StoryEditorOCM
ForumSTIŽU LI GOSTI?

Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK: I da budemo puni cijelo ljeto, ništa ne može nadoknaditi gubitke

Piše PSD
1. lipnja 2020. - 15:38

Lipanj nam je zakucao na vrata, more je sve toplije, temperature sve više – ali najfrekventnije ulice u turističkim mekama diljem Hrvatske i dalje su daleko od prizora kakve smo gledali proteklih godina u ovo vrijeme.

Sramežljivo se najavljuju prve međunarodne linije u zračnim lukama Dubrovnik i Split koje bi se trebale realizirati do 1. srpnja, međutim, iako Lijepa naša u ovom trenutku ima povoljnu epidemiološku situaciju, još uvijek je teško prognozirati kakva će nam biti turistička sezona. Pitanje je i hoće li je uopće biti. Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK, kaže da su privatni iznajmljivači već sada u velikim gubicima.

image
Martina Nimac Kalcina
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

– Da nam se nekom čarolijom svima popune cijeli srpanj, kolovoz i rujan, ne bismo mogli nadoknaditi gubitak koji je nastao. Vjerujem da ćemo ipak imati nešto gostiju, moja se predviđanja vrte oko 30 posto u odnosu na lanjsku popunjenost, pri čemu će apsolutnu prednost imati kuće za odmor. Ako se nastavi dobra epidemiološka situacija svugdje u svijetu, za sve one koji iznajmljuju u posezoni vrlo lako je moguće da im ona bude odlična – smatra Nimac Kalcina.

– Istina je da su svi koji se bave turizmom kao isključivom djelatnosti ove godine na velikim mukama, pa tako i domaćini u našem privatnom smještaju. Neovisno o tome što im ta djelatnost nije redovno ili primarno zaposlenje, po ispitivanjima znamo da je taj izvor prihoda bio velikoj većini nužan za životnu egzistenciju. Godina je krenula izuzetno dobro, već do veljače ove godine bile su pristigle brojne rezervacije, da bi se apsolutno sve otkazale za travanj, svibanj i lipanj. Od sredine veljače do prije nekoliko dana prestale su pristizati, a otkazivanja i dalje dolaze.

Dobro je, ističe, što postoje gosti koji namjeravaju doći i čuvaju svoje rezervacije. Čak ima i domaćina koji su u proteklih desetak dana dobili neke rezervacije, iako je taj broj daleko manji od broja svakodnevnih otkazivanja.

– Ali barem se polako budi nada da izlazimo iz krize. Povezana sam s brojnim iznajmljivačima iz raznih dijelova Hrvatske i mogu reći da su to gosti kojima je Hrvatska autodestinacija, dakle Češka, Poljska, Austrija, Njemačka, čak i Italija. Premda su te zemlje još uvijek zatvorene, gosti rezerviraju nadajući se da će se granice otvoriti, kao što je i najavljeno – govori Nimac Kalcina.

Smještaj 50 posto jeftiniji

Pitamo je i hoće li smještaj i druge popratne usluge za domaće goste ove godine biti povoljniji jer zbog paprenih cijena malo je koji Hrvat sebi i obitelji mogao priuštiti jednotjedno ljetovanje na Jadranu, pa je većina njih odlazila u Tursku i Grčku, gdje je takav odmor znatno povoljniji.

– Domaći će gosti definitivno ove godine imati priliku putovati po zemlji po pristupačnijim cijenama. Moći će naći smještaj i do 50 posto jeftiniji od prošle godine, računajući da se neke cijene na internetskim platformama snižavaju do 20 posto, te ako direktno kontaktiraju domaćina, on im je može spustiti još najmanje za proviziju internetske online platforme, koja iznosi oko 20 posto.
Problem je što je kupovna moć Hrvata jako loša i malo je onih koji sebi uopće mogu priuštiti putovanje, pogotovo u ovom razdoblju. Hrvati su u normalnim okolnostima činili nešto manje od deset posto gostiju. Ove godine, ako ih se pet posto odluči za kratak odmor na moru, bit će dobro. Od toga malog broja domaćih gostiju neće se odraziti učinak ni na iznajmljivače, ni na gospodarstvo tog područja. Što je pak s cijenama za strance?

– One su se počele smanjivati. Unatoč preporukama da se ne spuštaju, jer neovisno o tome što je kriza, bit će ih teško vratiti, osim toga, utječu i na pozicioniranje cijele destinacije. Ako usporedimo cijene po internetskim platformama, može se uočiti da su cijene većinom već snižene, bez akcija i popusta, i to za oko 15 posto. O prosječnoj cijeni ne može se govoriti jer u toj kategoriji postoji izuzetno širok raspon različitih vrsta objekata, od ekstra luksuznih vila uz more, preko apartmana, soba, kuća na selu, do planinarskih kućica – kaže Martina.

Dodaje kako je HZZJZ propisao preporuke za čišćenje objekata te da nema nikakvih ograničenja u smislu stvaranja pauze između dvije rezervacije od jednog, dva ili tri dana. Preporuke su također propisale i neke online platforme. Tako jedni predlažu da se nakon rezervacija napravi pauza od 24 sata, a 72 sata samo ako domaćin ima informaciju da je tu boravila osoba koja ima COVID-19 ili je u samoizolaciji. Što se tiče davanja za iznajmljivače, turistička pristojba i turistička članarina plaćaju se u paušalnom iznosu te su smanjene za 50 posto iznosa. Uplatnice za oba iznosa trebale bi biti vidljive svakom iznajmljivaču u sustavu eVisitor.

– Zasad su iznajmljivači bili dužni platiti prvu ratu poreza do kraja ožujka, osim ako za nju nisu podnijeli zahtjev za odgodu plaćanja, tada je moraju platiti do kraja lipnja. Na razini većine gradova automatski su odgođena dospijeća plaćanja računa za smeće, vodu i komunalnu naknadu – zaključuje Martina Nimac Kalcina.

19. travanj 2024 06:33