StoryEditor
ForumMENG WANZHOU -

PROCURILI DOKUMENTI TAJNE SLUŽBE: KAKO JE U KANADI UHIĆENA KĆI MOĆNOG OSNIVAČA HUAWEIJA Sve se odvijalo dok je Trudeau večerao sa Xijem

Piše HINA
13. lipnja 2020. - 12:24
Meng je glavna financijska direktorica kineskog tehnološkog diva Huawei TechnologiesCanadian Press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Kanadska obavještajna agencija upozorila je da će uhićenje kćeri milijardera i osnivača Huaweija Ren Zhenga izazvati "udarne valove" i znatno utjecati na veze s Kinom netom prije njezina pritvaranja u Vancouveru na temelju američkog uhidbenog naloga, pokazuju novi sudski dokumenti.

Objavljeni u petak, ti dokumenti pokazuju umiješanost Kanadske sigurnosno-obavještajne službe (CSIS) u uhićenje Meng Wanzhou u prosincu 2018., koje je zategnulo diplomatske odnose između Ottawe i Pekinga.

Meng je glavna financijska direktorica kineskog tehnološkog diva Huawei Technologies, kompanije koja je u središtu nove generacije 5G bežične tehnologije i dugotrajnog spora s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

CSIS-ovo izvješće priloženo je sudskim dokumentima u okviru postupka za izručenje Meng SAD-u. U redigiranom memorandumu od 1. prosinca 2018. godine, CSIS navodi da je obaviješten o planovima američkog FBI-a da uhiti Meng kad sleti u međunarodnu zračnu luku u Vancouveru kasnije tog dana.

"Uhićenje će vjerojatno izazvati udarne valove diljem svijeta. Planirani događaj izazvat će velike posljedice međunarodno i bilateralno", stoji u izvješću CSIS-a.

Odvjetnik Huaweija nazvao je te dokumente dokazom da su vlasti vodile zavjeru protiv Meng.

Američke vlasti optužuju Meng za bankovnu prijevaru, jer je navodno zavaravala HSBC oko veza Huaweija s kompanijom koja posluje u Iranu, čime se HSBC našao pod rizikom kazni zbog kršenja američkih sankcija prema Teheranu.

Odvjetnici Meng traže da taj slučaj bude odbačen jer Kanada nije uvela sankcije Iranu. Meng tvrdi da je nevina. Prošlog mjeseca kanadski sudac dozvolio je nastavak tog slučaja, odbacivši argumente obrane da američka optužba ne predstavlja zločin u Kanadi.

Novi sudski dokument pokazuje da je CSIS bio zabrinut oko toga kad će za uhićenje Meng doznati javnost. Njezini odvjetnici ističu da je taj detalj bio od posebnog interesa, jer su kanadski premijer Justin Trudeau, Trump i kineski predsjednik Xi Jinping sudjelovali na samitu G20 u Argentini i zajedno večerali 1. prosinca 2018.

item - id = 1026261
related id = 0 -> 1145903
related id = 1 -> 1144248
25. studeni 2021 18:59