StoryEditor
ForumNEREDI U SUSJEDSTVU

Policija prosvjednike tjerala šok bombama i suzavcem, scene sukoba u Cetinju obilaze regiju. Đukanović za nerede krivi Srbiju

Piše HINA
5. rujna 2021. - 07:53

Crnogorska policija počela je u nedjelju rano ujutro akciju razbijanja prosvjeda na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija tako što je suzavcem razbila grupu prosvjednika koji su se nalazili na središnjem trgu crnogorske prijestolnice.  

Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina prosvjednika koji su u zoru počeli da okupljati na središnjem trgu.  

Prosvjednici i dalje drže barikade na ulazu u Cetinje i tamo još nema policije.  

Prilazi Cetinju, blokirani od subote popodne, a prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, povijesnoj i vjerskoj crnogorskoj prijestolnici.  

Prosvjednici su probili policijsku blokadu na ulazu u Cetinje i zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali se postavili i kao živi štit.  

Procjena medija je da se na barikadama nalazi nekoliko tisuća prosvjednika, a dio njih nakratko se jučer ukobio sa policijom prilikom probijanja policijskog kordona.  

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u subotu navečer da Srpska Pravoslavna Crkva neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju u nedjelju. 

"Ujutro s Božjom pomoći i molitvom za mir svi arihereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog", rekao je patrijarh za Tanjug. 

Poručio je da SPC nikad neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Prosvjednici su kazali da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije da dođu u prijestolnicu. Blokiran je i pravac prema Budvi. 

image
Milo Dukanović
Gints Ivuskans/AFP

U subotu predvečer u Cetinje je stigao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Prethodno je optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji. 

Prilazi Cetinju u subotu navečer i dalje su bili blokirani barikadama, ali je u samom gradu mirno, noć uoči kontroverznog ustoličenja.

Crnogorski prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, drevnoj crnogorskoj prijestolnici. 

Oni su u subotu probili policijsku blokadu na ulazu u Cetinje i zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali se postavili i kao živi štit. 

Građani na barikadama, a po pisanju agencija Beta ima ih nekoliko tisuća, najavljuju da neće odustati od blokade sve dok SPC ne odustane od ustoličenja na Cetinju. 

Prilikom probijanja blokade, ranije u subotu, dogodio se kratki sukob između policije i prosvjednika.

Prethodno su u središtu Cetinja prosvjednici su uklonili žičanu ogradu koju je postavila policija kako bi ih udaljila od Cetinjskog manastira u kojem bi se trebao održati čin ustoličenja. 

Prosvjednici su kazali da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije da dođu u prijestolnicu. Blokiran je i pravac prema Budvi. 

Pozvao na mir, očuvanje stabilnosti i multietničkog sklada u zemlji, ali je istodobno, međutim, poručio premijeru Zdravku Krivokapiću, lideru prosrpske vladajuće koalicije, "da nakon kontinuirane medijsko političke torture i ponižavanja iz Beograda naše države osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njezinu obranu".

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima. 

No, Joanikije smatra da se taj čin politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto.

Crnogorci, međutim, smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje. (Hina)

item - id = 1124922
related id = 0 -> 1148978
related id = 1 -> 1146332
06. prosinac 2021 20:19