StoryEditorOCM
Forum365 DANA UŽASA

Prije godinu dana svijet je doživio stravični deja vu. Vani je opet bio 1. rujna 1939. Samo Putin umjesto Hitlera

Piše Vinko Vuković
24. veljače 2023. - 08:38

Rat. Godina prva. Jer, tko god je mislio da će ruska vojna invazija na Ukrajinu, specijalna operacija kako je u Moskvi zovu, brzo završiti, grdno se prevario. Bez obzira za koga navijao. I kakvu ideologiju preferirao.

Prije nešto više od godinu dana svijet je brinuo velike brige. Vijesti o mogućem ruskom napadu na Ukrajinu nisu imale šanse protiv Covida i cjepiva. A dok je virus mutirao, Vladimir Putin je marširao. I gomilao snage uz ukrajinsku granicu. A kad su američki obavještajci vrisnuli da je vrag odnio šalu, Vrag se samo nasmijao. Nemate vi pojma, narugao im se.

Američki obavještajci rekli su da će Rusi napasti u srijedu.

Nisu stvarno imali pojma. Rusi su napali u četvrtak.

image

Rastanak, zauvijek ili...otac se pozdravlja s ostatkom obitelji koji se evakuira iz Odese u ožujku 2022.godine

AFP

Nekoliko dana prije tog 24. veljače predsjednik Ruske Federacije odobrio je zakon kojim se i službeno priznaju nezavisnost samoproglašene Narodne Republike Doneck i Narodne Republike Luhansk u ukrajinskoj jugoistočnoj regiji Donbas koju još od 2014. godine i ruskog anektiranja Krima, prequela krvoprolića koje ćemo uživo pratiti na društvenim mrežama osam godina kasnije, kontroliraju proruske snage.

Nešto prije šest ujutro po moskovskom vremenu, Putin je u televizijskom obraćanju naciji objavio kako njegova zemlja pokreće "specijalnu vojnu operaciju" u istočnoj Ukrajini kako bi "zaštitila narod Donecka i Luhanska" od "nacista iz Kijeva".

Rekao Putin, i ostao živ

Razočaranje je bilo golemo. Poglavito kod brojnih stručnjaka i analitičara koji su svijet danima uvjeravali kako je zveckanje oružjem samo staromodno taktičko zastrašivanje i nekodirana ruska poruka zapadu da se ne miješa u "unutarnje" stvari istoka. Razočarani su ostali i rusofili, kojima je trebalo neko vrijeme da se saberu pa izračunaju tko je zapravo počeo rat. Washington, naravno. Kao i sve ostale moderne ratove. Jer, oni od ratova žive. Revolver je njihova kultura, a ruska pero i hartija. Colt protiv Dostojevskog, pa vi birajte.

image

Dijete iz Irpina u rukama vojnika kreće u nepoznato. Život je tek počeo, je li moglo gore...

AFP

- Odlučio sam provesti specijalnu vojnu operaciju. Njezin cilj zaštita je ljudi koji tijekom osam godina trpe zlostavljanje i genocid od strane kijevskog režima. U tu svrhu nastojat ćemo demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu, kao i izvesti pred sud one koji su počinili brojne krvave zločine protiv civila, uključujući i građane Ruske Federacije - rekao je Putin i ostao živ, do danas.

Kad je Europa tog mrzlog jutra otvorila prozor vani je bio 1. rujna 1939. godine. Deja vu. Samo što su Berlin i Moskva zamijenili uloge.

Ruske kopnene snage poduzele su najveću vojnu ofenzivu na europskome tlu od Drugoga svjetskog rata. Na Ukrajinu su udarile iz četiri smjera: sa sjevera su iz Bjelorusije, zasad jedine ruske otvorene saveznice, krenule prema Kijevu, sa sjeveroistoka su također krenule prema ukrajinskom glavnom gradu, s istoka su iz Donbasa krenule prema Harkivu, a s juga su s Krima krenule prema Odesi, Zaporižji i Mariupolju.

Iznenađenje? Da i ne...

