StoryEditorOCM
ForumNEMA DOK SE NE PLATI

Prekinuta opskrba lijekova za 33 bolnice: ‘Ovo je katastrofalna, ali i jedina opcija‘. Dubrovački ravnatelj poručuje da mogu raditi još mjesec dana...

Piše DV, PSD
20. listopada 2020. - 12:49

Kako su i najavljivale, dubrovačkoj bolnici neke su drogerije već obustavile isporuku lijekova dok ne plate dug. Potvrdio je to medijima ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić, a nakon što su predstavnici veledrogerija u ponedjeljak napustili sastanak s ministrom Berošem o dugu za isporuku ljekova bolnicama koje svaki dan raste. Isporuku ljekova obustavile su tri od četiri veledrogerije, a sve što bolnica uplati na račun veledrogerija ide za smanjivanje duga.

Ravnatelj Bekić rekao je kako će bolnica tako moći raditi oko mjesec dana. "Ukupni dug Opće bolnice Dubrovnik prema veledrogerijama je 61 milijun i 900 tisuća kuna, a stariji od 365 dana je više od 12 milijuna kuna. Neposredno nakon jučerašnjeg sastanka usmeno smo kontaktiratni od predstavnika tri od četiri velike veledrogerije da trenutno prestaje isporuka materijala. To znači da ako potraje više dana, dovest će se u pitanje funkcioniranje", rekao je Mario Bekić prenosi N1.

Dodaje da zalihe ovise o epidemiološkoj situaciji kao i kretanju određenih vrsta pacijenata:

"Za desetak dana bi lijekovi mogli doći u pitanje iako neke zalihe mogu trajati i mjesec dana."

Dug bolnica i ljekarni veledrogerijama iznosi pet milijardi kuna. Četiri veledrogerije koje su odgovorne za više od 70 % tržišta mogu nositi, mogu biti partner sustavu do visine dvije milijarde kuna duga, uz uvjet da se dug ne povećava i da se redovno plaća iznad dvije milijarde”, poručila je Milka Kosanović, predstavnica veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Ivan Klobučar, predsjednik Uprave Oktal Pharme, jedne od 4 nacionalne veledrogerije, otkriva da su prekinuli opskrbu za 33 bolnice u Hrvatskoj.

"Imamo 500 milijuna dospjelih dugovanja samo u bolnicama. Dodatni problem je da je u zadnja 2 mjeseca novih 700 milijuna duga ljekarni prema veledrogerijama. Došli smo do točke kada postaje neizdrživo", rekao je za N1.

Kaže kako niz sastanaka imaju već nekoliko godina, ali se ne miču s mrtve točke. "Novi dugovi s nama nemaju nikakve veze. Naš premijer je rekao da se dugovi moraju platiti. Ovo je za nas katastrofalna odluka, ali jedina moguća, mi živimo od prodaje lijekova", dodao je Ivan Klobučar.

Došli su do točke, ističe, kada je njima upitno hoće li dobiti plaće. Ovo je profesionalna odluka, kaže, imaju preko 750 zaposlenih. Oktalfarma radi u 5 država i prije svega, objašnjava, moraju brinuti za radnike i opstanak firme.

Naveo je i kako je moguće da ljekarne ostanu bez lijekova.

"Ovdje treba upucati novac i riješiti dug, ovo nije pregovaračka taktika, ni sami nećemo moći dobivati lijekove. Trebamo rješavati svoje dugove, to je i premijer jučer izjavio", poručio je predsjednik Uprave Oktal Pharme.

18. travanj 2024 10:07