StoryEditorOCM
ForumNEMA MILOSTI

Povećava se broj žrtava lažne socijalne radnice iz Dalmatinske zagore; susjedi obećala srediti dječji doplatak, a ‘namjestila‘ joj ovrhu na 15.000 kn

Piše Katarina Marić Banje/SD
10. studenog 2021. - 19:08

Protiv prevarantice iz Dalmatinske zagore koja na tuđe osobne iskaznice uzima pretplate i uređaje mobilnih operatera podignuta je još jedna optužnica. Nezaposlena 42-godišnjakinja se tereti da je oštetila žrtvu za 13.800 kuna, dok je u prvoj optužnici “nanizala” četiri osobe, kojima je na prevaru uzela 46.700 kuna.

Oba postupka vode se na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Susjedi iz istog mjesta je u srpnju prošle godine lagala kako joj može riješiti ostvarenje prava na pomoć za djecu te da joj u tu svrhu treba dati svoju osobnu iskaznicu, stoji u novoj optužnici.

Žena je povjerovala 42-godišnjakinji i dala joj osobni dokument s kojim je ova otišla u Kaštela u prodavaonicu jednog od teleoperatera. Predstavila se kao osoba sa osobne iskaznice i sklopila ugovore na četiri pretplate uz koje je uzela mobitele, dva bluetooth zvučnika i jedne bluetooth slušalice.

Potpisala se u njeno ime, a ukupna vrijednost mobitela i opreme iznosila je 13.800 kuna. Kako bi njena žrtva što kasnije saznala za prevaru 42-godišnjakinja je prodavaču dala lažnu adresu za slanje računa. Nakon toga je sumještanki vratila osobnu iskaznicu, mobitele i opremu prodala i novac zadržala.

Zbog svega opisanog državno odvjetništvo je tereti za kaznena djela prijevare i zlouporabe osobne isprave. Od suda traže da je osudi na godinu dana zatvora. Među dokazima protiv 42-godišnjakinje su potpisani ugovori, ali i prijedlog za ovrhom protiv njene žrtve, kojoj je došao dokument o prisilnoj naplati nakon što računi nisu plaćeni.

image
Duje Klarić/Cropix

U svojoj obrani 42-godišnjakinja je izjavila kako je njena zarada bila puno niža.

- Ja sam osobnu iskaznicu dala djelatniku prodavaonice koji je napravio pretplate. Dobila sam 1.500 kuna, a aparate nisam vidjela, koristila ni preprodala. Žao mi je što sam to napravila. Nadam se da će na neki način to vratiti svojoj žrtvi. Bila sam u teškoj financijskoj situaciji - kazala je.

Njena žrtva je za sve saznala kada joj je u poštom stigao prijedlog za ovrhom.

- Pisalo je kako moram nadoknaditi 15.788 kuna od pretplata i mobitela i troška ovrhe. Kad sam shvatila o čemu se radi vidjela sam da su računi, umjesto na moju, slani na adresu u Splitu koju je 42-godišnjakinja dala i zato nisam saznala odmah kada je poslana prva rata na naplatu - u nevjerici je prepričala.

Niti mjesec dana kasnije prevarantica je u Solinu na sličan način izvarala još četiri osobe od kojih je jednu uspjela prevariti dva puta što je također procesuirano te je otprije optužena. Za dio mutnih poslova je surađivala s djelatnicima u trgovinama telekomunikacijske opreme, koji su također optuženi za prevare.

Predstavljala se kao socijalna radnica ili policajka i pod lažnim izgovorima odvodila žrtve u prodavaonice mobilnih operatera gdje je na temelju njihovih osobnih iskaznica  ugovarala pretplatu, uzimala mobitele i zvučnike. Jednoj od žrtava je također došlo rješenje za ovrhu.

U tom kaznenom predmetu za nju državno odvjetništvo traži dvije godine zatvora, a za njene suučesnike uvjetne kazne. U dosjeu 42-godišnjakinja imaju već dvije presude, zbog prevara i teške krađe, na uvjetne kazne zatvora. 

19. travanj 2024 11:02