StoryEditorOCM
ForumRADE 24 SATA DNEVNO

Recept i za Zadar? Susjedni grad kao ‘Big brother‘: kamere bilježe svaki prekršaj, a u prvih 45 dana ispisano ih je više od 20 tisuća!

Piše Laura Vidović/JL
15. listopada 2023. - 13:02

Na šibenskim ulicama krajem srpnja uveden je suvremeni sustav videonadzora vrijedan 14 milijuna kuna čija je glavna namjena kontrola gradske imovine i prometa. Zasad je postavljeno 200 kamera koje su uključene 24 sata dnevno pa je u prvih 45 dana ispisano više od 20 tisuća kazni za nepropisno parkiranje, piše Jutarnji.hr.

Do kraja godine, planira se postaviti ukupno 230 kamera na 70 lokacija, a pristup nadzornom centru sustava omogućen je pojedinim zaposlenicima PU šibensko-kninske i jednoj osobi u gradskoj upravi, ako to policija od nje zatraži.

Prvih 200 kamera potaknulo je različite reakcije građana - neki se slažu da će se sustav s vremenom pokazati kao koristan, dok se drugi boje narušavanja privatnosti i povećanog broja kazni, budući da su kamere uključene 24 sata dnevno.

Gomilanje kazni za Dnevnik Nove TV opisao je i taksist Matej Grubišić, koji vjeruje da je problem prvenstveno što u gradu nema dovoljno mjesta za taksiste, a ne postoje ni lokacije gdje bi mogli pokupiti ili ostaviti putnike.

- Kolega i ja dobili smo kazne dok sam radio preko njegovog obrta, 13 komada. Drugi su u prosjeku dobivali deset, netko više, netko manje - rekao je.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Prema informacijama Nove TV, tijekom prva četiri sata rada kamera ispisano je više od 200 kazni za nepropisno parkiranje, a unutar 45 dana ispisano ih je više od 20 tisuća, čije su se cifre kretale od 30 do 90 eura.

Kako se navodi na službenoj stranici grada Šibenika, pri definiranju rasporeda kamera posvećena je velika pozornost pokrivanju prostora ispred vrtića, škola i dječjih igrališta, a zatim prometnica, križanja i ulaza u grad.

- Mnogi će reći da nama ne trebaju kamere jer je Šibenik siguran grad. Zaista, u odnosu na druge sredine, mi živimo relativno mirno i sigurno. Ipak, treba znati da se na našem području godišnje dogodi između 200 i 300 razbojništava, krađa i oštećenja tuđe imovine. Tome treba dodati između 300 i 350 prometnih nesreća s materijalnom štetom, ozlijeđenim i poginulim osobama. Pritom smo svi skupa posebno osjetljivi na sigurnost djece - objasnio je dogradonačelnik Danijel Mileta.

Dodao je da građani prilikom svakog oštećenja javnih površina i nemara prema okolišu postavljaju pitanja zašto na tim lokacijama nisu instalirane nadzorne kamere, stoga ih je to dodatno potaknulo da se pristupi projektu.

U tijeku su i planovi da se videonadzor proširi na nelegalna odlagališta otpada u okolici Šibenika i sve podzemne spremnike za otpad. Kako kaže, za to je potreban dodatan trud policije, pa se s MUP-om definira sporazum o pristupu podatcima.

- Na ovaj način dobili smo integriran, skalabilan i moderan sustav videonadzora javnih površina sa svrhom stvaranja što boljeg i sigurnijeg okruženja građanima i turistima - vjeruje Mileta.

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Sustav koji je temeljem sklopljenog ugovora postavila tvrtka King ICT d.o.o. zapravo funkcionira pomoću umjetne inteligencije. Ona prepoznaje predefinirane zone poput nogostupa, prometnih traka i autobusnih ugibališta, kao i aute koji su unutar njih nepropisno zaustavljeni ili parkirani.

Kamere ih povećaju, nekoliko puta fotografiraju kroz određeni period i evidentiraju registraciju. Ako je automobil na nedozvoljenom području duže od minute, sustav arhivira snimljene podatke i stvara prijedloge prekršajnih naloga.

Sljedeći korak obavlja prometni redar koji ih provjeri i potvrdi. Također, svi videozapisi se na određeno vrijeme čuvaju kako bi im se u slučaju kaznenih i prekršajnih djela moglo pristupiti i ustanoviti što se dogodilo i tko su sudionici, piše Jutarnji.hr.

Unutar grada su postavljene i table koje upozoravaju građane da su javne površine pod videonadzorom, čime se ispunjava zakonska regulativa za korištenje snimki i potencijalno kažnjavanje bez mogućnosti tužbe zbog korištenja osobnih podataka.

27. travanj 2024 08:04