StoryEditorOCM
ForumKAKAV PEH

Poznata stručnjakinja komentira priču koja je šokirala svijet - tumor na koži nije otkrio liječnik, nego - frizer! Čovjeku nije bilo spasa

Piše Javorka Luetić
7. listopada 2022. - 19:09

Šokantna priča Nicholasa Smithsona, koji je obolio od nodularnog melanoma u vlasištu koji nije na vrijeme otkriven, objavljena prije nekoliko dana u Daily Mailu, još je jedno upozorenje i preporuka svima koji imaju različite madeže i nove izrasline po tijelu da ih kontroliraju i da se u slučaju promjena obrate stručnjaku, koji može na vrijeme postaviti dijagnozu koja im može spasiti život.

Podsjetimo, kada je Smithsonov frizer primijetio madež čudnog izgleda na njegovu vratu, bilo je prekasno – sada je 38-godišnjaku preostalo samo šest mjeseci života. Ovaj proizvođač kotlova iz Rockhamptona u Queenslandu ispričao je da mu je njegov frizer predložio da ode na pregled madeža, ali kada se obratio liječnicima, rekli su mu da nema razloga za brigu, da bi mu nakon toga dermatolog i onkolog priopćili da mu je preostalo još samo šest mjeseci života.

image

Melanom

/Shutterstock

Naime, Nicholas je otišao kod dva liječnika u 11 dana nakon što je primijetio da se njegova izraslina udvostručila – samo da bi ga poslali natrag. Potom je odlučio otići kod stručnjaka za kožu, koji mu je odmah napravio biopsiju.

Rezultati su pokazali da je izraslina nodularni melanom i da se proširila izvan pocrnjelog madeža na njegove limfne čvorove. Rekao je da su mu liječnici objasnili "najgori mogući scenarij" nakon pronalaska raka, ostavljajući ga u šoku.

image
/Shutterstock

Nedugo zatim odvezen je u Brisbane, gdje je imao bilateralnu disekciju vrata – 10-satnu operaciju uklanjanja limfnih čvorova na vratu. Jedanaest dana poslije primijetio je još jednu izraslinu iza uha. PET snimka pokazala je da Nicholas boluje od raka i da više ne može očekivati ​​da će liječenje dovesti do izlječenja. U kolovozu su mu liječnici predvidjeli šest mjeseci života.

Više o cijeloj priči ovdje: 

Frizer je mušteriju upozorio da ima čudan madež, a liječnici su rekli da to nije ništa. No, očajni muškarac sada ima samo šest mjeseci života...

– Što se tiče melanoma vlasišta, on je stalno u polaganom porastu. Često ga se zbog zaštićenosti kosom previdi, pa se otkrije slučajno, kada je već u uznapredovaloj fazi. Treba naglasiti da su inače u toj regiji biološki agresivniji od melanoma na drugim dijelovima tijela. Nije još nađen čimbenik koji bi pridonosio njegovoj agresivnosti. Melanomi vlasišta čine tri do pet posto svih melanoma. I nije čudno da to tek primijeti neka druga osoba, u ovom slučaju frizer, koji češljajući ili sušeći kosu razmiče pramenove i ima uvid u stanje kože vlasišta. Nažalost, tako se pigmentne lezije i melanomi kasnije otkriju pa stoga imaju dosta vremena da izazovu širenje tumora – kaže prof. prim. dr. sc. Neira Puizina Ivić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split.

image
Vojko Basic/Cropix

Osim toga, koža vlasišta je specifična po tome što između nje i kosti imamo tanji sloj potkožnog tkiva, u kojem se, među ostalim, nalaze i brojne krvne i limfne žile, pa se tim brže širi i bolest. Preživljavanje je u usporedbi s melanomima drugih regija upola kraće. No danas postoje lijekovi koji mogu bolest učiniti kroničnom ili čak i dovesti do potpunog izlječenja, pa ne valja gubiti nadu – navodi dr. Puizina Ivić, te ističe i jednu zanimljivost.

image
/Shutterstock

– Da je teško vidjeti promjene, svjedoči i ovaj primjer. Jedna osoba koja se bavila biološkim karakteristikama melanoma vlasišta i sama je oboljela od njega, i to, nažalost, u vrijeme kada nam nisu bili dostupni moderni lijekovi. Istraživačica je bila tamne rase s izrazito gustom kosom, pa je bilo i teže primijetiti promjene. Krvarenje tijekom pranja i češljanja kose upozorilo ju je da se nešto događa – kaže dr. Puizina Ivić.

Otkrila je i na koji se način obavlja pregled vlasišta.

– Pregled vlasišta obavlja se golim okom, lupom ili lupama s posebnim osvjetljenjem koje koso pada na madež, što omogućava da se vide određene bitne promjene na površini tzv. dermatoskopima. Vlasište i sluznice pregledavaju se uz pomoć druge osobe ili zrcala. U većim centrima, pa tako i u Splitu, postoje posebne kamere vezane za računalo koje snime sliku i tako pohranjenu je uspoređuju sa snimljenom slikom pri idućoj kontroli. Promjene u obliku, veličini i boji te mjerenje nekih drugih osobina daje podatak na temelju kojega se odlučuje s većom ili manjom vjerojatnošću o promjenama koje bi mogle ići u smislu stvaranja zloćudnih stanica.

image
/Shutterstock

Inače, statistike o ovoj opasnoj bolesti pokazuju da oko 20 posto melanoma nastane iz madeža. Svi ostali melanomi započinju rast kao melanomi od početka, no kako su to pigmentirane mrlje, čovjek obično pomisli da je riječ o nekom madežu. Stoga pri pojavi bilo kakvih pigmentiranih promjena nakon 35. ili 40. godine, ili pri pojavi madeža koji je različit od ostalih na koži, valja potražiti pomoć stručnjaka, koji će odlučiti treba li kirurška ekscizija. Naravno da sve takve promjene moraju biti pregledane pod mikroskopom.

– Važno je naglasiti samopreglede bolesnika, koje valja obavljati barem dva puta godišnje, a u obiteljima u kojima se pojavio melanom, savjetuje se redovna zaštita i kontrola potomaka nakon nastupa puberteta – savjetuje dr. Puizina Ivić.

15. travanj 2024 02:22