StoryEditorOCM
ForumAKTIVIRANE HIPOTEKE

Raspada se Todorićevo carstvo: Agrokor ostao bez Leda, Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci...

Piše Vedran Marjanović/SD
3. studenog 2017. - 22:20
9164354

Nekoć "čisto", stopostotno vlasništvo "Agrokora", odnosno Ivice Todorićanad tvrtkama u sastavu koncerna ubrzano se pretvara u carstvo "skrbničkih računa" iza kojih se kriju novi vlasnici.

Oni su, u gotovo svim slučajevima, aktivirali založno pravo nad dionicama "Agrokorovih" poduzeća kojima je Ivica Todorić jamčio povrat kredita.

Zacijelo najvažnija vlasnička promjena zadnjih mjeseci dogodila se u "Ledu", u kojemu je Ivica Todorić i u prethodnim godinama rasprodavao vlasništvo, ali je u tekuću godinu ušao s 55 posto dionica tvrtke. Najnoviji podaci za "Ledo" govore da je vlasnički udio koncerna spao na 48,1 posto, no uz pomoć mirovinskih fondova, koji zajedno imaju 22 posto dionica tvrtke, onaj koji kontrolira "Agrokor" može kontrolirati i "Ledo". Zanimljivo je da prvih deset najvećih dioničara "Leda", vjerojatno, uz "Jamnicu", najprofitabilnije kompanije iz negdašnjeg Todorićeva imperija, drži 83 posto dionica kompanije, dok je u brojnim drugim tvrtkama unutar koncerna vlasništvo puno "razmrvljenije".

Još u travnju i svibnju ove godine kada je financijska kriza u "Agrokoru" kulminirala i tvrtke u sastavu koncerna prestale vraćati kredite, otvarajući put aktiviranju zaloga nad dionicama, "Agrokor" je ostao bez većinskog vlasništva u "Vupiku" i PIK-u "Vinkovci". Dok je u vinkovačkom kombinatu koncern još uvijek najveći pojedinačni dioničar s 42 posto vlasništva, u "Vupiku" je, prema posljednjim podacima, vlasništvo koncerna spalo na samo 7,26 posto. Novi najveći, pojedinačni vlasnik vukovarskog kombinata s 38,49 posto dionica krije se iza skrbničkog računa, iako sve ukazuje da je riječ o tvrtkama pod kontrolom vlasnika osiguravateljske kuće Euroherca Dubravka Grgića.

Za Grgića se tvrdi da je aktivirao i hipoteke nad dionicama "Konzuma" i "Belja". Budući da "Konzum" ne kotira na burzi, vlasništvo u tom trgovačkom lancu biti će jasnije nakon predstojećih skupština dioničara. U "Belju" je "Agrokor" zadržao oko 29 posto dionica, a dva iduća najveća pojedinačna vlasnika kriju se iza skrbničkih računa sa po 13 i 14 posto.

Činjenica da su promjene u upravama i nadzornim odborima "Vupika", "Belja" i PIK-a "Vinkovci" koje je predložila privremena uprava "Agrokora", na čijemu je čelu Ante Ramljak, prošle bez otpora novih suvlasnika, ukazuje da oni čekaju konačni rasplet, odnosno nagodbu za cijeli koncern kako bi sagledali što i kako dalje s vlasništvom u kombinatima.

O vlasničkim promjenama u "Jamnici" pisalo se proteklih tjedana zbog aktiviranja zaloga nad dionicama "Sarajevskog Kiseljaka" po odluci lokalnog suda u korist Sberbanke. Izvanredna uprava "Agrokora" žalila se na pravorijek suda u Kiseljaku prema kojemu je "Jamnica" ostala bez vlasništva u "Sarajevskom Kiseljaku". Kad je u pitanju vlasništvo nad dionicama same "Jamnice", tu "Agrokor" još kontrolira situaciju s posjedom od 75 posto dionica. I u "Zvijezdi" i u "Tisku" koncern i dalje ima većinsko vlasništvo. Uzgred, i u "Zvijezdi" je Grgićev Euroherc suvlasnik s 13 posto vlasništva.

Iako se nagađalo da je Sberbank iskoristio pravo i na 18,53 posto slovenskog "Mercatora" založenih za kredit kod te banke, privremena uprava "Agrokora" dala je tumačenje prema kojemu je ruska banka aktivirala zalog nad dionicama nizozemske tvrtke u vlasništvu Ivice Todorića. Drugim riječima, Todorićeva tvrtka u Nizozemskoj nije obuhvaćena privremenom upravom Ante Ramljaka pa koncern spomenutim aktiviranjem prava nije ništa izgubio.

Po modelu kako je to učinio u "Sarajevskom Kiseljaku", Sberbank se pokušava upisati i u vlasništvo "Konzuma Sarajevo", a pokrenuo je i pravne korake u Srbiji kako bi ograničio vlasništvo "Agrokora" nad tamošnjim kompanijama. I o tome se zacijelo nedavno razgovaralo u Moskvi između hrvatske delegacije predvođene predsjednicom Republike Kolinde Grabar-Kitarović i ruskih domaćina. U svakom slučaju, kada Ivica Todorić na svom blogu koristi kovanicu "moje kompanije", stvarnost ukazuje da Gazda očito ne vodi računa o promjenama koje su se dogodile.


Osipanje Gazdina vlasništva počelo lani

Zbog poznatih problema Ivica Todorić nije objavio tradicionalno poslovno izvješće 'Agrokora' za prošlu godinu, koje bi sadržavalo i podatke o vlasništvu nad kompanijama. Prema izvješću za 2015., 'Agrokor' je iznad 80 posto vlasništva, među ostalim, imao u 'Jamnici', 'Konzumu', 'Belju', 'Vupiku', PIK-u 'Vrbovec', 'Sarajevskom Kiseljaku' i 'Agrolaguni'. Gledajući sadašnje stanje u 'Agrokoru', osipanje Todorićeva vlasništva očito je počelo lani, a intenziviralo se ove godine

20. travanj 2024 00:54