StoryEditorOCM
ForumSABINA GLASOVAC

"Zadar je u bitnome obilježio moj život. Ondje sam se zaposlila i gradila svoj privatni, profesionalni i politički život"

Piše Ivanka Toma/Jutarnji list
1. srpnja 2020. - 22:34

Nakon što je predsjednik slavonskog SDP-a Domagoj Hajduković prijavio partnera za nasilje, čime je ujedno objavio svoju seksualnu orijentaciju, na čelo liste Restart koalicije u IV. izbornoj jedinici došla je Sabina Glasovac. Odgovorila je što nudi biračima u Slavoniji te odnosu s Hajdukovićem koji je iza nje na listi.

Rođena ste Slavonka, ali vas svi znaju kao Zadranku. Zašto mislite da biste baš vi mogli motivirati glasače u Slavoniji da daju glas SDP-u?

- Točno. Živjela samu Slavoniji da svoje 18. godine, a po završetku srednje škole sam otišla na studij. No, za razliku od drugih koji su mahom odlazili u Zagreb, ja sam izabrala Zadar. Zadar je u bitnome obilježio moj život. Ondje sam se zaposlila i gradila svoj privatni, profesionalni i politički život. Bez blizine roditelja, bliže ili šire obitelji koji su ostali stotinama kilometara daleko od mene.

Oni i danas žive u Slavoniji tako da jako dobro znam što Slavoniju muči i što Slavoniji treba. Vrijednim Slavoncima i Baranjcima treba vratiti nadu i optimizam, ponuditi perspektivu i stvoriti preduvjete za razvoj. Ostalo sve imaju: vrijedne ruke, plodnu zemlju, prirodne resurse, vode i šume te ogromnu volju za rad. Poljprivredna proizvodnja, prerađivačka industrija, visoke tehnologje i inovacije te kontinentalni turizam temelj su našeg programa za Slavoniju.

Budući da je Domagoj Hajduković, nakon što je prijavio partnera za nasilje i tako otkrio seksualnu orijentaciju, drugi na listi, ispada da se skriva iza vas jer je gay.

- To su spekulacije, jer da se Domagoj htio “sakriti”, ne bi ga ni bilo na listi. Domagoj se ne mora ni iza koga skrivati, ni iza mene, ni iza stranke. A bome ni od građana. Domagoj je prije svega dobar i pošten čovjek. U našoj slici Hrvatske kakvu želimo graditi i u kakvoj želimo živjeti nebitno je jesi li Hrvat, Mađar, Bošnjak, Srbin ili Slovak, nebitno je koje si vjeroispovijesti, boje kože i seksualne orijentacije, jesi li bogat ili siromašan, živiš li na selu ili u gradu. Bitno je da si čovjek i da zaslužuješ imati jednaku šansu za dostojan i kvalitetan život. Priznati u Hrvatskoj da si drugačiji, a naročito kad je seksualna orijentacija u pitanju, velika je hrabrost.

Je li stranka vas stavila za nositeljicu liste zbog procjene da bi glasači u sredini koja je konzervativnija dali manje glasova homoseksualcu?

- Mislim da sam na ovo pitanje već odgovorila u prethodnom odgovoru.

Koje su teme presudne za birače u Slavoniji - gospodarstvo, odnos prema Domovinskom ratu i domoljublje ili nešto treće?

- Ideologije i priče o domoljublju, zaštiti nacionalnih interesa, “ljubav prema svome” itd. neće Slavoniju izvući iz krize u kojoj se danas nalazi (ekonomske, socijalne, krize nataliteta, krize identiteta, ekološke krize itd). Domoljublje je nešto što se podrazumijeva i ne vidim kako bi to pomoglo Slavoniji, isto kao i Domovinski rat - njega smo završili prije 25 godina, Slavoniju smo obranili od agresora, a onda je ostavili da odumire sama, polako i u tišini.
Ono što Slavoniji hitno treba je strategija održivog razvoja, a tu je država, pod utjecajem politike koja 25 godina “guši” Slavoniju, totalno zakazala. Bez državnih mjera i intervencija koje će osigurati, ubrzati i olakšati proces restrukturiranja gospodarstva Slavonija ne može očekivati bolji i kvalitetniji život.

Slavonija ima puno potencijala, ali malo vremena! Godinama je bila talac raznih obećanja i ovi izbori su zadnja prilika da birači osvijeste da ekonomija pokreće gospodarstvo i donosi kvalitetniji život, a ne ideologija, i da odaberu političku opciju koja će pokrenuti državni aparat da se iskoriste potencijali Slavonije i zaustavi iseljavanje Slavonaca!

Biljana Borzan itekako pomaže SDP-u i Restartu u kampanji

Mislite li da je Biljana Borzan ispravno odlučila kada je odbila sudjelovati na izborima ili je trebala poput Predraga Freda Matića pomoći SDP-u u kampanji?

- Biljana Borzan itekako pomaže SDP-u i Restart koaliciji u kampanji. Mi smo tim koji radi za isti cilj.

Na različite načine i u različitim oblicima. Svaki član biračkog odbora, bivši, sadašnji zastupnik, ministar, pomoćnik, vijećnik, član stranke, promatrač na izborima, volonter, simpatizer jednako je važan kamenčić u mozaiku pobjede Restart koalicije na izborima kao i sami kandidati.

22. travanj 2024 22:30