StoryEditorOCM
Forum‘DAJEMO VAM OTKAZ‘

Prosvjed u Zagrebu: Pred središnjicom HDZ-a traže ostavku Vlade i prijevremene izbore, pogledajte kakve plakate nose okupljeni

Piše Hina, Antonija Vulić/JL
10. rujna 2022. - 13:56

Na trgu žrtava fašizma, gdje se nalazi Središnjica HDZ-a, počeo je u subotu iza podneva prosvjed pod nazivom ‘‘Dajemo vam otkaz‘‘, na kojem prosvjednici traže ostavku Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora i referendum o izbornom zakonu.

Oko fontane na Trgu žrtava fašizma okupilo se par tisuća prosvjednika, koji nose transparente s porukama poput "Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu", "Opet ste pokrali Inu", "Raseljena mladost je vaš uspjeh" i "Visoke cijene energenata su umjetno stvorene".

image
Antonija Vulić/JL
image
Antonija Vulić/JL

Organizatori prosvjeda iz inicijative Slobodni zajedno poručuju da je narod poslodavac Vladi, stoga joj ima pravo dati otkaz zbog lošeg upravljanja državom.

Povod prosvjedu je afera u Ini, iz koje je malverzacijama u trgovini plinom izvučeno gotovo milijardu kuna, stoga organizatori ističu da više ne žele tolerirati ‘‘sustavnu pljačku najvrjednijih državnih resursa‘‘.

Vlada mora otići zbog korupcije, smatraju prosvjednici, a vlast treba raspisati nove parlamentarne izbore u roku 90 dana, te sve referendume koje su proteklih godina potpisima zatražile građanske inicijative, prvenstveno referendum o promjeni izbornog zakona.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je uoči prosvjeda da iza njega stoji "ekipa antivaksera koja je organizirala prosvjede u vrijeme covid krize", misleći na tzv. ‘‘Festival slobode‘‘ koji je u dva navrata održan na Trgu bana Josipa Jelačića, u rujnu 2020. i 2021.godine.

‘‘Svi koji tu kane participirati moraju dobro vidjeti tko su organizatori i u kakvom će se društvu naći‘‘, napomenuo je Plenković.

Tina Perić iz inicijative Slobodni zajedno poručila je pak da je "riječ antivakser medijski spin koji se koristi kako bi se dodatno podijelio hrvatski narod‘‘. 

‘‘Građani moraju biti svjesni da se politike koje se provode na globalnoj razini također prelijevaju na hrvatski narod‘‘, dodala je Perić.

image
Antonija Vulić/JL
06. lipanj 2023 02:29