StoryEditorOCM
ForumODLUKA MINISTARSTVA

Povratak na jedinstveni školski kalendar: u klupe od 7. rujna, svi na praznike u isto vrijeme

Piše PSD
19. svibnja 2020. - 07:54

Iduća školska godina 2020./2021. počet će u ponedjeljak, 7. rujna, a završiti u petak, 18. lipnja 2021. godine, odnosno 25. svibnja za maturante.

Nakon eksperimentiranja s različitim modelima praznika, u novoj školskoj godini vraća se jedinstveni kalendar – svi učenici osnovnih i srednjih škola imat će odmor u isto vrijeme, jesenske i proljetne praznike te zimske praznike u dva dijela. Škole i osnivači tako više neće imati mogućnost izbora različitih datuma i trajanja odmora.

To su najvažnije novosti iz novoga školskog kalendara za 2020./2021. školsku godinu, koji je upravo objavljen u Narodnim novinama. Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola u idućoj školskoj godini donijelo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon provedene javne rasprave, a za nadati se da korona, štrajkovi ili neke druge nepredviđene okolnosti neće poremetiti zacrtani plan.

Polugodište do Badnjaka

On je sljedeći: na prvi odmor nakon povratka u školske klupe učenici će već u ponedjeljak, 2. studenog, nakon blagdana Svih svetih. Tada počinje jesenski odmor koji će trajati 2. i 3. studenog, a nastava opet počinje u srijedu, 4. studenog. Prvo polugodište završava u srijedu, 23. prosinca, dan prije Badnjaka, nakon čega školarci odlaze na zimski odmor koji će trajati do 8. siječnja, s tim da se na nastavu vraćaju u ponedjeljak, 11. siječnja.

To je ujedno prvi dio zimskih praznika, dok će drugi dio moći koristiti u zadnjem tjednu veljače. Međutim, ne cijeli tjedan, jer je preostali dio zimskog odmora planiran od utorka, 23. veljače, do petka, 26. veljače, a nastava počinje u ponedjeljak, 1. ožujka.

Nema iznimki

Proljetni praznici potom slijede već oko blagdana Uskrsa – počinju na Veliki petak, 2. travnja, trajat će cijeli tjedan iza Uskrsa, a nastava ponovno počinje u ponedjeljak, 12. travnja.

Iznimno, stoji u odluci, učenici u strukovnim programima/kurikulumima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi i/ili koji imaju stručnu praksu, mogu imati i drukčiji raspored odmora, s tim da im ukupni odmor tijekom školske godine ne može biti kraći od 45 radnih dana, što se uređuje ugovorom, a sukladno Zakonu o strukovnom obrazovanju.

U odluci se više ne navodi da poseban kalendar s drukčijim rasporedom odmora mogu imati učenici koji su krenuli s eksperimentalnom provedbom kurikularne reforme.

26. travanj 2024 02:55