StoryEditorOCM
ForumPOSLJEDNJA PORUKA ZDRAVKA MAMIĆA PRIJE IZRICANJA PRESUDE

'Posjedujem državljanstvo Bosne i Hercegovine, ovo je moja druga domovina'

Piše Nikola Patković, Jutarnji.hr
6. lipnja 2018. - 12:04
Mamic

Zdravko Mamić danas će u podne saznati presudu za izvlačenje novca iz Dinama, ali prvi čovjek zagrebačkog kluba neće biti prisutan u sudnici u Osijeku. Naime, Mamić je jučer otišao u Bosnu i Hercegovinu, točnije u Međugorje, i kako stvari sada stoje, on će riječi suca Županijskog suda u Osijeku slušati preko televizije, javlja Jutarnji.

Podsjetimo, Mamiću prijeti deset godina zatvora, a ako nepravomoćnom presudom dobije pet ili više godina, morat će odmah iza rešetaka. Bez obzira na sve, Mamić tvrdi da nije u bijegu jer nije osuđen i rekao je da će se vratiti u Hrvatsku 'onda kad bude htio'.

Jučer je Mamić cijelu večer na svom Facebooku objavljivao fotografije s Brda ukazanja u Međugorju, a usred noći objavio je i poruku na Facebooku. Ponovio je prvi čovjek Dinama da nije u bijegu, ali je naglasio da posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine.

- Večeras sam se, kao što je poznato, popeo na Brdo ukazanja i Brdo Križevac u društvu mojih prijatelja - braće Vasilj i drugih naših zajedničkih prijatelja. Potom sam u društvu prijatelja završio na večeri gdje smo blagovali brancina (lubina), pili malvaziju Kozlović, prepustili se stihovima Škore, Grdovića, Mate Bulića i uhvatio sam vremena za odgovaranje na stotine poruka koje su mi stizale na mobitel. Bacio sam nekoliko puta pogled na portale i na druge medije, te sam vidio kako u dijelu medija dominiraju naslovi "Mamić u bijegu" i slični, a ja onima koji tako maliciozno izvještavaju te unose nemir poručujem da su izdajice i varalice hrvatskog naroda i istine, jer ne znaju što znači sama definicija bijega – osnovan preduvjet bijega je da po zakonu morate biti na određenom mjestu u određeno vrijeme. Ja takvu obavezu nemam, već je moja slobodna volja hoću li se negdje pojaviti. Ne bježim nikuda, ja sam u vlastitoj drugoj domovini - Republika Hrvatska je moja prva, a Bosna i Hercegovina druga domovina, čije državljanstvo posjedujem, a imovinu posjedujem u obje svoje domovine. Koliko god bili zli i pokvareni, te u službi zla, ja vam s ovog svetog mjesta šaljem neograničenu količinu mira i ljubavi. Voli Vas i grli vaš Zdravko!

 

Osijek, 140518.
Zupanijski sud u Osijeku.
Nastavak sudjenja Zdravku Mamicu i ostalima zbog izvlacenja novca iz Dinama. Na fotografiji: Zdravko Mamic i Milan Pernar u sudnici.
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Vlado Kos / CROPIX

Arhiva

 Mamiću prijeti maksimalna kazna od 10 godina zatvora

Nakon punih 58 tjedana, koliko je prošlo do početka suđenja, braći Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru na Županijskom sudu u Osijeku, danas točno u podne bit će izrečena nepravomoćna presuda u procesu “teškom” 128 milijuna kuna. Time će biti okončan prvi čin prvog dijela trilogije “USKOK vs. Mamić” pred osječkim sudom.

