StoryEditorOCM
ForumNOTORNI KRADLJIVCI

Pronađen nakit kojeg je ukrala srpska banda ‘Pink Panteri‘ koju traži cijeli svijet; evo koliko vrijedi njihov plijen

Piše mozaik sd
4. ožujka 2023. - 08:42

Osam mjeseci nakon krađe koju su izveli članovi bande "Pink Panteri" iz Srbije na sajmu umjetnosti i antikviteta u Holandiji, istražitelji su uspjeli pronaći jedan od nestalih dragulja, piše Kurir.

Spektakularnu pljačku maskirana banda je izvela 28. lipnja prošle godine, tako što je batom razbila staklo i ukrala unikatni žuti dragulj, vrijedan 27 milijuna eura i još neke vrijedne komade nakita. 

Za sada nije poznato je li pronađen žuti dijamant ili je u pitanju neki drugi nakit.

- Više od 20 holandskih inspektora već osam mjeseci traga za počiniteljima koji su odnijeli nakit. Tijekom svih mjeseci surađuju s Interpolom, Europolom i drugim zemljama svijeta, kao i s balkanskim zemljama, pišu holandski mediji.

- Utvrđeno je da osumnjičeni pripadaju bandi Pink Pantera, koja je odgovorna za brojne velike pljačke u Europi tijekom posljednjih desetljeća, zaključuju.

Kako navode holandski mediji, ova pljačka je i dalje u fokusu medija, a najviše od nje strepe ljudi iz umjetničkog svijeta, koji uskoro imaju novi sajam nakita i antikviteta TEFAF u Holandiji.

- Sajam će se održati ovog mjeseca i umjetnici su zabrinuti, jer je pljačka izvedena i pored velikog sigurnosnog sustava - pišu mediji i dodaju da je vođa tima za pronalazak kradljivaca izjavio da "Čine sve što je u njihovoj moći da rasvijetle i uhapse pljačkaše."

Inače, skupocjeni dijamant koji je ukraden prošle godine nalazi se na ogrlici, a pripada Joel Arthur Rosenthalu, jednom od najvećih i najcjenjenijih dizajnera nakita na svijetu.

Povjesničar nakita Martin Akerman rekao je da je Joelov nakit jedinstven i da se prodaje diljem svijeta za više milijuna eura.

- Ogrlica je stara nekoliko godina. Napravljena je od bisera i smaragda, između kojih visi žuti dijamant u obliku jastuka. Ovaj izuzetno rijedak komad napravljen je u indijskom stilu i izgleda da je bio namijenjen arapskim prinčevima - rekao je i dodao da lopovi ogrlicu neće moći prodati u originalnom obliku, već isjeckanu. 

20. travanj 2024 05:18