StoryEditorOCM
ForumBAJKOVITO PUTOVANJE

Putnica koja se vratila s Maldiva otkriva nam kako izgleda otočje u doba korone: ‘Sve je 30 posto jeftinije, a tamo smijete sve - osim biti goli!‘

Piše Vinko Paić
9. travnja 2021. - 22:48

Otputovati na Maldive uvijek zvuči kao dobra ideja, a pandemija koronavirusa u tome nije spriječila ravnateljicu osnovne škole za mađarsku nacionalnu manjinu u Baranji Kingu Kolar čiji su roditelji vlasnici jedne poznate vinarije. Na bajkovito otočje otputovala je s partnerom Samirom Nađom, a prva postaja odakle su se uputili iz mjesta Suza u blizini Osijeka bila je Budimpešta. Letjeli su kompanijom Quatar Airways preko Dohe, povratnu kartu po osobi platili su oko 5000 kuna.

- Putovanje je proteklo bez ikakvog problema, a do aerodroma smo išli osobnim automobilom. Prije ukrcaja u avion djelatnici Qatar Airwaysa provjeravali su imamo li PCR test ne stariji od 96 sati te IMUGA kod. Naime prije početka putovanja unutar 24 sata treba se registrirati na stranicama Vlade Maldivskog otočja gdje će vas tražiti da uploadate PCR test, fotografiju, gdje idete i još mnogo informacija. Kad dobijete kod fotografirate ga mobitelom i pokazujete gdje god ga traže. Za Maldive inače nije potrebna viza, priča nam Kinga.

- U avionu se nose samo maske, nema više vizira. Na aerodromu u Dohi, osim nekih restorana i kafića, sve radi. U Budimpešti je aerodrom ipak pust i dosta toga ne radi. Po dolasku na Maldive dočekao nas je predstavnik resorta i brodom su nas odvezli do otoka. Plan je bio kombinirati naseljeni otok i resort, ali smo odustali od naseljenog otoka, jer u tom slučaju treba PCR test i za povratak kući, a nismo se tamo željeli testirati već po povratku u Budimpeštu.

image
Bajkovite plaže pravi su mamac za turiste koji dolaze na Maldive.
Privatan Album

Na Maldivima su gosti zamoljeni nositi masku jedino u restoranu dok se bira hrana.

- Zaposlenici ih nose i na zatvorenom i na otvorenom. Kuhari koji stoje uz švedski stol imaju i vizire. Otok smo birali po principu da ne bude ni premalen ni prevelik te da nije popularan. Bilo nam je važno da ima džunglu i lijep kućni koraljni greben (house reef), da živi svijet bude bogat kao i da ima all inclusive uslugu. Sve smo to našli na Kuramathiju. Otok je dug dva kilometra i stvarno je predivan. Bez da smo uplatili dodatni izlet plivali smo s kornjačom, morskim psima i bezbroj šarenih ribica. Iznad nas su neprestano letjeli ogromni šišmiši, naka vrsta vrane koja je jako bučna. Tu su bili i orijentalni vrtni gušteri, račići koji žive u napuštenim puževim kućicama, siva čaplja, svakakve ptičice, zaista su nam uljepšali dane...

Gastronomija je pod utjecajem Indije i Šri Lanke.

- Dosta ima ljute hrane, čak je i salata pikantna. Na naseljenim otocima zabranjen je alkohol, ženama je zabranjeno kupanje u badiću, moraju se kupati u haljinama. Međutim, toga nema na resortima, tamo smijete sve, osim biti goli.

image
Cijene su i do 30 posto jeftine nego prije, a turista ima jednako kao i prije pandemije.
Privatan Album

Kinga inače sama organizira putovanja, no na Maldive je odlučila ići preko jedne mađarske agencije koja joj je ponudila povoljan aranžman.

- Cijene su paprene, ali sada je prava prilika za ići na Maldive jer je sve oko 30 posto jeftinije. Ne nasjedajte na one cijene koje vidite u oglasima, obično su to samo noćenje i doručak. Svakako preporučam all inclusive aranžman, jer ćete ostaviti i donji veš tamo! Nema veze što "ne pijete baš" i "jedete kao ptičica". Bilo je prelijepo iskustvo. Nas dvoje nismo ljudi za plažu, i vjerovali ili ne, nismo ležali na plaži ni jednom, niti smo se dosađivali. Turista ima dosta, kao i prije pandemije, što me iznenadilo, jer sam očekivala da će ih ipak biti manje, zaključuje Kinga.

25. travanj 2024 16:31