Podsjetimo, USKOK tereti braću Mamić i Vrbanovića da su oštetili Dinamo za ukupno 115,8 milijuna kuna, iako se Skupština kluba očitovala da se ne smatraju oštećenima. Obrane stoga drže da tu nema kaznenog djela, jer nema štete. No, prema optužnici mlađi Mamić oštetio je i državni proračun za neplaćeni porez od 12,2 milijuna kuna u čemu mu je pomogao porezni inspektor Pernar, koji je za to primio mito, ali nije utvrđeno u kojem iznosu. No, USKOK je uvjeren da se to dogodilo “jer je u Pernarovoj imovini utvrđen nesrazmjer od 2 milijuna kuna”. Sve se u ovom slučaju vrti oko transfera Luke Modrića u Tottenham i Dejana Lovrena u Lyon, odnosno novca koji je Dinamo dvojici igrača isplatio temeljem aneksa ugovora o profesionalnom igranju kojim je između igrača i kluba regulirana podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 posto. No, USKOK drži da su ti aneksi antedatirani i potpisani nakon što su igrači realizirali transfere i to s ciljem da se priskrbi nepripadna imovinska korist braći Mamić. Modriću je isplaćeno 66,9 milijuna kuna, od kojih je on 52 milijuna predao Zdravku Mamiću i članovima njegove obitelji, a ostatak zadržao za sebe. Lovrenu je, pak, isplaćeno 25,8 milijuna kuna, koje je on potom uplatio na račun Zorana Mamića, a ovaj time vratio Dinamu prethodno dobivenu pozajmicu od 24 milijuna kuna zbog čega su tužitelji Lovrena usporedili s protočnim bojlerom.

Osijek, 160418. Zupanijski sud u Osijeku. Nastavak sudjenja Zdravku Mamicu i ostalima zbog izvlacenja novca iz Dinama. Na fotografiji: Zdravko Mamic. Foto: Vlado Kos / CROPIX

Vlado Kos / CROPIX

 

Traže odbacivanje krivnje

Okrivljenici i njihovi branitelji odbacili su tvrdnje o antedatiranju, a 52 milijuna kuna koje je Modrić dao Mamiću pravdali su njihovim građanskim ugovorom na ime Mamićevih ulaganja u Modrića. U Lovrenovom slučaju istaknuli su da je on samo posudio novac Zoranu Mamiću i da mu je sve u međuvremenu vraćeno, pa su se zapitali gdje je stao “protočni bojler”. Brojne dokaze drže nezakonitima. Mamić, koji optužnicu smatra “odvratnom i gnjusnom laži režiranom na predsjedništvu SDP-a”, istaknuo je i da su “ako je ovo kazneno djelo, sa mnom trebali biti optuženi i Modrić i Lovren. Ili smo kazneno djelo učinili svi, ili nije nitko, a naravno da nije nitko”. Dodao je i da mu nije jasno kako je oštetio Dinamo ako je “našao izbjeglice iz Obrovca i Zenice, ulagao u njihov razvoj, prodao ih, priskrbio milijune klubu, igračima i državi kroz porez”. I Modrić i Lovren u svojim su iskazima na sudu, koji su ostali zapamćeni po brojnim “ne sjećam se” odgovorima, potvrdili navode okrivljenika tvrdeći da nije bilo nikakvog antedatiranja. Njihove je iskaze USKOK ocijenio nevjerodostojnima s ciljem da se pogoduje okrivljenima, što je Modriću donijelo optužnicu, a Lovrenu i Vesni Juraić, Modrićevoj punici, istragu za krivokletstvo, čak i prije nego što je nešto o tome reklo sudsko vijeće pred kojim su svjedočili.

Proširena istraga

Istragom su naknadno obuhvaćeni i bivša Pernarova supruga Tajana, njezin otac Marko Atlagić i zadarski poduzetnik Leon Zrnić. Stoga će presuda koju će donijeti vijeće u sastavu Darko Krušlin, Miroslav Rožac i Miroslav Jukić biti zanimljiva i s tog aspekta, jer će oni dati i svoj sud o tome smatraju li njihova svjedočenja lažnima ili ne. Vidjet ćemo i hoće li se sud očitovati o 14,9 milijuna kuna koje je Modrić zadržao za sebe, a koje USKOK nije spomenuo u smislu potencijalne nepripadne imovinske koristi. Oni, naime, za svu četvoricu traže bezuvjetne zatvorske kazne, jer drže da su im u potpunosti dokazali krivnju, ali i povrat nezakonito stečenog novca - od Zdravka 52 milijuna, a od Zorana 38 milijuna kuna. Onih 14,9 milijuna nisu spomenuli. Optuženici i njihove obrane, suprotno, tvrde da im krivnja ni s čim nije dokazana i traže oslobađajuću, odnosno čak odbijajuću presudu s obzirom na to da je optužnicu potpisao Sven Mišković, kojega oni smatraju neovlaštenim tužiteljem. Kad je riječ o nepripadnoj imovinskoj koristi, Nikola Mandić, branitelj Zorana Mamića, zapitao se što će biti sa 20 milijuna kuna koje je Dinamo uplatio u državni proračun na ime poreza za novac koji je uplaćen Modriću i Lovrenu. Ishod suđenja teško je prognozirati. Maksimalna kazne je, inače, 10 godina. Nakon Mamićeve najave u Globusu kako će u slučaju da završi u zatvoru “postupiti kao i general Praljak”, ionako iznimno jake mjere osiguranja ove će srijede biti dodatno pojačane, a velik je i medijski interes. Do sada se prijavilo više od 15 medijskih kuća, među kojima su i strane agencije.

