StoryEditorOCM
ForumADIO, BARBA VINKO!

Preminuo istaknuti sportski djelatnik koji je uveo novi sport na Olimpijske igre. Oporučno je ostavio pozamašnu svotu za razvoj sporta

Piše Mirko Crnčević
22. listopada 2022. - 12:43

U Starome Gradu na otoku Hvaru preminuo je Vicko Šoljan (1934.), diplomirani ekonomist, nekadašnji predsjednik lokalne organizacije Hrvatske stranke umirovljenika i istaknuti sportski djelatnik koji je desetljećima pridonosio razvoju i promociji raznih sportova, osobito daljinskog plivanja u bivšoj Jugoslaviji, Hrvatskoj, pa i svijetu.

Njegov sportski put počinje od mladih dana, jer je već s 15 godina osnovao plivački i vaterpolski klub "Faros", a nekoliko godina kasnije Sportsko društvo "Faros". Ipak, Šoljanov životni projekt je utemeljenje i kontinuirano održavanje popularnog Maratona Faros (1976.), što je najpoznatije natjecanje toga tipa u svijetu koje nije prekidano ni tijekom Domovinskog rata.

Dugi niz godina bavio se trenerskim radom, vodio je Odbor za daljinsko plivanje unutar Hrvatskog plivačkog saveza, da bi 2001. osnovao samostalni Hrvatski savez daljinskog plivanja, čiji je bio čelnik i izbornik reprezentacije. Kao zahvalu za njegov veliki angažman i doprinos da daljinsko plivanje postane službeni sport, Svjetska i Europska plivačka federacija (FINA i LEN) su Starome Gradu 1989. dodijelile prvo Europsko prvenstvo u daljinskom plivanju.

image
Mirko Crnčević

Vrhunac njegova rada i lobiranja je to što je daljinsko plivanje postalo olimpijskim sportom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Premda je Šoljan u Fort Lauderdaleu (SAD) primljen u Kuću slave daljinskog plivanja još 2007. godine, prava potvrda onoga što je radio u Starome Gradu i za Stari Grad stigla je 2012. prijemom Farosa u Kuću slavnih i to kao prvog maratona iz cijeloga svijeta, kada je tiskana i monografija "Svjetski Faros maraton".

Nažalost taj maraton "ugašen" je posljednjih godina od kada je njegov "otac" ostario i obolio. Tijekom života odgojio je niz vrhunskih plivača, maratonaca i vaterpolista, a za svoj rad dobio je mnogobrojna priznanja u Lijepoj našoj i inozemstvu.

Prema odluci Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora dobitnik je Trofeja Međunarodnog olimpijskog odbora za Istaknutost u sportu za 2003. godinu, spomenimo samo odlikovanje Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Hrvatske u svijetu 2009., Nagrade za životno djelo Staroga Grada (1996.) i Županije splitsko-dalmatinske (2010.), titulu počasnog građanina Staroga Grada (2010.)...

Naposljetku, Vicko Šoljan je sve u sportu radio volonterski, bez ijedne kune naknade. Recimo i to da je Gradsko vijeće grada Staroga Grada 2017. godine prihvatilo njegovo pismo namjere prema kojemu će gradu darovati sportsku dvoranu.

Za tu namjenu najavio je oporučnu ostavinu u iznosu od 5 milijuna kuna, a njegova rodbina, sugrađani, prijatelji i brojni poklonici sporta zasigurno će ga zbog njegovih ukupnih zasluga u ponedjeljak, 24. listopada, u 16 sati, na groblju u Starome Gradu dostojno ispratiti na vječni počinak.

23. travanj 2024 10:35