StoryEditorOCM
ForumPOVEĆANI RIZIK

Potvrđena odluka o besplatnom cjepivu protiv gripe za prosvjetare; Fuchs: S obzirom na sličnost simptoma koronavirusa, ove sezone je to izuzetno važno

Piše PSD
21. prosinca 2020. - 14:46

Sada je i konačno: učitelji, nastavnici, tete u vrtićima i sveučilišni profesori ove će se godine ipak moći besplatno i dobrovoljno cijepiti protiv gripe, budući da je Ministarstvo zdravstva 17. prosinca dopunilo pripadajući Provedbeni program imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom.

O tome je u ponedjeljak izvijestilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) ministra Radovana Fuchsa koji je, kako smo prvi pisali, još prije dva mjeseca zatražio od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da se u kategorije stanovništva za koje je namijenjeno besplatno cijepljenje protiv gripe dodaju i svi zaposlenici odgojno-obrazovnih ustanova kako bi se zaštitilo zdravlje djece i zaposlenika te omogućio nesmetan rad tih ustanova.

- S obzirom na vrijeme COVID-19 pandemije i sličnost simptoma koronavirusa simptomima gripe, ove sezone je cijepljenje protiv gripe izuzetno važno – poručuje Fuchs. Preliminarni podaci ankete koje je MZO provelo u osnovnim i srednjim školama pokazali su kako je oko pet tisuća djelatnika izrazilo spremnost za besplatnim cijepljenjem protiv gripe.

Navedenom dopunom Provedbenog programa te temeljem procjene HZJZ-a o dostatnim količinama cjepiva nakon cijepljenja osoba pod povećanim rizikom, predviđeno je tako ponuditi cjepivo protiv gripe cijelom stanovništvu, a ponajprije zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova sukladno raspoloživosti cjepiva, stoji u obavijesti MZO-a.

Kako je izvijestio ministar zdravstva Vili Beroš, za cijepljenje protiv gripe svaki zainteresirani zaposlenik iz sustava odgoja i obrazovanja može se javiti svome liječniku obiteljske medicine. Ako se radi o interesu većeg broja zaposlenika u pojedinoj ustanovi, ravnateljima tih ustanova predloženo je da se jave izabranom specijalistu medicine rada ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora oko kolektivnog cijepljenja. Liječnici medicine rada te obiteljske medicine cjepivo mogu podići u nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

18. travanj 2024 06:55