StoryEditorOCM
ForumPOSTIZBORNI RAZGOVOR

Radimir Čačić za Slobodnu: Plenković je već osigurao većinu, ima i naš glas, ali u obzir ne dolaze nikakvi Hasanbegovići i Zekanovići

Piše PSD
6. srpnja 2020. - 12:11

Radimir Čačić nakon nedjeljnih izbora postao je najdugovječnijom personom na hrvatskoj političkoj sceni.
- Ponovno sam izabran, ali u Sabor neću. Ići će moja zamjenica, druga s liste, Natalija Martinčević. Inače, ovo mi je sedmi put da dobivam povjerenje birača. I da, još uvijek sam najdugovječniji čovjek u hrvatskoj politici – kazao nam je u telefonskom razgovoru u ponedjeljak nešto prije podneva.

Jesu li za vas ovakvi rezultati i uvjerljivi trijumf HDZ iznenađujući?

- Rekao bih u okvirima u kojima se cijela priča događala, nitko nije očekivao da će stvar završiti tako radikalnim okretanjem biračkog tijela prema desnom centru i desnici. Dio razloga krije se u činjenici da smanjena izlaznost uvijek preferira snažne stranačke organizacije. Tomu i sada svjedočimo. SDP nema organizaciju, niti ju je ikada imao. Ona je neusporediva s onom kakvu ima HDZ. Jedini koji još ima kakve-takve organizacije usporedive s njima jest HSS, pravom, iako regionalnom, raspolaže i IDS, te mi koji to sada radima na sjeveru zemlje. Nekada je imao i HNS. Stranke koje ne dišu sa svojim terenom, koje nemaju kapilarni sustav, one ne mogu računati na ozbiljan rezultat.

Kako je Davor Bernardić uspio uvjeriti toliki dio Hrvatske da može biti premijer? Nitko mu se, unatoč očitim nedostacima, nije usudio reći da to naprosto ne može, pa čak ni vi.

- Ha, ha, ha... Ja sam mu rekao ono što sam rekao i uvijek stojom iza toga. Obzirom tko je sve bio premijer u posljednja tri mandata, nije bilo niti jednog razloga da to ne bude Davor Bernardić. On je mladi dečko koji je s fakulteta došao u politiku i nikada nije bio niti na jednoj izvršnoj funkciji, ali nisu bili ni Milanović, ni Plenković kada su postajali premijeri. Druga je stvar što je naš sustav takav da je to moguće. U pristojnim zemljama to je neizvedivo. Najprije moraš imati neke utakmice u nogama, moraš dokazati sposobnost za voditi izvršnu vlast.

Naravno da su to sve pametni i obrazovani ljudi. I Milanović, i Plenković, pa i Bero. U tom društvenjačkom smislu, kroz politiku vezanih znanja, Milanović i Plenković su bili apsolutmo jači, jer su pravnici. To je jednostavno društvena znanost, a Berbardić je fizičar. Nemam ja dvojbi da bi on isto tako naučio voditi Vladu. Kako, koliko bi to bilo dobro, to je druga stvar i ne treba njega u tom smilu eliminirati, ali cijeli sustav koji dovodi do takvih mogućnosti nije dobar. Nije dobro da ljudi kada preuzimaju vladu nemaju iskustvo i zato je ovo jedna sretna okolnost da Plenković može nastaviti raditi. On je taj zanat kroz ove četiri preteško gadne godine ispekao.



Jeste li se već čuli s Andrejom Plankovićem i je li vam ponudio koaliciju?

- Da, čuli smo. Mi ne idemo ni u kakvu koaliciju. Mi smo i prošli put projektno podržali Vladu i još sam ranije rekao da ćemo ga podržati ako lijevi centar ne bude u stanju izboriti se za šansu. Mi smo spremni razgovarati i mi tu nemamo nikakvih uvjeta. Imamo one koje smo javno obznanili. Dakle, ravnopravni status sjevera zemlje, projekti ovog područja, gdje su birači koji su iza nas stali, te opći civilizacijski standard. Drugim riječima, ne želimo nikakve Hasanbegoviće, Zekanovićeve, Glasnoviće, da više ne navodim sve što bi tome još trebalo dodati. Ne želimo ni pomišljati da bi se družili s takvo ekipom ili blizu takvih ljudi. Jedan normalni, moderni, demokratski desni centar je nešto što je za Hrvatsku dobro. I to ćemo mi apsolutno podržati.

Hoće li Plenković imati lagan zadatak oko sastavljanja Vlade?

- Da. Pa i nema nikakvog zadatka. On je stvar već riješio. On sada ima potpise za Vladu. To ne mislim, već znam. Osim nas, jedan iz HNS-a i osam manjinaca, što je 76 koliko mu i treba

HNS je opstao unatoč prognozama o potpunom nestanku vaše nekadašnje stranke.

- HNS je s devet pao na jedan mandat. Ako to znači da je opstao, onda ja ništa ne znam. Sve ovisi kako gledate na stvari. Pasti s devet na jedan mandat, ja bih rekao da je nestao. Ne zaboravite da govorim o izbornoj jedinic u kojoj imaju 14 općinskih načelnika i dva gradonačelnika. Pa da svaki od njih da vrijedi samo tisuću glasova, oni bi bili na dva mandata. Oni su potpuno, potpuno nestali. Ovo što se desilo je granični prolaz i oni su kao stranka na aparatima.

20. travanj 2024 01:16