StoryEditorOCM
ForumPRODULJENI OSTANAK

Rekao je da će tamo biti tjedan dana: Zoran Mamić za jučer najavio povratak iz Dubaija, ali još ga nema, njegov odvjetnik odgovara što se dogodilo

Piše Dušan Miljuš/JL
3. travnja 2021. - 16:52
Osijek, 230321. Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje za izvlacenje novca iz Dinama. Na fotografiji: Zoran Mamic.Vlado Kos/Cropix

- Moj branjenik treba se iz Dubaija vratiti početkom idućeg tjedna jer nije stigao riješiti sve obaveze.

Tako je u subotu poslijepodne na naš upit o povratku Zorana Mamića odgovorio Mijo Golub, njegov odvjetnik. Naime, Zoran Mamić otputovao je u petak 26. ožujka zrakoplovom iz Beča u Dubai u Ujedinjene Arapske Emirate, nakon što je u glavni grad Austrije stigao automobilom iz Zagreba. Sve to događalo se nakon što je Zoran Mamić pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora, piše Jutarnji.

Nakon što je otputovao u Dubai u petak popodne 26. ožujka, kako je rečeno, na tjedan dana, Zoran Mamić nije se vratio u petak 2. travnja kako je to bilo najavljeno. Razlog njegova produljenog ostanka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima su, kako nam je prenio njegov odvjetnik, poslovne obaveze, te će se, kako kaže, Zoran Mamić u Hrvatsku vratiti početkom sljedećeg tjedna. 

Prije odlaska u Dubai također je na jedan dan otišao posjetiti brata Zdravka u BiH, što je izazvalo niz reakcija, ali radi se o tome da nije bilo nikakve zakonske zapreke da Zoran Mamić ne smije napustiti teritorij Hrvatske. Doduše, taj njegov odlazak izazvao je reakcije i premijera Andreja Plenkovića koji je na pitanja novinara o tome izjavio:

- Oko prelaska granice moramo biti jasni, sud koji je izricao tu kaznu mogao je i trebao izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje, ako ima dovoljno indicija da netko ima državljanstvo neke druge zemlje. Koja logika vam nalaže da ne ukažete tu mjeru? To može raditi sud, koji to ima pravo. Dovoljno je instrumenata da se spriječi taj scenarij. Ovdje je postojao instrumentarij koji je to mogao spriječiti, kazao je Plenković.

Odlazak Zorana Mamića u BiH komentirao je tada i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

- Policija je postupila jedino kako je mogla, a je li Zoran Mamić mogao i trebao dobiti neku mjeru na sudu, to je treća grana vlasti. Meni osobno to nije logično, ali to nije stvar policije jer policija u ovom slučaju nije imala nikakvu osnovu da postupi drugačije od onoga kako je postupila, a to je da odradi posao sukladno pravilnicima i postupcima koji reguliraju rad granične policije, kazao je Božinović na novinskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Zoran Mamić je u utorak 23. ožujka otputovao u Bosnu i Hercegovinu iz koje se u Hrvatsku vratio u srijedu 24. ožujka ujutro nakon što je, kako je kazao, posjetio brata Zdravka Mamića, kojeg nije vidio sedam mjeseci. Po povratku u Hrvatsku, otputovao je u Dubai.

- Istina je. Međutim u tome nema ništa sporno, on je slobodan čovjek i namjerava se vratiti za tjedan dana. Ima povratnu kartu, mislim za idući petak - izjavio je tada Mamićev odvjetnik Mijo Golub te dodao da njegov branjenik ima određenih poslova koje žei završiti prije nego možebitno bude pozvan na odsluženje kazne zatvora. Očito, te poslove nije završio u roku u kojem je planirao pa Zoran Mamić ostaje do početka sljedećeg tjedna u Dubaiju.

20. travanj 2024 11:00