StoryEditorOCM
ForumPREVARILI JE

Potresna priča djevojke koju je iskorištavao bračni par: ‘Zaposlili su me pa mi uzeli putovnicu i slobodu‘

Piše MOZAIK SD
7. veljače 2023. - 08:46

Državljanka Filipina podijelila je s javnošću svoju priču o tome kako je bračni par iz Srbije izrabljivao.

Naime, ova je žena prije dolaska u Srbiju, gdje je došla kako bi mogla raditi, stupila u kontakt s pravnicom odvjetničkog ureda Jeličić, Manuelom A, piše Blic.

- Rekla mi je da postoji obitelj iz Srbije koja me želi zaposliti. Imala sam intervju s njima. Nisu mi rekli koliko je velika kuća, već samo da imaju dadilju i četvero djece i da će im trebati pomoć s njima. Ništa detaljnije. Ali sam ipak prihvatila, jer sam već imala iskustva rada s djecom, objasnila je državljanka Filipina.

Kada je sredinom listopada 2021. stigla u Srbiju, Filipinka je brinula o djeci i obavljala sve kućanske poslove za ovu obitelj. Nakon nekog vremena shvatila je da je ugovor koji joj je obećan - fiktivan.

- Obaveze su mi oduzimale između 14 i 16 sati dnevno. Rad bih počinjala u šest ujutro, a završila bih oko osam navečer. Nakon toga bi od mene zahtijevali masažu, pa bih radila i do 11 navečer. Tražili su i da idem do suprugove sestre da je masiram - opisala je svoje radne dane.

- Jednom sam ih pitala smijem li učiti ili imati vremena za sebe nakon posla, na što su mi oni rekli da se ovdje nisam došla sunčati - nego raditi, tvrdi. 

Navela je i da je bila pod konstantnim nadzorom te da je njezino kretanje izvan kuće bilo strogo kontrolirano.

- Kad god bih željela izaći, sa mnom bi uvijek išao njihov vozač. Ako bih htjela otići  kod moje sestre (koja također radi po domaćinstvima u Srbiji), on bi me odvezao, sačekao sat vremena u parku i onda bi me vratio kući - ispričala je.

Okrutnom ponašanju poslodavaca svjedoči i spomenuti vozač, koji je za to vrijeme bio zaposlenik ove obitelji.

- Ni putovnicom nije mogla slobodno raspolagati, već joj je bilo rečeno da će je čuvati poslodavac dok ne dobije boravišnu dozvolu, rekao je. 

Ali, prema njezinim riječima, pravi problemi su počeli kada je Filipinka zatražila da joj vrate putovnicu.

- Rekli su mi da će me poslati kući jer im pravim probleme, rekla je i navela da su joj kupili avionsku kartu i rekli da će putovnicu dobiti "tek pred čekiranje, kada bude stala u redu" na aerodromu.

Tada joj je u pomoć poletio vozač, koji je u tom razdoblju dao otkaz na svojoj poziciji kod te obitelji. 

- Rekao sam joj da jednostavno pronađe svoju putovnicu, a kada je uzme, doći ću po nju i odvesti je kod sebe dok se ne snađe. Na aerodromu je bilo poprilično neugodno. U jednom trenutku sam vidio da Samanta nema dovoljno snage da im se odupre. Zamolila me da siđem. Pošto me odvjetnica koja je bila tamo poznaje, bila je iznenađena što me vidi. Samanta je tada uzela putovnicu i mi smo otišli - ispričao je vozač.

Ovaj stravičan slučaj prijavljen je Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima kako bi se započeo postupak formalne identifikacije i reguliranja legalnog boravka. U taj proces bila je uključena Danijela Nikolić, članica tima nevladine organizacije za borbu protiv trgovine ljudima Astra iz Beograda.

- Njen slučaj jasno pokazuje da je bila žrtva trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije: nevažeći ugovor o radu, predugo radno vrijeme koje je u suprotnosti s domaćim zakonodavstvom, ograničeno kretanje, neisplaćivanje zarade i niz uvjetovanja od strane poslodavca, tvrdi Nikolić.

26. travanj 2024 16:20