I u početku im je dobro išlo. Iako, element iznenađenja nije baš sasvim upalio. Teško je, naime, bilo govoriti o iznenađenju kad su Ukrajinci barem osam godina znali što im se sprema. I kad se svo to vrijeme pucalo u Donbasu. I ginulo. Samo što je o tome malo tko izvještavao.

image

Olena Kurylo, 52-godišnja učiteljica, ranjena je prvog dana ruske agresije u divljačkom napadu na grad Chuguiv. Njena je fotografija obišla svijet, bilo je to ljudsko lice žrtve Putinovih divljaka

AFP

Putinov blitzkrieg, ukratko, pretvorio se u fijasko. Ukrajinci su se pokazali žilavijima nego je itko pretpostavljao. A njihov predsjednik Volodimir Zelenski, po zanimanju glumac koji se proslavio glumeći ukrajinskog predsjednika, preko noći je postao globalna zvijezda. I faktor. Bez kojega, ma što god vožd iz Kremlja o tome mislio, nema kraja ratu koji je već na samome početku, kada je ruski konvoj pred Kijevom ostao bez goriva, pokazao da to neće biti tek običan dan u ruskom uredu za vojna pitanja.

Golijat se namjerio na Davida. Koji možda i nema moćno oružje, ali ima moćne prijatelje. Zbog kojih mnogi analitičari i smatraju kako je 24. veljače 2022. godine počeo Treći svjetski rat. S tom razlikom da zvona brecaju samo u dvije zemlje. A plan velikih ideologa je da tako i ostane. Koliko dugo?

Hoće li ekonomske sankcije oslabiti Rusiju? Ako i hoće, Rusija to neće priznati. A ruski narod će šutjeti. Navikao je. Uostalom, oni što progovore znaju kako završavaju. Kako nekoć u vrijeme Staljina, tako i danas u vrijeme Putina. A možda i slučajno padnu kroz prozor.

image

Rat i ljubav, na bojišnici su vjenčanje obavili Valerija i Lesij, odmah na početku rata, u ožujku prošle godine

AFP

Hoće li prijetnja nuklearnim oružjem prestrašiti Ameriku? Ako i hoće, Amerika taj strah prenosi na cijeli svijet. Kako bi još više mrzio Rusiju. A svijetu to nije teško. Mrzio je Ruse za Reagana, mrzi ga i za Bidena. Nekoć je navijao za Rockyja, a sada navija za Zelenskog.

Hoće li se Kina umiješati? Ako bi i htjela, vjerojatno je da neće. Njih se ionako pita. I sluša. Bez Kine nema mira, a od rata nemaju korist.

Hoće li Zoran Milanović prestati govoriti gluposti?

Rat. Godina druga je počela.

image

Gori Kerčev most, spoj Krima i Rusije. Bio je to znak da okupatori baš nigdje više neće biti sigurni

AFP

Kalendar užasa i nade

VELJAČA 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 24. veljače naređuje početak vojne invazije na Ukrajinu. Oružani udar na susjednu zemlju naziva "specijana vojna operacija" kojoj su glavni cilj "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine, zaštita pripadnika ruskog naroda te sprječavanje Ukrajine da se pridruži NATO savezu. Ukrajina i zapadne zemlje, predvođene SAD-om, taj čin isto jutro nazivaju agresijom na nezavisnu državu kojom upravlja demokratski izabrana vlast.

Ruske trupe ubrzo nakon početka invazije dolaze do predgrađa Kijeva, no svi pokušaji brzog osvajanja glavnog ukrajinskoga grada propadaju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski snima video ispred svog sjedišta te pokazuje kako nema namjeru bez borbe zemlju prepustiti Rusima.

OŽUJAK 2022.

Rusija se hvali osvajanjem Hersona, grada na Crnome moru s više od 300.000 stanovnika. Također, ruske snage okupiraju i znatna područja u regiji Zaporižja, uključujući i tamošnju nuklearnu elektranu, najveću u Europi.

Ruski vojni konvoj zapinje u blizini Kijeva te postaje laka meta ukrajinskim snagama.

Rusi napadaju kazalište u Mariupolju, gradu na Azovskome moru, pri čemu je poginulo na stotine civila koji su se od bombi skrivali u podrumu kazališta. Taj napad ostao je jedan od najsmrtonosnijih dosad u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Na iznenađenje cijeloga svijeta, Moskva najavljuje povlačenje svojih snaga iz Kijeva i okolnih područja. Tvrdi kako će ratne operacije usredotočiti na istočne pokrajine Donbas i Luhansk gdje se Rusiji skloni separatisti bore protiv ukrajinskih snaga još od 2014. godine i aneksije Krima.

TRAVANJ 2022.

Rusko povlačenje iz Kijevske oblasti otkriva masovne grobnice i tijela na stotine ubijenih civila ostavljenih na ulicama Buče što potiče zapadne čelnike da prvi put počnu govoriti o mogućim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Ruski raketni napad na željezničku postaju u Kramatorsku, gradu na istoku Ukrajine, odnosi 52 života, dok je ranjeno više od stotinu ljudi.

