StoryEditorOCM
ForumNEMA PANIKE

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj: riječ je o mlađem čovjeku, zasad se osjeća dobro

Piše Hina, PSD
25. veljače 2020. - 12:50

12:40 - Potvrđen je jedan slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku, nalazi se u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Informaciju je potvrdio premijer Andrej Plenković nakon sjednice stožera za koronavirus. 

"Riječ je o mlađem čovjeku, bolest je blažeg tipa. On se zasad osjeća dobro", rekao je Plenković.

Ministar Vili Beroš izvijestio je da je u 11.50 sati stigla prva potvrda koronavirusa u Hrvatskoj.

- Riječ je o mlađem pacijentu koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu, i pokazuje blaže znakove bolesti. Nadamo se da će tako i ostati. Za sve ljude koji su bili u neposrednom kontaktu s pacijentom organizirat ćemo karantenu, rekao je.

"Ovime podižemo stupanj obrane i mjere, koncentriramo se na kontakte koje je ostvario i postupamo na adekvatan način. Ulazimo u fazu višeg nivoa odgovora na ugrozu, bolest je slična običnoj gripi i ne očekuju se veće komplikacije od onih koje su prilikom infekcije gripe. Zdravstveni sustav je spreman i radit ćemo na sigurnosti zdravlja nacije", rekao je ministar Beroš i još jednom ponovio kako su detektirali sve moguće kontakte zaraženog pacijenta te će prema njima postupati, prenosi N1.

Za najbliže kontakte organizirat će karantenu. 

"Nadam se da ćemo na ugrozu reagirati poput Njemačke ili Francuske u kojima su epidemiju uspjeli staviti pod kontrolu, no nije moguće izbjeći sve druge scenarije. Ne ovisi sve samo o nama, već i o virusu, no predvidjeti smo sve moguće scenarije", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao kako je o lokacijama za karantenu već odlučeno, no za sad nema potrebe iznositi te podatke u javnost.

Beroš je također izvijestio da rezultati testiranja devet radnika koji su nedavno pristigli iz Italije u ovom trenutku još uvijek nisu gotovi.

Nacionalni stožer počinje svoj rad, rekao je potom ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, javlja N1.

"Kako se širio koronavirus, Hrvatska je digla razinu pripravnosti, kadrovski smo popunili cijeli stožer, riječ je o iskusnim ljudima, i očekujem od njih maksimalan angažman. Poruka hrvatskoj javnosti je da su  sve službe su maksimalno angažirane", rekao je premijer Andrej Plenković.

12:30 - Noćas je u Rijeci hospitalizirano devet novih pacijenata, svi su radili su u tvornici u Italiji u kojoj je koronavirusom zaraženo 20 ljudi.

Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Jutarnjeg lista, uskoro bi mogao biti potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Jedan analizirani uzorak bio je pozitivan.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak uoči sastanka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu u Banskim dvorima da u Hrvatskoj zasad ni jedan pacijent nije pozitivan na koronavirus, no Hrvatska je spremna ako se bolest kod nas pojavi i tijekom današnjeg dana. 

Beroš je novinarima pred Banskim dvorima rekao kako se poduzimaju sve potrebne mjere te da je Hrvatska spremna za koronavirus, koji se može pojaviti već i tijekom današnjeg dana.

Koronavirus je poput teže gripe

"Nema panike, to je bolest koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice jer preko 80 posto bolesnika ima blaži oblik. To je poput teže gripe", ustvrdio je ministar.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da se koronavirus širi poput gripe, pa su pod pojačanim rizikom stariji i osobe s kroničnim bolestima.

Butković: Uskoro upute kruzerskim lukama zbog koronavirusa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je u Zadru rekao da će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezano uz situaciju s koronavirusom, a da su vozači kamiona koji prometuju prema Italiji preporuke već dobili.

"Stožer (civilne zaštite) je oformljen na razini Vlade i vozači kamiona koji prometuju prema Italiji već su dobili preporuke. Kod nas još uvijek nema opasnosti od ugroze, jer su sva testiranja bila negativna. Situacija na terenu će se možda i mijenjati, za sada je sve pod kontrolom. Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi", izjavio je Butković u Zadru.

19. travanj 2024 20:57