Osijek, 170418.
Zupanijski sud.
Nastavak sudjenja Zdravku Mamicu i ostalima zbog izvlacenja novca iz Dinama. Na fotografiji: Zdravko Mamic i Milan Pernar u sudnici na Zupanijskom sudu u Osijeku.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX

CROPIX

Iza nas je bespoštedna borba u kojoj je Zdravko Mamić bio glavna zvijezda. Bilo je tu svega. Od izljeva ljubavi, poštovanja, čak i poljubaca, do mučnih scena i vrijeđanja... Bio je zvijezda i na ulici, gdje je građanima dijelio novac i radio selfije. Često je isticao nepravičnost i neekonomičnost postupka zbog preseljenja u Osijeku. Pamti se scena kada se izljubio s poreznicom Dijanom Sokolović nakon njezina svjedočenja, a drugu poreznicu Jasnu Vizec, glavnu svjedokinju USKOK-a u slučaju podmićivanja Pernara, u jednom trenutku dotaknuo je po leđima i kazao joj: “Ne bojte se!”. Istrpjeli su puno od njega, čak i verbalni napad na vlastite odvjetnike Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića, koje je usred rasprave odlučio grubo otpustiti. Verbalno je napao i tužitelje Miškovića i Tonćija Petkovića koji su zbog toga dobili policijsku zaštitu, a konačno je sve puklo 1. rujna 2017. kada je na sud došao na štakama zbog posljedica ranjavanja koje je doživio u BiH nekoliko dana ranije.

Zabrana ulaska

Tog je dana svjedočio Lovren, a Mamić je nezadovoljan načinom ispitivanja uz galamu napustio sudnicu u koju mu sud više nije dopustio ulazak sve do 16. travnja 2018. U međuvremenu smo doživjeli i da obrana nema nikakvih primjedbi na tvrdnju grafologa kako su “Modrićevi potpisi na dokumentima iz 2004. i 2005. zapravo njegovi potpisi kojima se počeo koristiti tek 2008.”. Sud mu nije omogućio svjedočenje Ninoslava Ljubojevića, bivšeg predsjednika Županijskog suda u Osijeku, koji je bio član optužnog vijeća koje je potvrdilo ovu optužnicu. Mamić je, naime, od početka kao dokaz svoje nevinosti navodio kako je baš na osječkom sudu s Ljubojevićem dogovarao prelazak njegova sina Gorana iz Osijeka u Dinamo te “podjelu transfera kao i u slučajevima Modrića i Lovrena”. U završnici se ispričao Krušlinu zbog svoga ponašanja, a onda već dan kasnije prozvao suce i tužitelje što piju kave zajedno, ne spomenuvši pritom da su u stankama kave zajedno ispijali i suci i tužitelji i njegovi odvjetnici. Vrhunac je, pak, bio na pretposljednjem ročištu 14. svibnja kada je otkriveno da je upravo Mamić u sudski spis priložio dokumente među kojima i “šalabahter” koji upućuje na moguću pripremu Lovrena o tome kako će svjedočiti na sudu s predviđenim pitanjima koja bi mu USKOK mogao postaviti. Mnogi su to protumačili kao “bingo za tužitelje”, a vidjet ćemo što o tome kažu suci, piše Jutarnji.

19. travanj 2024 01:42