StoryEditorOCM
ForumODLUKA UPRAVNOG SUDA

Psihoterapeutkinja Marinić: Djeca koja odrastaju u gay brakovima psihički su otpornija i tolerantnija u usporedbi s vršnjacima iz hetero obitelji

Piše Matea Roglić
8. svibnja 2021. - 17:36
Sva važna istraživanja pokazuju: djeca u gay brakovima su sretna, zadovoljna i izrastaju u zdrave ljude. Dakle, bolje dijete u istospolnu obitelj nego ih ostaviti u domovimaSHUTTESRTOCK

Hoće li istospolni par Šegota – Kožić uspjeti posvojiti dijete ili će im se nakon žalbe ipak oduzeti to pravo, doznat ćemo u idućim mjesecima, jer priča se nakon povijesne odluke još jednom zakomplicirala.

Naime, resorno Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike u petak je uložilo žalbu na odluku Upravnog suda u Zagrebu u slučaju spomenutog istospolnog para, koji je presudio da ne smiju biti diskriminirani u postupku za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

– S obzirom na to da je riječ o nepravomoćnoj presudi suda, koja navodi kako je prethodno rješenje Ministarstva poništeno zbog proceduralnih razloga, Ministarstvo će iskoristiti mogućnost žalbe jer drži da presuda nije pravovaljano obrazložena. U konačnici, Ministarstvo će postupiti kao i do sada po svakoj pravomoćnoj presudi –potvrdili su nam iz kabineta Ministarstva.

Franko Dota, član Organizacijskog odbora Zagreb Pridea, očitovao se o ovoj odluci Ministarstva i mišljenja je, kao i ostali članovi ove organizacije, kako vladajuća stranka provodi opasnu društvenu diskriminaciju.

Protiv napretka

– Smatramo da ciijeli ovaj slučaj oko prava partnera istog spola pokazuje koliko je ustavna definicija braka iz 2013. besmislena, diskriminirajuća i apsurdna. Smatramo da treba doći kraj ovoj vrsti osmogodišnjeg aparthejda – što su sudovi prepoznali, ali Hrvatska demokratska zajednica uporno radi protiv društvenog napretka – jasan je Dota.

Članovi udruge "PaRiter", neprofitne nevladine organizacije za ljudska prava, najoštrije osuđuju potez i gledaju na njega kao na skupljanje jeftinih poena desnice na lokalnim izborima.

image
Ivo Šegota i Mladen Kožić
Zejko Puhovski/Cropix

– Naš je stav da je odluka Upravnog suda u skladu s pravnim praksama liberalnih i progresivnih zemalja koje zakonski nastoje urediti punu ravnopravnost svih članova i članica svoje zemlje – neovisno o seksualnoj orijentaciji. Pravo na osnivanje obitelji temeljno je ljudsko pravo svake osobe. Ovaj potez Ministarstva rada, obitelji i socijalne politike najdublje osuđujemo, s jedne strane kao protudemokratski, a s druge strane kao jeftini desničarski populizam prije predstojećih lokalnih izbora – komentiraju iz udruge.

Dr. sc. Marina Štambuk, psihologinja i članica Zagrebačkog psihološkog društva, ističe da je stigmatizacija jedini potvrđen rizik u odrastanju s duginim obiteljima i potiče društvo na odgovornost.

– U najboljem je interesu djece i roditelja, kao i društva u cijelosti, priznati i prihvatiti različitosti postojećih obiteljskih zajednica u Hrvatskoj – naglasila je Štambuk.

Danijela Almesberger, koordinatorica lezbijske udruge "LORI", navodi kako odluka Ministarstva nije nimalo neočekivana.

– U Hrvatskoj, kao i svugdje u svijetu, mnoga djeca odrastaju s roditeljima koji su lezbijke i gayevi i njima to nije nikakav bitan faktor. Umjesto da ulaže žalbu na odluku Upravnog suda, Ministarstvo bi se radije trebalo baviti pozitivnim primjerima koji postoje u mnogim europskim državama, te raditi ono što će zaista pridonijeti dobrobiti djece i njihovih obitelji – poručuju.

