StoryEditorOCM
ForumČIMBENICI KOJI UTJEČU NA KVALITETU MASLINOVA ULJA

Rad i znanje maslinara je ipak najvažnije

Piše NIR analiza d.o.o.
23. kolovoza 2018. - 20:36
maslina

Nigdje, ni u jednoj grani poljoprivrede, ljudi ne postavljaju toliki značaj na agrotehničke zahvate kao u maslinarstvu, piše na svojoj stranici tvrtka NIR analiza d.o.o iz Zagreba.

To je nešto što nam je u krvi i tradicija kojom se ponosimo. Dapače, svaki maslinar i onaj tradicionalni i moderni koji prati novija znanja misli da su agrotehničke mjere najznačajniji faktor u dobivanju kvalitetnog prerađenog proizvoda, a govorimo o maslinovom ulju.

Tome u susret ovim pute iznijet ću faktore koji i koliko u (%) utječu na stvarnu kvalitetu gotovog proizvoda tj. našeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Imamo osnovnu podjelu na dva čimbenika kvalitete: to su PRIRODNI i LJUDSKI!

  • Prirodni: Klima, Tlo i Sorta…… 20% utjecaja na kvalitetu
  • Ljudski: Agrotehnički zahvati, a tu spada; Gnojenje, Rezanje, Navodnjavanje, Zaštita, BERBA i Čuvanje ploda….. 40% utjecaja na kvalitetu
  • Prerada….. 30% utjecaja na kvalitetu
  • Čuvanje proizvoda….. 10% utjecaja na kvalitetu

Prema ovim znanstvenici; Montedora, Garofalo, Bertuccioli od davne 1986 g. od ukupnih tj. nabrojanih agrotehničkih zahvata te njihovih 40% utjecaja, 30% zahvata pa tako i utjecaja na kvalitetu otpada na BERBU tj. točan termin berbe. BERBA tj. točan termin berbe po teoriji spada u agrotehničke zahvate, ali ju je u praksi teško odrediti do sada poznatim subjektivnim (index pigmentacije i zrelosti) metodama. Samim time nije nešto što se podrazumijeva, nego se istražuje i određuje svake nove maslinarske godine.

Kao takvu trebalo bi je izdvojiti iz ukupnih agrotehničkih zahvata, te postaviti kao zaseban kriterij kvalitete, zbog svoje važnosti…

16. travanj 2024 23:33