StoryEditorOCM
ForumSPRIJEČIO OVRHU

Riješen misterij Mamićeve nagodbe: otkriveno otkud 45 milijuna kuna kojima je podmirio dug državi

Piše Marin Dešković
22. srpnja 2021. - 17:10
Podmirenje dugovanja nema nikakve veze s kaznom, Mamić mora odslužiti 6 i pol godina zatvora Nenad Dugi/CROPIXNenad Dugi/Cropix

Zdravko Mamić, koji se nalazi u bijegu u BiH te je u Hrvatskoj osuđen na 6 i pol godina zatvora zbog izvlačenja 52 milijuna kuna iz GNK Dinama, u tajnosti je u petak podmirio čitav dug prema Hrvatskoj, odnosno uplatio je u državni proračun navedena 52 milijuna kuna.

Točnije, navodno je uplaćeno 45 milijuna kuna, budući da je Uskok već ranije imao blokiranih sedam milijuna kuna koje je Mamić najprije bio položio kao jamčevinu, a kada mu je ona svojevremeno vraćena, Uskok ju je bio zaplijenio, smatrajući da se radi o novcu koji potječe iz kaznenoga djela. Ovu informaciju o nagodbi Mamića i države potvrdilo nam je više osoba dobro upućenih u slučaj.

Mamićeva supruga Marina, koja je bila Mamićev punomoćnik u ovoj parnici, u petak je potpisala nagodbu sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom koje je bilo zaduženo za provođenje ovrhe nad imovinom Zdravka Mamića na temelju pravomoćne presude osječkoga Županijskoga suda. Porijeklo 45 milijuna kuna koje je Mamićeva supruga navodno uplatila u državni proračun najveći je misterij čitave priče, a nitko od naših izvora ili nije znao ili nije želio govoriti o porijeklu ovoga novca.

Mamić je, podsjetimo, osuđen jer je iz GNK Dinama, na osnovi antidatiranoga aneksa Ugovora o profesionalnom igranju s današnjim kapetanom hrvatske nogometne reprezentacije Lukom Modrićem, izvukao 52.037.435 kuna, te mu je presudom pod prijetnjom ovrhe naloženo vraćanje toga novca.

(Ne)oštećeni Dinamo

Premda je time zapravo bio oštećen Dinamo, a ne državni proračun, u klubu su, dok je postupak protiv Mamića još uvijek trajao, zauzeli stav da klub nije oštećen, odnosno nisu u kaznenome postupku protiv Mamića ispostavili imovinskopravni zahtjev. Da su to kojim slučajem napravili, Mamić bi sada novac uplatio Dinamu, a ne u državni proračun. No, kako se Dinamo de facto odrekao ovoga iznosa, Uskok je zatražio njegovo oduzimanje u ime ilegalne imovinske koristi, te je novac na kraju završio u državnom proračunu RH.

image
Podmirenje dugovanja nema nikakve veze s kaznom, Mamić mora odslužiti 6 i pol godina zatvora
Nenad Dugi/CROPIX
Nenad Dugi/Cropix

Još tijekom postupka Uskok je predložio, a sud blokirao zapravo kompletnu poznatu imovinu i njega i njegove obitelji. Između ostaloga, riječ je o impozantnom broju vrijednih nekretnina širom Hrvatske. Sve te nekretnine, nakon što je presuda protiv Mamića postala pravomoćna i izvršna, trebale su biti ovršene te je započeo postupak ovrhe.

Međutim, u jednome trenutku Mamić se odlučio nagoditi s državom te tako plaćanjem novca spriječiti ovrhu nad svojom imovinom. Da bi se tako nešto moglo dogoditi, dalo se iščitati i iz izjave Mamićeva odvjetnika Veljka Miljevića iz svibnja ove godine. "Ja sam obavio s njim razgovore i on je sam izrazio ovu želju. Zdravko Mamić želi to platiti, platit će cjelokupni iznos od 52 milijuna kuna, ali hrvatskoj državi i hrvatskom narodu", rekao je tada Miljević.

Kako je pak Mamić našao novac, jučer je bilo gotovo nemoguće doznati. Osim zaplijenjenih sedam milijuna kuna od jamstva, preostalih 45 milijuna kuna navodno je barem u većem dijelu namaknut prodajom niza nekretnina no nismo uspjeli doznati kojih. To je navodno napravljeno na sljedeći način.

Mamić je pronašao kupca za svoje nekretnine, te su sklopljeni tripartitni ugovori između njega kao prodavatelja, kupca te države. Mamić je tim ugovorom nekretninu prodao, a kupac je umjesto njemu puni iznos uplatio u državni proračun. Država se pak ugovorom obvezala da će, kada zaprimi novac, s nekretnine skinuti zabilježbe.

Podmirenje dugovanja pak nema nikakve veze s kaznom na koju je Mamić osuđen, a radi se o 6 i pol godina zatvora, zbog čega RH traži njegovo izručenje, dok se Mamić iz BiH tome protivi. 

Što mu je sve bilo blokirano


- nešto manje od milijun kuna u raznim valutama na bankovnim računima
- jahta od 12 metara vrijedna 1,6 milijuna kuna
- Bentley Continental 6.0 GTC V12, vrijedan 873.000 kn
- Audi 2.0 TDI Sport S Q3, vrijedan 374.679 kn.
- dva stana s pripadajućim garažama na Cvjetnom trgu
- stan od 190 kvadrata s garažom na Radničkoj cesti, vrijedan oko tri milijuna kuna
- čitavo malo selo u Gorskom kotaru
- i čitav niz drugih nekretnina

24. travanj 2024 11:44