StoryEditorOCM
ForumNEĆE NA DOBRO

Priprema se pomoć za ublažavanje udara na standard građana; u Zagrebu visoki računi za plin koji se ne pamte!

Piše HRT
27. siječnja 2022. - 20:11

Zbog najavljenog rasta cijena energenata od 1. travnja, u Vladi i dalje bruse paket mjera pomoći kojima će pokušati ublažiti udar na standard građana. S detaljima još ne izlaze u javnost, ali zna se da najugroženije obitelji mogu računati na vaučere te da se razmatra smanjenje postojeće stope PDV-a na plin i struju. U međuvremenu na adrese pravnih osoba Zagrebu stižu i višestruko uvećani računi za plin piše HRT.

Bez plina u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu u Zagrebu nema ni toplih obroka. U vrijeme pandemije dnevno se pripremi 400 porcija. Račune za plin redovito plaćaju ali ovoga siječnja stigao je račun koji ih je šokirao.

Evo i zašto.   

- Račun za plin dvanaesti mjesec 2020. je iznosio 5.836,40 kuna. Za dvanaesti mjesec 2021. je 25.128,44 kuna. To je nešto što je apsurdno, nešto veliko, jako velika razlika, kaže fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu.

Razlika je pet puta veća stoga su nekoliko puta pisali Gradskoj plinari i tražili objašnjenje. 

- Dobio sam odgovor u smislu da je cijena na tržištu takva i da shodno tome će se obračunavati i dalje i da postoji mogućnost i povećanja cijena plina u narednim mjesecima i da sam slobodan pronaći nekog drugog opskrbljivača plinom, dodaje fra Vidović. 

Žive u strahu jer ne znaju koliki će iznos biti na sljedećem računu baš kao i brojni poduzetnici u Zagrebu koji imaju slične primjere. Njihovi predstavnici danas su održali sastanak s ministrom Ćorićem.   

- Poduzetnici upućuju prije svega na nevjerojatnu situaciju da se mimo ugovora koji postoje, fakturiraju, odnosno da im dolaze računi koji su po nekoliko puta skuplji. To dugo vremena već nije viđeno. Ja sam u potpunosti na njihovoj strani. To se ne može dogoditi, ističe ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

image
Damir Krajac/Cropix

Kaže, grad Zagreb i Zagrebački holding su vlasnici gradske plinare i trebaju riješiti ovaj problem. 

- Jednostavno neka izdaju račune po ugovorima po kojima su trebali biti izdani A varijanta, B varijanta neka namaknu dovoljne količine plina, koliko god to koštalo dakle, da su to učinilo prije četiri mjeseca, još jednom ću reći, to bi tri do četiri puta bilo jeftinije nego danas.

- Dakle poručujem gradonačelniku Tomaševiću da i on i njegova ekipa rade svoj posao, a posao je brinuti o svim sastavnicama Holdinga i o uslugama koji oni pružaju. Ovdje u konkretnom slučaju je nedopustivo da neki vrtić, ili ne znam, pučka kuhinja, sada je danas ona u medijima ili bilo tko, dobije račun koji je tri ili četiri puta veći. 

A cijene plina i struje rasti će za kućanstva od prvoga travnja. Vlada radi na paketu mjera pomoći koji ide u tri smjera. 

1. vaučeri za struju i plin  

2. naknade HEP

3. stope PDV-a za struju i plin

Povećat će se iznos vaučera za najugroženije koji su do sada primali 200 kuna. Novost je i da će se vaučer odnositi na račune za plin, a proširit će se broj korisnika. Drugo HEP bi se trebao odreći dijela naknada koje ulaze u izračun cijena. Treći smjer su izmjene stopa PDV-a koje trenutačno za struju iznosi 13 posto, a za plin 25 posto.

- Na dnevnoj razini razgovaramo o ovoj temi i tražimo rješenje koje će pomoći našim građanima i tu ćemo pokazati još jednom da interveniramo svaki put kada nam je prioritet očuvati ekonomski i socijalni standard hrvatskih građana kao što smo činili u nizu prigoda do sada, ističe predsjednik Vlade Andrej Plenković.   

Paket mjera Vlada bi trebala predstaviti do sredine veljače.

24. svibanj 2024 18:48