Kontaktirali smo i Željku Markić, predsjednicu udruge "U ime obitelji", koja se do zaključenja našeg teksta nije očitovala na naš upit.

Mateja Marinić, psihoterapeutkinja, tvrdi kako istraživanja pokazuju da su djeca koja odrastaju u istospolnim brakovima psihički otpornija, otvorenija i tolerantnija u usporedbi s njihovim vršnjacima koji dolaze iz raznospolnih obitelji.

image
SHUTTESRTOCK

– Ova odluka Upravnog suda u Zagrebu bila je korak naprijed prema tolerantnijem i manje diskriminatornom društvu u kojem živimo. Put uklanjanja diskriminacije i diskriminatornih mjera dug je i nerijetko iscrpljujuć, kao što možemo vidjeti. Društva koja prihvaćaju i uvažavaju različitosti su tolerantnija, snažnija i otpornija – zaključuje Marinić.

Povijesna odluka

Podsjetimo, Upravni sud u Zagrebu je 21. travnja donio nepravomoćnu presudu koju su u udruzi "Dugine obitelji" ocijenili povijesnom za prava istospolnih partnera koji su registrirali životno partnerstvo i žele posvojiti djecu.

Tom presudom – koja je još uvijek nepravomoćna – poništava se rješenje Ministarstva za mlade, demografiju, obitelj i socijalnu politiku o odbijanju žalbe istospolnog para Ive Šegote i Mladena Kožića na odluku Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Šegota i Kožić su 2015. registrirali istospolno partnerstvo, a u svibnju 2016. zatražili su od Centra za socijalnu skrb Zagreb da ih uključi u postupak procjene i prikladnosti za posvajanje djece. Centar ih je, međutim, odbio uz obrazloženje da Zakon o registriranom partnerstvu istospolnih partnera ne regulira institut posvojenja te da nije u pravnom interesu djeteta da istospolni parovi uđu u registar posvojitelja. Šegota i Kožić žalili su se na tu odluku nadležnome Ministarstvu za demografiju, koje je odbilo njihovu žalbu kao neosnovanu.

Protiv te odluke Ministarstva Šegota i Kožić podnijeli su tužbu Upravnom sudu, koji je u Zagrebu 21. travnja donio presudu kojom je njihovu tužbu u cijelosti usvojio. U presudi se ističe da su Šegota i Kožić bili zakinuti u pravu na obrazloženu odluku te se nalaže Ministarstvu da svoju odluku detaljno obrazloži.

U presudi se naglašava da Ministarstvo nije uzelo u obzir sve primjenjivo materijalno pravo, a to znači Zakon o životnom partnerstvu, Obiteljski zakon i Ustav RH. Sud naglašava da prema Ustavu svi građani imaju jednaka prava, bez obzira na rasu, boju kože, nacionalnost, spol i druge karakteristike.

EU: 76 posto građana za jednaka prava


Evo kakvo je stanje u ostalim europskim zemljama.

Nizozemci su prvi legalizirali istospolni brak, a kako bi mogao pokrenuti proceduru posvojenja, par mora živjeti zajedno najmanje tri godine.

Ovu državu slijedile su Švedska i Velika Britanija 2002. godine, a njemačka vlada, na čelu s demokršćanima Angele Merkel, tu je odluku donijela 2017. godine.

U isto vrijeme Poljska, Slovačka, Latvija i Litva ustavom definiraju brak kao zajednicu muškarca i žene.

Postotci govore za sebe, 76 posto građana EU-a vjeruje da bi homoseksualci i lezbijke trebali imati ista prava kao ostali građani, prema ispitivanjima Eurobarometra.

Samo 44 posto građana Hrvatske smatra da bi homoseksualci trebali uživati ista prava kao heteroseksualni građani.

03. svibanj 2024 16:37