StoryEditorOCM
ForumLINIJA IZ SNOVA

Ravan trbuh nastaje u kuhinji! Ove namirnice na putu do ravne linije vrijede više od trbušnjaka, a svi ih imamo kući

Piše MOZAIK SD
18. rujna 2023. - 14:59

S velikom željom da istope višak kilograma i još većim neznanjem, mnogi se ljudi upuštaju u rigorozne, uglavnom neprovjerene i po zdravlje štetne dijete, koje se najčešće temelje na restrikciji određenih namirnica i "gladovanju". Ubrzo se pokaže da je takav način skidanja kilograma  neučinkovit put do ravnog trbuha, jer se kilogrami još brže vraćaju.

Mnogi poznati treneri tvrde - ravan se trbuh ne dobiva u teretani, već u kuhinji.

To znači da opsesivnim i iscrpnim treninzima i učestalim posjetima teretani, ukoliko se pak ne promijene hranidbene navike, nećemo postići ništa, osim što ćemo iscrpiti i tijelo, i um.

image
/Shutterstock

Mary Sabat, poznata dijetetičarka, inzistira na tome da su zeleno lisnato povrće, nemasni protein i zdrave masti, najbrži i najefektniji put do ravnog trbuha, piše Index.hr

Lisnato povrće poput prokulice, kelja, blitve ili špinata izvrstan je izvor vlakana, vitamina i minerala čije su prednosti nebrojne - osim što drži sitim, vitamini koji se u njima pronalaze, B1, B2, B3, i C, hranjivi su i dobri i za kožu. Najbolje ih je konzumirati sirove, primjerice dodati ih u smoothie, jer se kuhanjem gube minerali i vitamini.

image
Duje Klarić/ Cropix

Nemasne proteine treba tražiti u bijelom mesu;piletini, puretini, ali i u ribi - losos i tuna obiluju proteinima, a udio masti je nizak. Za one koji meso ne jedu, vegetarijance i vegane, postoji i alternativa soje,tofua i seitana. Odresci od soje, iznenađujuće, na 100 grama imaju duplo više proteina no što to ima 100 grama piletine - čak 52 grama. Meso, kao i ribu najbolje je konzumirati kuhane, ili ipak pržene na malo ulja.

Zdrave masti odnose se na esencijalne masne, nezasićene kiseline. Postoje "dobre" i "loše" masti. One dobre možemo pronaći u maslinovom ulju, no ne treba pretjerivati s njegovom upotrebom jer je izrazito kalorično. Orašasti plodovi poput badema, indijskih oraščića i kikirikija izvor su zdravih masti, no također izrazito kalorični, stoga je tek jedna šaka dnevno dovoljna da zadovolji potrebe prosječnog čovjeka.

27. travanj 2024 09:21