštena proizvodnja i promet drogama – službeno su izvijestili iz splitske policije.

Puno izmišljenih detalja

Iz policije poručuju i da nikome od privedenih mladića otac ne radi u MUP-u, te da nitko od njih nema nikakvu ozljedu niti je završio u bolnici na obradi.

Taj se dio odnosi na informacije po društvenim mrežama u kojima se kaže da je dugokosog zlostavljača sa snimke u bolnicu slomljene ruke "poslao" njegov brat, pa ga je onda pretukao otac da bi ga na kraju pisalo i da ga je pretuklo desetak lokalnih "torcidaša". Ništa od toga, tvrde u splitskoj policiji, nije istina.

Nakon objave snimke, samo su se nizale reakcije. Policija nam je potvrdila da je znala za napad još 22. kolovoza kada se i dogodio, te da su raspolagali snimkom, no da su tek u srijedu dobili informacije tko bi mogla biti žrtva. Iduća dva dana ga nisu mogli pronaći, a tek kad je snimka objavljena na Fejsu, dakle kad su se u žučnim komentarima već počela spominjati imena zlostavljača, policija je u roku sat vremena otkrila "počinitelje" i identificirala žrtvu.

'Smiju nam se u lice'

Možemo sad raspravljati zašto i kako policija u Kaštelima ne zna što se događa, gdje je "terenski" rad, gdje su kontakt-policajci i slično.

– Šta bi tribalo, na svakog od 50 tisuća ljudi u Kaštelima staviti jednog policajca. Pa nismo mi svemogući, napravimo šta triba, a uvik smo prvi na udaru i nas se pljuje! Mi privodimo čim saznamo i utvrdimo da se nešto dogodilo, a onda oni završavaju nakon par godina po sudovima s nekakvim uvjetnim presudama. Vraćaju se na ulicu i smiju nam se u lice! I to tako ide sve dok neko nekoga ne ubije! I onda opet, di je policija? – ogorčeno nam govori jedan visokopozicionirani splitski policajac.

Pored svih reakcija na ovaj gnjusni događaj, reagirao je i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović koji je osudio nasilje i pohvalio brzu reakciju policije.

Pokušali smo u ponedjeljak i pozivima na mobitel i u njegov ured preko tajnice te porukama na WhatsAppu​ i SMS-om dobiti Ivanovića za detaljniji razgovor oko zabrinjavajućeg rasta kriminala i brutalnih obračuna koji se u zadnjih par godina događaju na području Kaštela.

Htjeli smo ga pitati je li dosad reagirao i što on kao gradonačelnik može i želi učiniti da Kaštela postanu sigurnija? No nikakav odgovor nismo dobili...

16. travanj 2024 21:50