StoryEditorOCM
ForumPOTVRDIO MINISTAR

Potvrđen drugi slučaj koronavirusa: zaražen je i brat mladića koji se vratio iz Italije, djevojka nije bolesna

Piše Jutarnji.hr
26. veljače 2020. - 08:35

8:13 -  Ministar Vili Beroš potvrdio je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Zaražen je i brat od mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz, javlja Jutarnji list.

Nalaz njegove djevojke koja je također pregledana negativan je na koronavirus te ona nije zaražena.

7:40 - Ministar zdravstva Vili Beroš vratio se u Hrvatsku sa sastanka u Rimu gdje je, između ostaloga, razgovarao i o mogućnosti zatvaranja granica. Rekao je kako su svi bili suglasni u tome da su mjere koje provodi talijanska vlada adekvatne te da su usuglasili i neki zajednički koncept, ali je odbacio ideje o zatvaranju granica.

- Kada je riječ o zatvaranju granica u ovom trenutku smo odlučili da to ne dolazi u obzir jer to ne bi bilo učinkovito. Iznesena je prejasna argumentacija u tom kontekstu, tvrdi.

Kako javlja Dnevnik.hr, iznio je i najnovije informacije oko zasad jedinog hrvatskog pacijenta s koronavirusom, te potvrdio sumnje u novu zarazu.

- On je u ovom trenutku stabilnog stanja, međutim čujem da njegova djevojka također ima znakove, stoga će ući u proceduru, bit će pregledana, vjerojatno testirana i vidjet ćemo što i kako dalje s njom.

Nešto prije Beroša, i ravnateljica klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, potvrdila da je djevojka zaraženog mladića s njim bila na utakmici Lige prvaka u Italiji.

- I ona je testirana na koronavirus, a nalazi će biti poznati tijekom noći, rekla je Markotić.

- I manje sumnje sa blagim simptomima bolesti se cijelo vrijeme testiraju, kontinuirano stižu uzorci. Velik broj ljudi je bio u Italiji, a svi koji su bili u zaraženom području i razvili blage simptome se javljaju i uzorci se upućuju nama na testiranje, rekla je Markotić i dodala da u petak, kad je zaraženi mladić bio na poslu, on još nije pokazivao znakove bolesti pa se može očekivati da nije nikoga zarazio.

KBC Zagreb otkazao je operacije koje nisu hitne. Ministar Beroš je dao svoje mišljenje o tome je li to potrebno i pametno.

- Mislim da je zabrana posjeta jedna razumna mjera, međutim odgoda hladnog programa u ovom trenutku i ovoj epidemiološkoj situaciji mislim da nije utemeljena, kazao je.

Ipak, rekao je kako neće sam donositi odluku o takvim stvarima.

- Naravno da ću konzultirati epidemiološku struku, zatražiti njihove decidirane, egzaktne preporuke i zatim odlučiti o tim mjerama.

Za kraj je rekao kako su ga pri povratku iz Italije granični policajci pitali odakle dolaze te ih provjerili, međutim, odgovorili su im da su iz Rima i da nisu bili u sjevernim regijama, tako da je, kaže, "situacija tu bila pod kontrolom".

20. travanj 2024 08:44