StoryEditorOCM
ForumMUDRO

Postaju dućani: na praznike će jedino benzinske raditi, u ponudi će imati i kruh! Hoće li nam rezati i mortadelu?

Piše vijesti sd
7. kolovoza 2023. - 09:50

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti je prvi praznik tijekom kojega ništa nije radilo - trgovine, kiosci, perkarnice... Sve je bilo zatvoreno, osim benzinskih postaja. A na njima su sinoć vladali pomalo nevjerojatni prizori. Čekalo se u redovima - najviše su se kupovale cigarete, pića, hrana...

Pogledajte kako je to izgledalo u Sinju:

image

Č i t a t e lj

image

Č i t a t e lj

Okolnosti u kojima čak dva dana ne radi većina trgovina, šoping centara niti pekarnica, motivirale su kupce i one poslodavce koji smiju raditi blagdanima i vikendima na kreativno rješenje problema. Kupci tako već dva dana hrle na Inine benzinske postaje kupovati - kruh, pisao je i Jutranji list.

- Inače prodajemo kruh, ali danas ga više nemamo jer smo sve rasprodali. Imali smo desetak komada za probu koji su brzo planuli, rekao je jedan od zaposlenika benzinske postaje na zapadnom dijelu grada.

Zabrana rada blagdanima i nedjeljama, koja je posljedica novog Zakona o radu i onoga o trgovini, prošlog vikenda posebno je pogodila potrošače jer je blagdan Dan pobjede i i domovinske zahvalnosti pao na subotu. U kombinaciji s neradnom nedjeljom, kupci dva dana nisu imali gdje obaviti nabavku.

Kako doznajemo, gotovo sve poslovnice koje imaju Fresh Corner u sklopu Inine benzinske postaje prodaju kruh. Oni koji nisu kroz tjedan stigli nabaviti kruh i spas su pronašli na benzinskoj, nemaju baš puno izbora jer se u Fresh Corneru prodaje samo jedna vrsta kruha.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Za sad u ponudi imamo samo rustiku, glavešine će odlučiti hoćemo li širiti ponudu s obzirom na potražnju, rekao je prodavač.

Kruh na Inine benzinske dolazi zamrznut te se ondje peče, a cijena mu je pristojnih 1,33 eura. O potražnji dovoljno govori činjenica da je na kišno nedjeljno jutro cijeli asortiman bio rasprodan već do 8 i 30 sati. U Fresh Corneru mogu se kupiti i hot dogovi, nekoliko vrsta sendviča, kroasani, bureci, muffini pa čak i salate.

- Jučer sam pokušao kupiti kruh, ali je sve već bilo rasprodano. Uzmem ga tu i tamo, ne razlikuje se od kruha kupljenog u trgovačkim lancima, a djeca ga vole, rekao je jedan od radnika benzinske postaje.

Na jesen će se kruh moći kupiti u svim skoro svim Ininim postajama koje će imati Fresh Corner koji je ranije bio rezerviran samo za pumpe na autocestama. Iako je ovo inovativno rješenje većini naroda bilo sasvim prihvatljivo.

Podsjetimo, u skladu s novim Zakonom o trgovini djelomično je zabranjen rad nedjeljom, ali je skoro svim trgovinama zabranjen rad blagdanima. Pojednostavimo: na kopnu, ali i u svim turističkim središtima na Jadranu neće smjeti raditi trgovine u subotu, a ponegdje i u nedjelju.

image

Č i t a t e lj

image

č i t a t e lj

Naime, trgovine su mogle raditi posljednje četiri nedjelje, otkad je novi zakon stupio na snagu, jer trgovci mogu izabrati kojih će 16 radnih nedjelja raditi, a u Dalmaciji, Primorju i Istri su, što je logično, odlučili raditi skoro sve nedjelje ljeti. No, neki su i u Dalmaciji izabrali da neće raditi ovu nedjelju (kako bi tu nedjelju recimo iskoristili za vrijeme božićno - novogodišnjih blagdana), pa onda imamo slučaj da u kolovozu, kada su gradovi puni turista, skoro ništa nije radilo dva puna dana!

"Prodajni objekti zatvoreni su u dane blagdana. Vlada Republike Hrvatske može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u dane blagdana u Republici Hrvatskoj sukladno zakonu kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj", naveo je zakonodavac, tj. HDZ i njegova većina koji su donijeli navedeni zakon.

Dakle, osim trgovina ne smiju raditi ni pekarnice, kiosci, tržnice... U subotu je bilo zatvoreno skoro sve!

No ima onih koji mogu raditi. Pa tako na dane praznika mogu raditi samo prodavaonice koje se nalaze u sklopu željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka, morskih luka, trajekata i zrakoplova, kao i one na benzinskim postajama, u bolnicama, u hotelima, u kulturnim i vjerskim ustanovama, nautičkim marinama, kampovima i OPG-ovima te zaštićenim područjima prirode.

Za mišljenje smo pitali ekonomista Andreja Grubišića.

- Moj stav je jasan, zabrana rada nedjeljom je jako loša i diskriminirajuća. Rad nedjeljom i blagdanima treba omogućiti, ali ljude pošteno platiti taj dan i uvesti velike kazne ako se to ne poštuje.

A što se tiče Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, jasno je da je to jedan od najvećih praznika u našoj zemlji. Ali mi nije jasno zbog čega se sve zatvorilo, ali se dopustilo benzinskim postajama da rade - gorivo točimo dva ili tri puta mjesečno i može se lako planirati da ne točimo gorivo taj dan, a u trgovine hranom idemo skoro svaki dan. Kakva je to logika - zabranjuje se ono što radimo češće, a dopušta se ono što obavljamo dva - tri puta mjesečno, ako i toliko.

Ako je praznik, i to ovako važan, e onda ne treba raditi nitko! Vidjet ćete, sad će benzinske proširiti svoj asortiman, tamo će se moći kupiti sve što ste mogli kupiti u trgovinama, od kruha do deterdženta.

Mislim da je ovaj zakon jedno nesretno rješenje s brojim logičkim i drugim manjkavostima. Štoviše, mislim da su ovim zakonom ukinuli jedno od temeljih prava, pravo da oni koji žele rade i pravo da oni koji žele kupovati taj dan - kupuju, dakle ukinulo im se pravo na raspolaganje privatnom imovinom - naveo je Grubišić.

Inače, posebni savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić komentirao je za N1 potencijalno nezgodnu situaciju ovog vikenda. Naime, zbog praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti trgovine i šoping centri bit će zatvoreni, a mnogima potom slijedi i neradna nedjelja. Na pitanje može li se to negativno odraziti na turiste, Savić je rekao:

"Vlada je već u predizbornom programu navela uvođenje neradne nedjelje. Već smo zamijetili da se promet redistribuira na druge dane, promet subotom porastao je 15 do 20 posto. Tako da tu ne vidimo problem. Mislim da će se turisti i domaći snaći ovaj put, to ne bi trebalo imati efekta."

27. travanj 2024 21:32