StoryEditorOCM
ForumPREDVIĐANJA

Poznati meteoservis AccuWeather objavio dugoročnu prognozu: Zima još nije gotova, a na proljeće stižu iznenađenja

Piše PSD
14. veljače 2021. - 22:19

Veliki američki meteoservis AccuWeather objavio je proljetnu prognozu za Europu za 2021. godinu.

Očekuje se da će oluje slijediti put preko Francuske, a zatim u Italiju i regiju Balkana, posebno tijekom ožujka. Meteorolozi AccuWeather primijetili su da će ovo biti neobičan obrazac za proljeće. Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava do početka proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom krajem 2020. godine.

Temperature su bile ispod normale na Pirinejskom poluotoku tijekom kasne zime, kaže meteorolog Alan Reppert. Do kraja proljeća to se može preokrenuti, a za taj vremenski okvir predviđaju se temperature blizu i iznad normalne. Predviđa se da će vremenski uvjeti biti idealni za početak sezone uzgoja grožđa i maslina u regiji, dodao je Reppert.

Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u zadnjih najmanje pet godina u sjeverozapadnom i središnjem dijelu Europe, uključujući prvu "odgovarajuću snježnu oluju" za Nizozemsku u više od deset godina, mnogi se Europljani možda raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme. "Proljeće će kasniti, ali neće biti uskraćeno", rekao je meteorolog Tyler Roys.

Zimska hladnoća zadržava se u ožujku na područjima od Irske i Ujedinjenog Kraljevstva do južne Skandinavije, Njemačke i zapadne Poljske. 

image
Paun Paunović/Cropix

Iako bi kiše početkom proljeća mogle odgoditi sadnju novih usjeva, uključujući kukuruz na jugozapadu Francuske, nastavak vlažnog vremena mogao bi biti dobrodošao kad se usjevi posade i mogao bi pomoći u početku sezone rasta, napomenuo je Roys. U drugom dijelu travnja i svibnja temperature će se početi penjati preko Irske i Britanskih otoka dok se olujni trag nastavlja dizati prema sjeveru.

Kako se hladni zrak zadržava u ranom proljeću širom Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, prohladno vrijeme zahvatit će i veći dio Norveške, Švedske i Finske do početka proljeća. Do druge polovice proljeća, trag oluje kroz Europu će se pomaknuti prema sjeveru, što će omogućiti da u Skandinaviju stignu runde oborina. 

Dramatični vremenski zaokret mogao bi pokrenuti alergije, posebno onima koji su alergični na pelud drveća, krajem travnja do svibnja zbog kombinacije blažeg vremena i obilne vlage, navodi Reppert. Olujno vrijeme krajem travnja i u svibnju moglo bi prouzročiti previše kiše da bi omogućilo okupljanja na otvorenom.

Za Istočnu Europu predviđa se toplo vrijeme tijekom proljeća, ali regija još uvijek može podnijeti hladan udarac - koji bi mogao potrajati nekoliko dana prije nego što se vrate topliji uvjeti.

Općenito toplo vrijeme možda je dobrodošlo za mnoge koji se nadaju da će izaći nakon zimskih mjeseci, ali Roys upozorava da prijetnja snijegom može nastati povremenim hladnim naletima u proljeće. U cijeloj je regiji veći rizik za snježne padavine u kasnoj sezoni - uglavnom u ožujku - u usporedbi s posljednjim godinama.

06. prosinac 2023 08:22