StoryEditorOCM
ForumPREKID TRUDNOĆE

NOVO: Veliki preokret u slučaju koji je potresao Hrvatsku, komisija na Rebru odlučila: "Čavajda može zatražiti abortus u RH"

Piše Ivana Krnić/JL
11. svibnja 2022. - 18:56

NOVO: 

 

Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb za odlučivanje o prigovorima protiv odluke prvog stupnja o zahtjevu za prekid trudnoće Mirele Čavajde upravo je odlučila da ona ima pravo na prekid trudnoće po članku 22. Zakona o zdravstvenim mjerama koji propisuje kad se može nakon isteka desetog tjedna, temeljem medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti odobriti takav zahtjev žene odnosno kad se može očekivati da će se dijete roditi s teškom tjelesnom ili duševnom manom.

 

Naime, komisija u kojoj su bili ginekolozi doc.dr Gordan Zlopaša i Vito Starčević, socijalna radnica Sara Topić, neurokirurg Hrvoje Jednačak te Nenad Miletić, sudac Općinskog suda u Zagrebu poništili su sve ranije prvostupanjske odluke i to KB-a Merkur, KBC-a Zagreb, KBC-a Sestara milosrdnica i KB-a Sveti Duh za koje je rečeno da su krivo procijenili činjenično stanje te da su prigovori koje je uputila Čavajda utemeljeni. Naglašava se da je u prvom MR nalazu ekspanzivna intrakranijalna tvorba u srednjoj lubanjskoj jami bila veličine 50 puta 50 milimetara bez razvoja hidrocefalusa a nakon 19 dana tvorba je značajno povećana odnosno veličine je 70x50x60 milimetara a razvio se i hipertenzivni hidrocefalus.

Komisija kaže da s obzirom na očekivano daljnje povećanje tumorske mase uzimajući gestacijsku dob djeteta nerealno je očekivati preživljenje i izlječenje djeteta. Pa je onda i činjenično stanje u prvostupanjskim odlukama nepotpuni ili pogrešno utvrđeno.

Nakon ove odluke prekid trudnoće Čavajda može zatražiti u nekoj od hrvatskih bolnica.

 

RANIJE: 

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozitivno je ocijenila žalbu Mirele Čavajde.

Kako također neslužbeno doznajemo, postoji mogućnost da će se ministar zdravstva Vili Beroš uskoro o ovom slučaju s detaljnijim informacijama obratiti javnosti.

Podsjetimo, Čavajda je u utorak na Rebru napravila novu magnetsku rezonancu, u 28. tjednu trudnoće, koja je pokazala da je tumorska tvorba djeteta u progresiji odnosno da je porasla u odnosu na prethodni magnet.

Prema nalazu koji smo dobili na uvid od odvjetnice Vanje Jurić, jasno stoji da u usporedbi sa snimkama MR-a učinjenog 21. travnja u KB Sveti Duh, evidentno je povećanje volumena tvorbe i proširenja ventrikularnog sustava.

U nalazu navode da je najvjerojatnije riječ o teratomu (najčešćem intrakranijski tumor u fertilnoj dobi), no zbog smještaja u obzir dolazi i astrocitom visokog gradusa. Također, vidi se i razvoj hidrocefalusa, piše Jutarnji list.

Čavajdi je, podsjetimo, i na osnovu prošlog MR-a, jučer odobren medicinski inducirani pobačaj u Sloveniji.

26. travanj 2024 19:34