StoryEditorOCM
ForumSTIGAO RAČUN

Policija je uhvatila vozača BMW-a koji je na Pelješkom mostu pretjecao veliku kolonu vozila i ubacio se u zaustavnu traku. Evo koliko je platio

Piše PSD
9. rujna 2022. - 17:01

Na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode" objavljena je snimka koja prikazuje vozača BMW-a koji vozi na Pelješkom mostu. Naime, vozio je po desnoj traci koja inače služi kao zaustavna traka.

Komentatori na društvenim mrežama vjeruju kako je tako vozio kako bi pretjecao kolonu vozila koja se stvorila na mostu.

A sad je stigla i novost:

- Prije dva tjedna objavili smo video ovog vozača koji pretječe zaustavnim trakom Pelješkog mosta. U međuvremenu ga je policija na temelju snimke pronašla i kaznila s 2.700 kn. Radi se o 19-godišnjem vozaču koji je u policiji evidentiran kao višestruki ponavljač prometnih prekršaja - navode na FB stranici Prometne zgode i nezgode.

Preticanje zaustavnom trakom na Pelješkom mostu ili polukružno okretanje preko pune linije na pristupnim cestama mostu samo su neki od primjera drskog ponašanja dijela vozača. 

Iz udruge ”Sigurnost u prometu” o takvom ponašanju ističu:

- Takva su preticanja jako opasna i pogibeljna, posebno stoga što je riječ o postupcima na mostu tako da je riječ o dva aspekta kršenja Zakona sigurnosti prometa na cestama. Prema tom zakonu vozač ne smije ni početi obilaženje kolone vozila ako se nalazi na mostu ili pretiče kolonu vozila. Ako je pretekao više od dva vozila, što je slučaj iz najnovijeg primjera objavljenog na društvenim mrežama, počinio je taj prekršaj i nesavjesnom se vozaču prepisuje kazna od najmanje 3.000 kuna.

image

F B

Postupajući prema istom zakonu, takvom se vozaču izriče zabrana upravljanja motornim vozilima od najmanje mjesec dana, a u slučaju ponavljanja ovog nerazboritog prekršaja izriče se zabrana u trajanju od tri, a ako se taj prekršaj ponovi treći i svaki slijedeći put zabrana je šest mjeseci, dok novčana kazna tad doseže iznos od 7.000 kuna. Inače, vozaču se za ovakav prekršaj upisuju i dva negativna boda - ističe predsjednik udruge Sigurnost u prometu Denis Pavela te dodaje:

-Prema spomenutom zakonu, kolone se ne smiju preticati na kolniku na kojem se promet odvija u dva smjera, posebno u tunelu te na mostu. U tom je slučaju ista novčana i kazna negativnih bodova. Mi iz udruge ne znamo, ali osobno vjerujem da je ovaj vozač već sankcioniran, odnosno da su ga ”snimile” nadzorne kamere i uočili u sobi za kontrolu prometa, gdje se pohranjuju sve takve snimke i po potrebi ili na zahtjev dostavljaju Prometnoj policiji.

Kazna za okretanje preko pune linije JE 500 kuna, što je kazna za nepoštivanje prometnog znaka, a ako je tom prilikom došlo i do ugrožavanja ostalih sudionika u prometu, doznali smo kako su tada sankcije puno teže, odnosno do 7.000 kuna.

06. lipanj 2023 19:15