Intenzivne bitke vode se za Mariupolj, pri čemu ruski zračni napadi i topničko bombardiranje veći dio grada pretvaraju u ruševine.

Raketna krstarica "Moskva", vodeći brod ruske Crnomorske flote, tone nakon što je pogođen ukrajinskim projektilima.

SVIBANJ 2022.

Branitelji divovske čeličane Azovstal, posljednjeg preostalog ukrajinskog uporišta u Mariupolju, pristaju na predaju ruskim snagama. Pad Mariupolja odsijeca Ukrajinu od azovske obale i osigurava osvajačima kopneni koridor od ruske granice do Krima.

Finska i Švedska podnose zahtjeve za pridruživanje NATO-u.

LIPANJ 2022.

Sve više zapadnog oružja stiže u Ukrajinu, uključujući višecjevne raketne bacače HIMARS koje Kijevu isporučuje SAD.

Ruske trupe povlače se sa Zmijskog otoka, koji se nalazi u blizini crnomorske luke Odesa i koji su Rusi okupirali u prvim danima invazije.

SRPANJ 2022.

Rusija i Ukrajina, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda, postižu dogovor o deblokadi zaliha žitarica zaglavljenih u ukrajinskim crnomorskim lukama.

Projektil pogađa zatvor u istočnom ukrajinskom gradu Olenivka, koji je pod kontrolom Rusije i u kojem su držani ukrajinski vojnici zarobljeni u Mariupolju. Poginule su najmanje 53 osobe.

KOLOVOZ 2022.

Snaže eksplozije odjekuju ruskom zračnom bazom na Krimu. Pogođena su skladišta streljiva koja su Rusima bila važno opskrbno središte za rat.

Darja Dugina, kći ruskog nacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina, pogiba u eksploziji automobila bombe u blizini Moskve za koju ruske vlasti krive Ukrajinu.

RUJAN 2022.

Ukrajinske snage pokreću iznenadnu protuofenzivu kod Harkiva, na sjeveroistoku zemlje, natjeravši Ruse na povlačenje s područja koje su držali mjesecima.

Putin naređuje mobilizaciju 300.000 rezervista, nakon čega, u strahu od novih mobilizacija, na tisuće ruskih muškaraca bježi iz zemlje.

U isto vrijeme, Rusija užurbano organizira "referendume" u ukrajinskim regijama Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja, a jedina tema je jeste li za to da te regije postanu dio Rusije.

Ukrajina i Zapad referendume proglašavaju nezakonitima i izrežiranima, no Putina to ne smeta da na velikoj svečanosti u Kremlju potpiše dokumente o pripajanju navedenih područja "majčici Rusiji".

LISTOPAD 2022.

Kamion natovaren eksplozivom eksplodira na mostu koji povezuje Krim s ruskim kopnom, a Rusija odgovara raketnim napadima na ukrajinske elektrane i drugu ključnu infrastrukturu. Diljem zemlje nestaje električne energije.

STUDENI 2022.

Nakon jake ukrajinske protuofenzive, Rusija najavljuje povlačenje iz Hersona, jedinog regionalnog središta koje je uspjela okupirati.

PROSINAC 2022.

Rusi tvrde da su Ukrajinci koristili bespilotne letjelice kako bi gađali njihove dvije avionske baze duboko unutar ruskog teritorija.

Ukrajinski predsjednik Zelenski posjećuje Sjedinjene Američke Države na svom prvom putovanju u inozemstvo od početka rata, sastaje se s predsjednikom Joeom Bidenom kako bi osigurao sustave protuzračne obrane Patriot i drugo oružje te se obraća Kongresu.

SIJEČANJ 2023.

Na prvi dan nove godine deseci tek mobiliziranih ruskih vojnika ubijeni su u ukrajinskom raketnom napadu na Makijevku. Rusko ministarstvo obrane kaže da je poginulo 89 vojnika, dok ukrajinski dužnosnici govore o stotinama žrtava.

Nakon mjeseci žestokih borbi, Rusija proglašava zauzimanje gradića Soledara, u regiji Donbas, te pokreće ofenzivu na Bahmut.

Ruski projektil pogađa stambenu zgradu u Dnjipru, pogiba 45 ljudi.

VELJAČA 2023.

Američki predsjednik Joe Biden dolazi u iznenadni posjet Kijevu gdje se sastaje s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim.

Vladimir Putin predlaže ruskom parlamentu suspenziju sudjelovanja u međunarodnom sporazumu kojim se regulira nuklearno naoružanje.

23. travanj 2024 10:46