StoryEditorOCM
ForumBRUTALNA ODMAZDA

Procurila snimka talibana koji voze američki helikopter Black Hawk, na jednom od njih objesili su čovjeka?

Piše Piše PSD
31. kolovoza 2021. - 17:34

Amerikanci su tijekom posljednja dva tjedna iz Afganistana evakuirali više tisuća civila i vojnika, no poveći arsenal oružja američkih snaga i afganistanske vojske je uslijed paničnog bijega pao u ruke talibana, piše Jutarnji list. 

Iako su Amerikanci dobar dio borbenih zrakoplova i vojnih helikoptera onesposobili, odnosno barem tako tvrde, čini se da su iza sebe u nekim dijelovima Afganistana ostavili letjelice u savršeno dobrom stanju.

Tako su se na društvenim mrežama pojavile snimke na kojima talibani, kako tvrde, lete američkim borbenim helikopterom Black Hawkom.

Snimke su objavljene na The Talib Timesu, službenoj stranici Islamskog Emirata Afganistana, a navodno prikazuju let Black Hawkom iznad Kandahara. Vjerovalo se da talibani ne znaju upravljati Black Hawkovima, no ako je suditi po snimkama, uspjeli su pronaći pilote obučene za upravljanje spomenutom letjelicom.

Na istoj stranici su se pohvalili i da su u zračnoj luci u Kandaharu zaplijenili mnogo oklopnih vozila.

Na drugoj snimci koja je izazvala zgražanje korisnika na društvenim mrežama može se vidjeti obješena osoba kako visi iz helikoptera. Neki izvori tvrde kako se radi o osobi koja je surađivala s američkim snagama.

Video je na svom Twitteru podijelio i američki senator Ted Cruz.

- Ova zastrašujuća snimka pokazuje afganistansku katastrofu Joea Bidena; talibani su objesili čovjeka s američkog helikoptera, napisa je Cruz uz video.

Kako snimka nije dobre kvalitete teško je utvrditi autentičnost videa, odnosno nalazi li se na njemu uopće čovjek ili možda lutka.

U najdužem američkom ratu poginulo je blizu 2500 američkih vojnika i oko 240 tisuća Afganistanaca, dok je koštao oko 2000 milijardi dolara. Od toga je samo za naoružavanje afganistanske vojske utrošeno 76 milijardi dolara. Iste one vojske koja se praktički bez ispaljenog metka predala talibanima koji sada u svojim rukama imaju gotovo čitav taj vojni arsenal...

20. travanj 2024 03:15