StoryEditorOCM
Forum‘RUŠENJE VLASTI‘

Potvrđena optužnica protiv Franciškovića zbog poticanja na terorizam: Sudit će se i njegovoj supruzi Lani

Piše hina
4. svibnja 2023. - 11:34

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Marka Franciškovića, njegove supruge Lane i Natka Kovačevića zbog javnog poticanja na terorizam, doznaje se na sudu.

Franciškovića optužnica tereti za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno.

Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem "ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

Francišković je osumnjičen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida.

image
Damir Krajac/Cropix

Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.

Pozive na rušenje vlasti navodno je i iz istražnog zatvora diktirao supruzi, koristeći pravo na telefonske kontakte s obitelji.

Francišković je prvi put pritvoren u prosincu 2021., a na slobodu je izašao u studenome prošle godine. No, 22. prosinca 2022. njegov je odvjetnik Zvonimir Hodak objavio da opet mora u istražni zatvor odlukom Visokog kaznenog suda koji je prihvatio žalbu državnog odvjetništva.

Ponovno je pušten da se brani sa slobode krajem veljače ove godine.

image
Damir Krajac/Cropix
27. travanj 2024 20:41