StoryEditorOCM
ForumPRIVREMENI PODACI

Rezultati državne mature puno bolji nego prošle godine: ukupan broj negativnih ocjena iz hrvatskog i matematike smanjio se za više od 40 posto

Piše PSD
13. srpnja 2020. - 14:21

Usprkos teškoj i stresnoj školskoj godini koja je iza njih, ovogodišnji maturanti postigli su znatno bolje rezultate na državnoj maturi nego prethodna generacija.

Maturu je ove godine u ljetnom roku pisalo oko 31 tisuća pristupnika. Prema prvim, privremenim rezultatima koje je točno u podne objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnja ustanova za provedbu mature, u obveznim predmetima, poput hrvatskog jezika i matematike, ukupan broj negativnih ocjena svih pristupnika smanjio se u odnosu na prošlu godinu za više od 40 posto.

S obzirom na to da je lani u ta dva predmeta zabilježeno čak oko 8800 jedinica, proizlazi da ih je ove godine bilo oko 3500. Još su bolje rezultate pokazali maturanti gimnazija, za koje je matura jedino obvezna i osigurava im završnost srednjoškolskog obrazovanja: u odnosu na proteklu godinu, u kojoj je zabilježeno više od tisuću padova na nekom od tri obvezna ispita (hrvatski i prvi strani jezik te matematika), ove godine neki od ta tri predmeta palo je manje od 450 gimnazijalaca, što je smanjenje od 60 posto.

– To su ohrabrujući rezultati. Prije početka provedbe ispita ovogodišnje državne mature jasno sam naglasila kako vjerujem u maturante i ovu generaciju jer su po mnogočemu posebni i drugačiji. Danas im s ponosom mogu čestitati na postignutom uspjehu, koji je u obveznom dijelu ispita znatno bolji u odnosu na prošlu godinu – istaknula je Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Među uspješnim rezultatima ove godine treba izdvojiti i onaj prema kojemu je čak četvero maturanata dva ispita, matematiku i fiziku, riješilo sa stopostotnom točnošću, dok je to lani pošlo za rukom samo jednoj učenici, iz Splita. Uz to, ukupno je 105 ispita riješeno sa stopostotnom točnošću, što je znatno bolji rezultat od prošlogodišnjeg, a ravnateljica Katavić kaže kako pristupnici koji su ostvarili izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske.

Posebno velik interes učenici su pokazali za odabir ispita iz takozvanog STEM područja, kao što su ispiti iz fizike, kemije, biologije i informatike. Također, unatoč tome što se iz godine u godinu smanjuje broj pristupnika na maturi, jedini ispit kod kojega se bilježi rast prijava je – informatika.

– Ako se trendovi nastave, moguće je da već sljedeće školske godine u pet najtraženijih ispita ostane samo jedan društveni, i to politika i gospodarstvo – ocjenjuju u NCVVO-u.

Iz Centra ističu i kako je od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje najpopularnija matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok je od izbornih predmeta to fizika s više od 7000 prijava. Najbolje rezultate učenici i dalje postižu na ispitima iz stranih jezika, čija je riješenost u prosjeku između 65 i 75 posto.

Dodajmo i kako od ponedjeljka pa do 15. srpnja teče rok za žalbe i prigovore, a konačni rezultati mature bit će objavljeni 20. srpnja.

Prepisivači iz Zagreba i Gospića bacili sjenu


Sjenu na ovogodišnji uspjeh maturanata bacio je nešto veći broj prepisivača, od kojih većina nije "ulovljena" tijekom pisanja ispita, nego u postupku vrednovanja/ocjenjivanja.

Za šest maturanata Gimnazije Gospić pokazala se sumnja da su prepisivali na ispitu iz matematike, dio njih na A, a drugi na B razini, a ranije smo pisali i kako je kod 18 učenika jedne zagrebačke gimnazije utvrđena iznimno visoka podudarnost na eseju A razine iz hrvatskog jezika te su taj ispit morali ponovno polagati.

No, kuriozitet je da je naknadno, također u postupku vrednovanja, utvrđeno da su isti ti učenici prepisivali i na ispitu iz matematike, odnosno da ih je na tome testu bilo i više – ukupno 20. Iz Nacionalnog centra "radi zaštite učenika" i "postupaka koji su još u tijeku" nisu željeli otkriti ime zagrebačke gimnazije.

Treba reći kako su u srednjim školama tijekom pisanja ispita mature tri učenika uhvaćena u nedopuštenom korištenju mobitela te su im ti ispiti odmah poništeni i oni na maturu ponovno mogu tek najesen.

Za razliku od njih, sukladno istom pravilniku, učenici iz zagrebačke i gospićke gimnazije, koji nisu otkriveni u prepisivanju na licu mjesta, dobili su šansu poništene ispite polagati u istom, ljetnom roku, i to najkasnije do objave privremenih rezultata jučer u podne.

To je, kako doznajemo, učinila većina učenika, odnosno u Gospiću se nije pojavilo njih troje, a u Zagrebu svega jedan na ispitu iz matematike. Njima će se, kako je rekla Ivana Katavić, pisati pad iz tog ispita ako ne opravdaju izostanak.

05. svibanj 2024 06:59