StoryEditorOCM
ForumFOTO: MITING RADIKALNE DESNICE

Pred Srpskim narodnim vijećem provocirali 'Za dom spremni', policija spriječila nerede!

17. prosinca 2016. - 15:03
ahsp_prosvjed1-171216

U središtu Zagreba pred prostorijama Srpskog narodnog vijeća u Gajevoj ulici u subotu prijepodne organiziran je prosvjed na kojem se okupilo između 150 i 200 ljudi koji se protive zaključku saborskog odbora o uklanjanju spomen-ploče za poginule HOS-ovce koja je nedavno podignuta u Jasenovcu, a na njoj stoji natpis 'Za dom spremni' - javlja Jutarnji list.

Okupljeni su, uz pratnju jakih snaga policije, uzvikivali pozdrav s natpisa na spornoj ploči, a neki su i na odjeći imali ambleme s ovim natpisom.

Okupljeni, među kojima je bio i Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava te glumac Božidar Alić, zahtijevali su skidanje imuniteta šefu SNV-a i potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu. Alić se založio i za lustraciju hrvatskog društva, ali i HDZ-a i SDP-a te je najavio osnivanje Hrvatskog radikalnog nacionalističkog pokreta.

Na trenutke je na skupu dolazilo do koškanja, no policija je u svim situacijama odmah reagirala tako da su veći incidenti izbjegnuti. Nekoliko mlađih sudionika je odvedeno kod policijske marice na razgovor sa snagama reda, s obzirom da su policajcima poznati otprije po incidentima, ali su i oni brzo pušteni.

Prosvjednici su nakratko blokirali i promet, a prolaznici, među kojima i brojni turisti, su u čudu i nevjerici promatrali što se događa i tko im to ometa subotnji ugođaj u sklopu Adventa u Zagrebu.

Iz Gajeve je povorka otišla pred središnjicu SDP-a na Iblerovom trgu gdje je Keleminec održao govor preko megafona, nazivajući SDP-ovce 'komunističkim smradovima', a sve je okončao pozdravom 'Za dom', nakon kojega je ostatak okupljenih odgovorio 'Spremni!'. To su učinili nekoliko puta nakon čega je policija privela Keleminca.

20. travanj 2024 16:09