StoryEditorOCM
ForumTRI TJEDNA DO IZBORA

Rekordna prednost Joea Bidena u dosadašnjoj kampanji. Trump poručuje: ‘On je ćaknut godinama i ima nizak kvocijent inteligencije, ali ga mediji štite‘

Piše Anita Belak Krile
7. listopada 2020. - 19:46

Prednost demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena pred aktualnim predsjednikom Donaldom Trumpom povećala se na dosad rekordnu razinu od početka kampanje. Nova nacionalna anketa o američkim izborima koju je za CNN proveo SSRS pokazuje da je, među glasačima koji će vjerojatno izaći na izbore, njih 57 posto za Bidena, dok se 41 posto izjasnilo za Trumpa.

Anketa je provedena na nacionalnoj razini nakon debate, a dio istraživanja proveden je i nakon što je Trumpu potvrđena zaraza koronavirusom. Prethodna anketa, koja nije obuhvatila vrijeme nakon što je Trumpova dijagnoza postala poznata javnosti, pokazivala je Bidenovu prednost od 14 posto što je bio velik rast u odnosu na prijašnje istraživanje.

Danima Donald Trump bjesomučno piše na stotine tvitova. Svaki sat bar po jedan.

Sad je nazvao svog demokratskog protivnika Bidena "ćaknutim".

"Ćaknut je godinama i svi to znaju", tvitao je Trump.

"Mediji zapnu s njim i samo ga pokušavaju zaštititi. Jeste li primijetili da kao i sve negativne stvari, poput njegovog niskog kvocijenta inteligencije, nikada više ne spominju? Fake News!" – napisao je.

Zbog Trumpove zaraze koronavirusom ponovno je u središte kampanje gurnuta temu od koje Trump bježi kao vrag od tajmana - koronavirus. Amerika ima oko četiri posto svjetskog stanovništva, a više od 20 posto mrtvih od koronavirusa. Nigdje u razvijenom svijetu nije umrlo toliko ljudi. Više nego očit je Trumpov podbačaj u upravljanju koronakrizom. 

CNN izvještava kako u zadnjoj anketi vjerojatni birači uglavnom preferiraju Bidena nad Trumpom zbog brojnih pitanja koja smatraju kritično važnima u utrci, uključujući upravljanje koronakrizom (59 posto kod ovog pitanja preferira Bidena, a 38 posto Trumpa) zdravstvo (59 posto Biden, 39 Trump), rasna nejednakost (62 posto Biden, 36 posto Trump), nominacija za Vrhovni sud (57 posto Biden, 41 posto Trump), kriminalitet i sigurnost (55 posto Biden, 43 posto Trump), ekonomija (50 posto Biden i 48 posto Trump).

Iako su ankete svakim danom sve više zabrinjavajuće za Trumpa i bez obzira na značajno Bidenovo nacionalno vodstvo od 16 posto utrka za Bijelu kuću na kraju će se 'prelomiti' na ključnim državama u kojima se i dosad najčešće odlučivalo o tome na koju će stranu prevagnuti - takozvanim „Swing States“.

Što podrazumijeva "Swing States”?

Većina od 50 američkih saveznih država, zahvaljujući političkoj tradiciji, ali i iskrojenim granicama izbornih okruga ( tzv. gerrymandering), sigurno je u rukama ili demokrata ili republikanaca. Kalifornija je tako uvijek “plava” država jer je sigurno u rukama demokrata, dok je Teksas “crven” i u rukama je republikanaca. One države koje su nekad plave, a nekad crvene (Florida, Ohio, Kolorado, Iowa, Nevada, New Hampshire i Virginia) zovu se ljuljajućim državama (Swing States) i tamo se vode najžešće kampanje. Temeljno je pravilo – bez Floride i/ili Ohija ne mogu se dobiti izbori.

Biden vodi u tih nekoliko država, ali razlika između njega i Trumpa je manja nego što je to na nacionalnoj razini.

image
Brendan Smialowski

Prema anketi CNN-a vjerojatni glasači smatraju Bidena kandidatom koji bi ujedinio zemlju (61 posto Biden - 33 posto Trump), koji je iskren i pouzdan (58 posto Biden, 33 posto Trump), kome je stalo do običnih ljudi (58 prema 38 posto), koji ima jasan plan za rješavanje problema nacije (55 posto Biden, 39 posto Trump) i koji će zaštititi Amerikance (55 posto naprama 43 posto).

25. travanj 2024 16:11