StoryEditorOCM
ForumSAMOUPISIVANJE

Popisivanje stanovništva počinje za tjedan dana, a ovaj put to možete učiniti i sami. Evo kako će izgledati popisni upitnik

Piše PSD
6. rujna 2021. - 20:35

Tjedan dana dijeli nas od izrade novo popisa stanovništva koji se provodi svakih deset godina, a najveća novost je i to što će se sada pružiti mogućnost da se preko sustava e-Građani pojedinci upišu i sami. Svi koji imaju pristup to će moći učiniti od 13. do 26. rujna nakon čega na teren izlaze popisivači, javlja HRT koji je u svojem Dnevniku pokazao kako će izgledati elektronički popisni upitnik. 

- U potpunosti smo napustili papirnate obrasce tako da je ovo prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a naši građani su ti koji će sami odabrati kako se žele popisati, rekla im je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku. 

image
HRT

Popis se provodi u dvije različite faze od kojih je prva samopopisivanje online putem, a druga je ona klasična koja se provodi izlaskom popisivača. Samopopisivanje će početi 13. rujna i trajat će 2 tjedna, a građane se poziva da to učine i za svoje ukućane. 

Postupak je jednostavan. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti.

- Dovoljno je da samo jedan član kućanstva ima vjerodajnicu. Ako recimo postoje dvije onda jedan član, izabere se- tko će popisati. Onaj tko bude popisivao ostale osobe, on će biti referentna osoba, rekao je Damir Plesac, koordinator za popis stanovništva, DZS.

image
HRT

Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite što znači da se sastoji od četiri različita dijela. 

Za popis četveročlanog kućanstva bit će potrebno 30-ak minuta, a pitanja su jednostavna. 

No jednom kada sve ispunite, ne zaboravite da obavezno morate spremiti kontrolnu šifru. Ona će se ispisati na ekranu.

- Kada osoba na kraju samopopisivanja dobije kontrolnu šifru, ona je mora zapisati, poslikati možda mobitelom ili ako ima printer onda isprintati. U svakom slučaju, mora je čuvati do druge faze kada popisivači izlaze na teren, rekla je Ivana Sopta, iz Državnog zavoda za statistiku. Popisivaču koji će se naći na terenu potrebno je predati šifru. 

image
HRT
image
HRT

Ako niste kod kuće, neka to za vas učini susjed ili je zalijepite na vrata.

Samopopisivanje olakšava ali i pojeftinjuje popis. Ako to ne učinite, do vas će doći jedan od 8 tisuća popisivača. Na terenu su od 27. rujna do 17. listopada. Prvi podaci očekuju se već potkraj godine. 

27. travanj 2024 06:21