StoryEditorOCM
ForumDRUGAČIJA KORONA

Prije pojave delte, većina je po gubitku mirisa znala da je zaražena, simptomi su sad drugačiji: evo najčešćih kod cijepljenih i necijepljenih

Piše Marija Mlačić/SD
29. srpnja 2021. - 15:50

Od početka pandemije navikli smo se na jedno - kada netko izgubi miris ili okus to znači da ima koronu. Isto tako, ako je nekome slinio nos ili je kihao vjerojatno se radilo o nekoj drugoj bolesti, prehladi ili slično. Međutim, simptomi su sada postali drugačiji. Osim što je došao novi delta soj, dio ljudi se cijepio, a ako se zaraze, cijepljeni pacijenti imaju nešto drugačije simptome.

Gubitak mirisa koji je ranije bio glavni indikator bolesti sada je tek deveti najučestaliji simptom, a studija napravljena u Velikoj Britaniji pokazuje i kako se razlikuju simptomi kod necijepljenih pacijenata, onih koji su primili jednu i obje doze.

Prema studiji pacijenti koji se nisu cijepili najvjerojatnije će osjećati glavobolju, imati upalu grla, curenje nosa, vrućicu i uporni kašalj.

Slične simptome imaju i oni koji su primili samo jednu dozu - a uključuju glavobolju, curenje nosa, upalu grla, kihanje i kašalj.

image
Ilustracija/AFP


Uporni kašalj ostao je među učestalim simptomima, ali se nalazi tek na petom mjestu dok je curenje nosa i grlobolja učestalija, a prije se smatralo da ti simptomi nemaju veze s Covidom-19, prenosi N1.

Svi oni pacijenti koji su primili obje doze cjepiva, a svejedno su se zarazili koronom osjećat će glavobolju, curit će im nos, kihat će, imati upalu grla i možda izgubiti miris.

Iako ovi simptomi podsjećaju na one koji su se javljali na početku pandemije, cijepljeni pacijenti osjećaju ih kraće i u slabijem intenzitetu što dokazuje da imaju slabiji oblik bolesti.

Promjena simptoma može imati veze s tim da se radi o novim sojevima, ali isto tako može biti riječ o promjeni demografije zaraženih s obzirom na to da se ljeti više zaražavaju mlađe osobe koje i inače imaju blaže simptome.

19. travanj 2024 06:00